Košarka
SPORTOVI
Košarka
Kreću kvalifikacije

Analiza: Kako do Svjetskog prvenstva i što zapravo treba napraviti Hrvatska?

Pred hrvatskom košarkaškom reprezentacijom novi su izazovi.

Hrvatska u skupini D (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Odabranike Ivice Skelina već u petak u Nizozemskoj očekuje prva utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine igrati u Kini.

Novi format kvalifikacija primorao je brojne reprezentacije na nastup bez svojih najboljih igrača. Kako onih koji igraju NBA, tako i onih koji nastupaju u Euroligi.

Konkretno, Hrvatska neće moći računati na hrvatske NBA perjanice Bogdanovića, Bendera, Šarića, Hezonju, Žižića i Zubca.

Hrvatska je u skupini D zajedno s Nizozemskom, Italijom i Rumunjskom. Već u petak naši košarkaši gostuju kod Nizozemske, a potom će, u nedjelju u Zagrebu, ugostiti Italiju.

Hrvatska u skupini D (Foto: GOL.hr) Hrvatska u skupini D (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

A sada dolazimo do formata kvalifikacija koji je novi i specifičan. Kvalifikacije će se igrati u dva kruga, a u prvom su 32 reprezentacije u osam skupina. Po tri prvoplasirane će u drugi krug zajedno s bodovima osvojenim u međusobnim susretima. Tamo će unaprijed određenim ždrijebom s tri reprezentacije stvoriti novu skupinu od šest momčadi. Tri najbolje selekcije plasirat će se na Svjetsko prvenstvo 2019.

Što zapravo treba napraviti Hrvatska?

U prvom krugu mora biti među prve tri, da bi izborila drugi krug, i to sa što više pobjeda, jer bodovi se prenose u drugi krug. U drugom krugu mora biti među prve tri najbolje i to je to.

Ako dopustimo da Litva i Italija budu ispred nas, jedino što Hrvatska mora napraviti je biti bolja od svih ostalih, a među njima su najopasniji: Poljska i Mađarska.

Na isti će se način kvalifikacije igrati i u Američkoj, Azijskoj i Afričkoj kvalifikacijskoj skupi. Tako će uz 12 europskih reprezentacija, nastupati 7 reprezentacija s američkog kontinenta, 7 s azijskog i 5 afričkih reprezentacija.

Na kaju se postavlja pitanje, što novi sustav kvalifikacija dobroga može donijeti, izbornicima, igračima, košarci, ali i ljudima zbog kojih se košarka igra - navijačima?

Košarkaško SP 2019. (Foto: GOL.hr) Košarkaško SP 2019. (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider