Košarka
SPORTOVI
Košarka
Češka mora pasti

Sve je na hrvatskoj strani, ali o Srbiji se ne smije razmišljati

Došla je utakmica nakon koje nema više popravnog. Pobjeda vodi u četvrtfinale, vjerojatno na Srbiju, dok bi poraz bio katastrofalan za hrvatsku košarku…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Igrati utakmicu u kojoj ste favorit i svi očekuju da pobijedite nikad nije lako. K tome je i ulog velik. Češka mora pasti ili će to biti još jedno razočaravajuće ljeto koje će dodatno produljiti tezu o košarkašima koji nikad ne mogu ništa napraviti. Za ovu generaciju to bi bio bolan udarac. Doduše, pred njima je težak dvoboj, jer pobjedom se još ne bi ostvario zacrtani cilj (Olimpijske igre), a navijače se ne bi uvjerilo da je to dovoljno za nešto više. Osim da se odigra najbolja partija unatrag nekoliko godina.

Nažalost, euforije nema dok ne dobijete jednu veliku utakmicu, a Češka to za ovu reprezentaciju nije. S obzirom na potencijal, ona je nužnost. Prijemni ispit koji je potrebno položiti kako bi se izbrisala mrlja protiv Gruzije i došlo među najboljih osam. Samopouzdanje je djelomično narušeno, ali igrači su sami krivi što su u Francusku otputovali sa sumnjom. Sada se trebaju dokazati.

Uvjerenja smo kako neće ponoviti predstavu kao na oproštaju od Arene. Bilo bi to samoubojstvo. No, pitanje je koliko su momci sigurni u sebe po pitanju šuta. Segmenta igre koji je posebno zabrinuo u posljednjim susretima u skupini. Bogdanović je izvan ritma, poremetile ga ozljede, Rudež ne može pogoditi ništa, Hezonja kao da nema dovoljno povjerenje suigrača, a Tomas nije zaigrao ni minute. Simon je praktično jedini koji je imao ofenzivu konstantu od vanjskih igrača.

Eurobasket 2015

Ni pozicija playmakera nije ulila nadu, nije bilo dobre distribucije lopte. Bilo je pozitivnih momenata, no sve se stopilo sa sivilom momčadi u zadnjoj utakmici. Peras je pokušavao kombinirati, ali nije uspio pronaći idealno rješenje. Najčešće se startalo s Ukićem i Draperom, a momčadski najbolje odigralo s Grčkom. Ovaj put nasuprot će biti najbolji asistent prvenstva Tomaš Satoransky, kojemu se ne smije dopustiti previše prostora i prodora na koš.

Naša visoka linija morat će pripaziti na Veselog, dok će istovremeno trebati iskoristiti svoje prednosti s druge strane parketa. I Tomić i Šarić i Žorić mogu stvoriti puno problema češkoj obrani, samo ih se mora dovesti u situacije da poentiraju. Treba im se više vjerovati. Hrvatska ima veću širinu na svim pozicijama i to bi trebala biti dovoljna prevaga za uspjeh. Međutim, dosadašnji rezultati na Eurobasketu pokazali su kako nema bezazlenih suparnika. Iako Česi uz Satoranskog i Veselog od ozbiljnijih igrača imaju još samo Schilba. Ali vole puno trčati, preuzimaju u igri dva na dva i igraju dobru obranu (drugi su po broju primljenih koševa).

Sve se vrti oko spomenutog trojca, pa bi se Hrvatska trebala dobro pripremiti za utakmicu i znati od kuda prijeti opasnost. Neke dvoboje se istaknuo i Benda, ali igračkih iznenađenja ne bi smjelo biti. Agresivan i dobar pristup, poput onog protiv Grčke, bit će znak da su naši košarkaši ponovno u tračnicama. Da mogu od prve do zadnje minute pokušavati izgledati dobro. Velike oscilacije jednostavno se ne smiju događati.

U onom celjskom okršaju prije dvije godine Hrvatska je uvjerljivo slavila s 20-ak koševa razlike. I prijašnji ishodi su otišli na našu stranu. Neka tako bude i u Lilleu, a onda neka se razmišlja o Srbiji i potencijalnoj košarkaškoj groznici.

Eurobasket 2015

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider