Košarka
SPORTOVI
Košarka
Slijede bolji dani?

Rađa, Kukoč i Stojko Vranković u novom Stručnom savjetu HKS-a

U srijedu je na sastanku Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza imenovan novi Stručni savjet kojem će predsjedati Dino Rađa, a među članovima će se naći proslavljeni reprezentativci Toni Kukoč i Stojko Vranković.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uz spomenutu trojicu proslavljenih hrvatskih košarkaša svoje mjesto u novom sastavu Stručnog savjeta koji je izabran na mandat od četiri godine zauzet će izvršni dopredsjednik Cibone i član Upravnog odbora HKS-a Aleksandar Petrović, trener Cibone Slaven Rimac, trener Cedevite Veljko Mršić, trener Zadra Ante Nazor, trener Zagreba Danijel Jusup i izvanredni profesor na Kineziološkom fakultetu na predmetu "Košarka" Damir Knjaz.

"Iznimno sam ponosan i sretan što su Dino Rađa, Stojko Vranković i Toni Kukoč prihvatili da kao legende hrvatske košarke budu u Stručnom savjetu. Aco Petrović će biti spona između Stručnog savjeta i Upravnog odbora. Bez Kineziološkog fakulteta ne možemo napraviti kvalitetan posao, zato je tu Damir Knjaz. Drugi dio Stručnog savjeta čine treneri četiri najbolje plasirane momčadi iz muške A-1 lige, jer će od 2017. godine reprezentacija igrati kvalifikacije za europsko i svjetsko prvenstvo u studenom i veljači, a oni imaju najbolji uvid u stanje hrvatske košarke", argumentirao je ovaj izbor predsjednik HKS-a Ivan Šuker.

"To ne znači da naši treneri koji su vani poput Spahije, Repeše, Perasovića, Tabaka neće biti pozivani i djelovati u Stručnom savjetu kad bude trebalo, a naše trenerske legende Mirko Novosel, Petar Skansi i Pino Giergia bit će svojevrsni pridruženi članovi", dodao je Šuker.

Rađa: Treba djecu naučiti košarku, nedostaju im osnove

Izabrani predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa istaknuo je osnovne pobude svojeg angažmana u novom vodstvu HKS-a.

"Nisam ovdje radi novca i slave, nego radi košarke i bit ću tu dokle god će se raditi po nekakvim košarkaškim principima i dok će košarka biti svima u interesu. Onog trenutka kad se pojavi, ako se pojavi, ikakav privatni, osobni ili bilo kakav drugi interes, bit ću prvi koji će otići. Samo me košarka zanima."

Rađa je objasnio i na koji način će pokušati podići posrnuli sport i vratiti ga na staze stare slave, kad su se hrvatski košarkaši s najvećih natjecanja redovito vraćali s medaljama.

"Nećemo izmisliti ništa novoga. Samo se moram podsjetiti kako sam ja postao igrač i to je po meni jedini pravi način. Treba promijeniti kompletan sustav. Ne može se dogoditi da se ne zna piramida. Ne bih trošio vrijeme na ono što je bilo. Treba raditi. Treba djecu naučiti košarku, jer im nedostaju osnove", naglasio je Rađa i dodao da ne treba očekivati instant-rezultat.

Vranković: Krećemo od nule, četiri godine su pred nama

S time se složio i Stojko Vranković, Rađin suigrač iz reprezentacije koja je 1992. godine na olimpijskom turniru u Barceloni stajala na drugoj stubi pobjedničkom postolja, odmah do originalnog američkog 'Dream Teama'.

"Krećemo od nule. Imamo četiri godine ispred nas, ako izdržimo, ako ostanemo skupa, a nadam se da hoćemo jer smo tu radi košarke. Posla će biti puno, neće nam biti lako. Bit će i pogrešaka, ali one neće biti namjerne i neće biti od interesa. Najbitnije je da imamo volje. Znanja imamo, iskustva imamo i mislim da možemo napraviti dobar posao", zaključio je Vranković.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider