Košarka
SPORTOVI
Košarka
Zabava je garantirana

Priče koje će obilježiti NBA sezonu: LeBron i veselo društvo, sukobi, novi treneri...

Umjesto klasične najave po konferencijama i divizijama, donosimo pregled zanimljivih priča koje su pod povećalom uoči početka sezone.

Počinje 73. NBA sezona (Foto: AFP/GOL.hr) (Foto: AFP/GOL.hr)

Dugo čekanje napokon je gotovo – u noći s utorka na srijedu, u 2:00 ujutro po hrvatskom vremenu, utakmicom Boston Celticsa i Philadelphia 76ersa počet će 73. izdanje najbolje svjetske košarkaške lige.

Umjesto klasične najave po konferencijama i divizijama, donosimo pregled zanimljivih priča koje bi mogle obilježiti sezonu. Ljeto je bilo vrlo zanimljivo i puno promjena, a pred nama je sasvim sigurno vrlo zabavna sezona.

LeBron i vesela družina vraćaju showtime u Los Angeles

LeBron James bio je najveća priča ljeta; njegov prelazak u Los Angeles Lakerse najavljivao se već godinu dana ranije, a pokazalo se da su informacije NBA insajdera bile točne. James je prvi put u karijeri napustio Istočnu konferenciju, a novo će kraljevstvo pokušati izgraditi na Zapadu.

Međutim, u Lakersima neće imati zvjezdanu pomoć. Lakersi su okupili vrlo zanimljivu momčad – tu je stari LeBronov rival Lance Stephenson, koji se proslavio provokacijama u međusobnim okršajima, najviše sada već legendarnim puhanjem u uho.

Playmaker je postao Rajon Rondo, još jedan igrač koji je u prošlosti imao tenzija s LeBronom. Na poziciji centra je JaVale McGee, ekscentričan igrač poznatiji po memeovima i viralnim videima nego po košarci.

Osim ove vesele družine, okosnicu momčadi čine mladi igrači od kojih se očekuje napredak ove sezone, poput Brandona Ingrama. Ipak, predsezonske utakmice sugeriraju da je ova momčad pronašla kemiju; pored toga, igrali su vrlo brzo i atraktivno i bit će zanimljivo vidjeti kako će se nositi s konkurencijom na jakom Zapadu.

Život na sjeveru – drama koja će biti u centru pažnje

Prava sapunica odvija se u Minneapolisu, gradu na sjeveru SAD-a. Zvijezda Minnesota Timberwolvesa Jimmy Butler u otvorenom je sukobu s Andrewom Wigginsom, a navodno je petljao i s djevojkom Karla-Anthonyja Townsa, još jedne mlade zvijezde Timberwolvesa i Wigginsova dobra prijatelja.

Butler Wigginsu zamjera nedostatak volje i truda, prije sve u obrani, a netom prije početka sezone zatražio je trade. Otvoreni sukob u Minnesoti kulminirao je Butlerovim dramatičnim povratkom na trening, koji je, prema izvještajima američkih medija, bio prava filmska scena.

Butler se pojavio na treningu nakon tri tjedna i potrudio se ostaviti dojam na prisutne. Zaigrao je s trećom momčadi i pobijedio prvu petorku; cijelo je vrijeme bio najglasniji, a nakon što je dokazao svoje na terenu poručio je upravi da bez njega mogu zaboraviti na pobjede.

Timberwolvesi prvu utakmicu igraju trećeg dana nove sezone, a očekuje se da će Butler zaigrati. Iako je Minnesota tradicionalno rijetko u fokusu javnosti, zbog sapunice s Butlerom bit će jedna od glavnih priča ove sezone.

Igra prijestolja na Istoku

Kralj je nakon osam godina vladavine napustio Istok i ostavio prijestolje slobodnim. Prvi put nakon 2010. u finalu kao predstavnik Istoka neće igrati LeBron James; prije osam godina do velikog finala stigli su Boston Celticsi, a oni su i ove sezone prvi favoriti Istočne konferencije.

Blizu velikog finala bili su i prošle sezone, a ove će biti jači za oporavljene zvijezde Kyrieja Irvinga i Gordona Haywarda. Celticsi djeluju moćno, ali nisu bez konkurencije - na Istoku će ove sezone igrati nekoliko vrlo zanimljivih momčadi.

Toronto Raptorsi u sezonu ulaze s novom prvom zvijezdom u Kawhiju Leonardu, 76ersi se nadaju novom iskoraku, Indiana Pacersi našeg Bojana Bogdanovića žele pokazati da prošle sezone nisu slučajno postali hit-momčad lige, tu su i Milwaukee Bucksi, a ne treba otpisati ni uvijek potencijalno neugodne Washington Wizardse.

Novi treneri

U borbi za vrh Istoka u fokusu će biti i mnoge trenerske promjene koje su se dogodile uoči sezone. Raptorse je preuzeo bivši pomoćni trener Nick Nurse, čovjek koji je bio zadužen za napadačku igru kanadske momčadi. Upravo je on kreirao napadačke promjene koje su prošle sezone odvele Raptorse do rekordnih 59 pobjeda i prvog mjesta Istoka, a u istom će ritmu pokušati nastaviti i kao glavni trener.

Na Zapadu, najzanimljivije će biti pratiti Igora Kokoškova, trenera koji je osvojio europsko zlato sa Slovenijom, nakon čega je postao prvi glavni NBA trener koji je rođen i odrastao izvan Sjeverne Amerike. U ruke će dobiti vrlo zanimljivu mladu momčad, a nadamo se da će u njegovu sustavu iskorak napraviti i Dragan Bender, koji ulazi u treću NBA sezonu.

Potencijalna hit-momčad mogli bi biti Charlotte Hornetsi, koji su angažirali Jamesa Borrrega, učenika Gregga Popovicha i bivšeg asistenta u San Antonio Spursima. Hornetsi bi trebali igrati brzu košarku s puno trčanja i potencijalna su hit-momčad sezone.

Pod povećalom će biti i David Fizdale koji je preuzeo New York Knickse. Ovaj bi perspektivni stručnjak trebao Knickse napokon izvesti na pobjedničke staze, iako samo najoptimističniji očekuju da će se to dogoditi već ove sezone.

Puno se očekuje i od Mike Budenholzera koji je preuzeo Buckse; dojam je bio da im je za iskorak nedostajao upravo vrhunski trener, kojeg su sada dobili u još jednom bivšem asistentu Gregga Popovicha.

Novi MVP kandidati

Pod Budenholzerom se očekuje i novi iskorak Giannisa Antetokounmpa, igrača koji bi mogao biti jedan od glavnih kandidata za MVP-a sezone. Novi napad Bucksa bio je najbolji u predsezoni, a u centru je upravo Giannis, koji nastavlja raditi na individualnom razvoju: u nekoliko je navrata pokazao da je unaprijedio dalekometni šut, svoju najveću (i jedinu) boljku.

Na Zapadu pohod prema MVP tituli najavljuje Anthony Davis, prva zvijezda New Orleans Pelicansa. Davisu je 25, a Giannisu tek 23 godine; ova dva igrača mogla bi zavladati ligom u budućnosti, a upravo ova sezona mogla bi biti prvi korak.

All-Star petorka Warriorsa

Prvaci Golden State Warriorsi bit će glavni favoriti i za treći uzastopni naslov. Ionako (pre)jakoj momčadi dodali su i centra DeMarcusa Cousinsa i kompletirali All-Star petorku – da nije bilo ozljede Cousinsa, svaki član njihove najjače petorke nastupio bi na prošlosezonskoj All-Star utakmici.

Cousins će zbog ozljede propustiti početak sezone; iako iz kampa Warriorsa poručuju kako se dobro oporavlja, još se ne zna kada će se točno vratiti na parket. Gotovo sigurno bi trebao biti na raspolaganju kada je najpotrebnije – u drugom dijelu sezone i playoffu. Kao prvi izazivači Warriorsa i ove sezone figuriraju Houston Rocketsi, a ne treba otpisati ni Oklahoma City Thunder te Utah Jazz.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider