Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nije dobro...

Šokantan start kvalifikacija za SP: Košarkaši izgubili od Nizozemske!

S novim izbornikom i bez NBA igrača Hrvatska je doživjela poraz od raspoloženih domaćina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska košarkaška reprezentacija u prvom kolu skupine D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo izgubila je 68:61 u gostima kod Nizozemske.

U redizajniranom izdanju, s novim izbornikom Ivicom Skelinom i bez glavne zvijezde Bojana Bogdanovića te ostalih igrača iz NBA i Eurolige, Hrvatska je doživjela neugodan poraz, ne toliko zbog sedam poena minusa koliko zbog činjenice da u novom formatu kvalifikacija za SP tri reprezentacije koje se plasiraju u drugi krug prenose bodove osvojene u međusobnim susretima.

Nervozan početak, jako loši u napadu

Igrači koje je izbornik Skelin poveo u Nizozemsku vrlo su nervozno krenuli u susret, trebalo im je punih pet minuta da postignu prve poene. S druge strane, i domaći igrači bili su vrlo neprecizni na početku dvoboja, oni su prvi ubačaj iz igre postigli nakon više od tri i pol minute igre, no uspjeli su izgraditi vodstvo od 8:0.

U drugoj četvrtini Nizozemce je iznimno služio šut za tricu, pa su dvije i pol minute prije odlaska na odmor imali velikih 11 razlike (33:22). Serijom 9:0 Hrvatska je do kraja prvog poluvremena smanjila na 33:31, ali i u treću četvrtinu je krenula vrlo slabo, prvenstveno u napadu, pa su Nizozemci uspijevali održavati prednost i do kraja tog dijela igre.

Dobrom obranom stigli do preokreta pa se propustili odvojiti

Početkom posljednjeg dijela utakmice činilo se da će Hrvatska ipak osvojiti prve bodove. Dobrim postavljanjem u obrani hrvatski su igrači prisiljavali Nizozemce na pogrešna dodavanja i šutove iz neizrađenih pozicija, pa je Hrvatska povela sa 54:50 i imala nekoliko napada pri tom rezultatu. Nažalost, nije ih iskoristila da bi Nizozemci, koji su u prvih pet i pol minuta četvrte četvrtine bili bez postignutog poena, sa sedam uzastopnih pogođenih slobodnih bacanja stigli u vodstvo od 57:54.

U samoj završnici susreta u junaka nizozemske pobjede izrastao je Yannick Franke koji je pogodio tricu za 62:57 1:46 minuta prije kraja utakmice, a zatim i ulaz za 64:59 na ulasku u posljednju minutu.

Jedini koji su zaslužili prolaznu ocjenu u hrvatskoj reprezentaciji bili su Željko Šakić sa 24 i Filip Krušlin sa 19 koševa, dok je Nizozemsku predvodio Franke sa 24 ubačaja.

U drugom susretu 1. kola ove skupine Italija je svladala Rumunjsku sa 75:70.

U 2. kolu Hrvatska će u nedjelju u KC Dražen Petrović ugostiti Italiju s početkom u 18:00.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider