Košarka
SPORTOVI
Košarka
"Spusti se, Franjo!"

Prije 27 godina dogodio se jedan od najemotivnijih trenutaka u povijesti hrvatskog sporta

Na današnji datum odigrana je utakmica koja s pravom nosi epitet povijesne.

Stojko Vranković i Michael Jordan (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pregršt je utakmica koje su, neke s pravom, a neke nategnuto, u proteklih nešto više od četvrt stoljeća u hrvatskom sportu proglašavane povijesnima.

U kategoriju onih o kojima nema nikakve rasprave spada finalna utakmica košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, kada su se sastale Hrvatska i Sjedinjene Američke Države.

Dogodilo se to na današnji dan, 8. kolovoza, u dvorani Palau Municipal d'Esports de Badalona.

S jedne strane američki Dream Team, bez ikakve dileme najbolja košarkaška momčad svih vremena, predvođeni Michaelom Jordanom, Magicom Johnsonom, Larryjem Birdom, Charlesom Barkleyjem i ostalim velikanima košarke.

A na drugoj – Hrvatska. Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Velimir Perasović, Danko Cvjetičanin, Vladan Alanović, Žan Tabak, Stojko Vranković, Alan Gregov, Petar Muslim, Arijan Komazec i Aramis Naglić, s izbornikom Petrom Skansijem.

Tad je svijet upoznao Hrvatsku

U vrijeme dok se u Hrvatskoj vodio Domovinski rat, a dobar dio zemlje bio pod okupacijom, naši sportaši bili su najbolji hrvatski ambasadori. Kako Goran Ivanišević, koji je na tim Igrama osvojio prvu hrvatsku olimpijsku medalju (broncu u pojedinačnoj konkurenciji, a zatim i u paru s Goranom Prpićem), tako i košarkaši čiju je finalnu utakmicu protiv Amerikanaca gledao cijeli svijet.

Jordan, Magic & co cijeli su taj turnir odigrali silovito, ne dopustivši nijednoj reprezentaciji da i u jednom trenutku povede protiv njih. Obrazac je uvijek bio isti – Amerikanci bi od početka kretali uraganski, stvarajući nedostižnu razliku i onda bi u drugim poluvremenima oni najbolji sjedali na klupu, pa bi se minutaža raspodijelila.

"Spusti se, Franjooooo!"

Neustrašiva Hrvatska u finalu je napravila ono što se činilo nezamislivim – sredinom prvog poluvremena naši su košarkaši došli u vodstvo. Kukoč je dao jednu loptu za Franju Arapovića, koji je zakucao uz koš-faul i na semaforu je zasvijetilo 25:24 za Hrvatsku.

Trenutak koji će zauvijek ostati zapisan u almanasima hrvatske košarke. Ako ni zbog čega drugog, onda kao podsjetnik na ono gdje nam je košarka nekoć bila.

Gotovo je: Prijelazni rok u Engleskoj završio pojačanjem Arsenala, ojačao i Tottenham David Luiz (Foto: AFP) Giovani Lo Celso i Lionel Messi (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider