Kao magarac na batine, ova generacija hrvatskih košarkaša naviknula se na ispadanje s velikih natjecanja čim krene nokaut faza.

Svjetsko prvenstvo 2014., EuroBasket 2015., Olimpijske igre 2016., EuroBasket 2017. Kad god se došlo do eliminacijskih utakmica, u situaciju stani-pani, Hrvatska je poražena i poslana kući. Kako i zašto je to tako - pitanje je za dublju analizu koja će, nedvojbeno, morati uslijediti unutar Hrvatskog košarkaškog saveza i same reprezentacije.

Vremena nema puno jer već za 73 dana počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Rjeđi nastupi na velikim natjecanjima zbog politike FIBA-e

U reprezentativnoj košarci još prije nekog vremena donesene su odluke o prorjeđivanju velikih natjecanja pa će se tako ubuduće EuroBasket igrati svake četiri godine, kao i Svjetsko prvenstvo, i to isključivo u neparnim godinama, kako se jedna i druga smotra ne bi održavale u godinama kad i nogometni Euro i SP.

Svjetsko prvenstvo 2019. će se igrati u Kini od 31. kolovoza do 15. rujna., a za razliku od dosadašnje prakse kada je određeni broj reprezentacija mogao putem kontinentalnih natjecanja osigurati mjesto u završnici svjetske smotre, ovog će puta kvalifikacije morati igrati baš svi (osim domaćina Kine).

Kvalifikacije kroz dva kruga

Europski format kvalifikacija nešto je s čim će se Hrvatska i svi ostali po prvi put susresti. Kvalifikacije će se igrati u dva kruga, a u prvom su 32 reprezentacije raspoređene u osam skupina. Po tri prvoplasirane će u drugi krug skupa s bodovima osvojenim u međusobnim susretima. Tamo će skupa s tri reprezentacije stvoriti novu skupinu od ukupno šest ekipa i iz te skupine će tri najbolje selekcije plasirati se na SP.

Odluku FIBA-e da na ovakav način ustroji kvalifikacije kritizirali su mnogi, prvenstveno zbog činjenice da će brojne selekcije biti primorane nastupati bez svojih najboljih igrača. Zbog termina i cjelokupnog sistema kvalifikacija, Hrvatska neće moći računati na svoje NBA perjanice (Bogdanović, Bender, Šarić, Hezonja, Žižić, Zubac).

Što se Hrvatske tiče, naša reprezentacija smještena je u prvom krugu u skupinu D s Italijom, Nizozemskom i Rumunjskom.

U prvom kolu će naša reprezentacija 23. studenog gostovati u Nizozemskoj, a tri dana kasnije bit ćemo domaćini Italiji. Bez obzira tko bude izbornik i u kakvom sastavu naša reprezentacija bude, u ovoj skupini ne bi smjelo biti problema. Ali, zbog prenošenja bodova u drugi krug iznimno je važno ubilježiti što je moguće više pobjeda u susretima s reprezentacijama koje će također proći dalje.

Plasman na SP je imperativ

U tom drugom krugu Hrvatska se križa sa skupinom C u kojoj su Litva, Poljska, Mađarska i Kosovo, koji je potpuni autsajder.

Sa svakom od tih reprezentacija koje nam dođu u drugom krugu igrat će se po dva puta, kod kuće i na strani. Prvo kolo drugog kruga igra se 14. rujna 2018., a posljednje 25. veljače 2019. godine.

Svi se nadamo da će Hrvatska izboriti plasman u Kinu jer eventualni neuspjeh u kvalifikacijama značio bi potpuni debakl za hrvatsku košarku. Ne samo da bi propustili SP 2019. već nas ne bi bilo ni na Olimpijskim igrama 2020., a onda ostaje pitanje u kakvom bi stanju dočekali idući EuroBasket odnosno u kojoj mjeri bi se to loše odrazilo na godine koje dolaze.

Rezultati by SofaScore