Košarka
SPORTOVI
Košarka
Predstavljenje grupe B

Litva predvodi balkansku 'skupinu smrti': Krstić, Vučević, Teletović ili McCalebb?

Skupina B Eurobasketa u Sloveniji mogla bi ponuditi najneizvjesnije utakmice prvoga kruga, a razlog tome su košarkaške zemlje poput Litve, Srbije, Makedonije, Crne Gore...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Skupina B: Litva, Srbija, Makedonija, BiH, Crna Gora i Latvija.

Favoriti

Litva

Domaćin zadnjeg Eurobasketa je ostao dužan svojim navijačima. U Litvi su senzacionalno ispali u četvrtfinalu od Makedonije i sada žele napraviti barem korak dalje. Predvodnik reprezentacije u Sloveniji bit će 21-godišnji centar Torotno Raptorsa Jonas Valanciunas, nedavno proglašen najboljim igračem ljetne NBA lige.

Nadareni Valanciunasće biti velika uzdanica Litve na ovom prvenstvu. Nakon godine dana prave NBA sezone iza sebe, spreman se je 'potući' sa svakim visokim igračem na Eurobasketu.

''Mi igramo kao momčad, a ni ja, niti netko drugi ne može preuzeti cijelu odgovornost na svoja leđa'', rekao je nekadašnji najbolji mladi igrač Europe.

I dok Francuzi muku muče s visokim igračima, Litva na prvenstvo dolazi s impresivnom visokom linijom. Valanciunas, Motijeunas, Javtokas, Kleiza i braća Lavrinovič najjača su snaga Litavaca. Nema više Jasikevičiusa, ali momčad Jonasa Kazlauskasa je u pripremnim utakmicama pokazala kako su spremni za velike stvari.

''Da samo mogli birati najbolje iz jedne momčadi i najbolje iz druge, onda bi došli s Dream Teamom, ali to nije moguće. Najvažnije je da budemo zdravi i spremni za borbu za medalje'', izjavio je legendarni Sabonis.

Kandidati za drugi krug

Crna Gora

Crnu Goru su mnogi uoči Eurobasketa svrstali među one reprezentacije koje će otići daleko. Sve dok nije otpao Nikola Peković, nominalno prvi igrač ove reprezentacije i njihova udarna snaga. No, bez obzira na to što Peković nije na vrijeme uspio riješiti ugovor života u NBA-u (potpisao za Minnesotu), Crna Gora i dalje ima respektabilnu momčad.

U 'balkanskoj' skupini će svaka pobjeda biti zlata vrijedna. Čak ni za Litvu ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći hoće li proći u drugu fazu, no za razliku od njih, Crnoj Gori su šanse bitno opale izostankom Pekovića. Doduše, imaju u svojim redovima drugog najboljeg skakača NBA lige Nikolu Vučevića.

''Naravno da ćemo biti oslabljeni bez Pekovića, ali naše ambicije ostaju nepromijenjene, a želimo se kvalificirati u drugu fazu'', rekao je direktor reprezentacije Mitrović te nadodao:

''S atmosferom koju smo imali u kvalifikacijama i snažnom željom koja postoji među svim igračima, mislim da možemo postići cilj koji smo postavili.'' U to nema sumnje, kvalifikacije su odradili s perfektnih 10-0, pritom dvaput pobijedivši Srbiju.

Srbija

Srbija je uvijek bila i ostat ćepuna talenata, ali ovo ljeto reprezentaciju je ponovno pogodilo pregršt problema. Nakon što su se djelomično oporavili poslije katastrofe u Beogradu 2005., reprezentaciju je zadesilo mnogo otkaza.

Prvi playmaker Miloš Teodosić je cijele pripreme odstuan zbog ozljede i bit će pod upitnikom sve do predvečerja prvenstva, a Ivkoviću su otkazali ili su otpali zbog ozljede Savanović, Mačvan, Erceg i Veličković. A već ranije na popis nisu bili uvršteni Kešelj, Tepić, Marjanović, Milosavljević i Rašić. Jedna cijela momčad.

Predvodnik pomlađene, ali itekako opasne reprezentacije je prekaljeni Nenad Krstić. Jedina prava zvijezda u momčadi. Čeka se oporavljenik Lučić, a bude li Teodosić spreman za 15-20 minuta, njihovi će se navijači imati čemu nadati. Ivković će bez sumnje složiti igru s glavom i repom, samo je pitanje koliko će mladi i neiskusni igrači dugo izdržati u zahtjevnom ritmu natjecanja.

Pripremne utakmice su pokazale kako imaju razloga za osmijeh. U odsustvu spomenutih igrača iskočio je Nemanja Bjelica, a Krstić se prometnuo u stožernog igrača oko kojeg se vrti većina napadačkih akcija. Marković i većina ostalih odrađivat će obrambene zadatke. Mogu igrati sa svakim.

Makedonija

Apsolutni hit prošlog Europskog prvenstva. Ipak, senzaciju iz Litve teško će ponoviti u Sloveniji. Ne zbog toga što su lošiji nego zato jer je konkurencija velika, a imaju i vrlo nezgodnu skupinu. Makedoniju će ponovno nositi trojac Bo McCalebb, Vlado Ilievski i novopečeni NBA-ovac Pero Antić. U posljednji tren reprezentaciji se priključio i Todor Gečevski, čije će iskustvo i mirna ruka biti od velike pomoći.

''Sada nitko neće gledati na nas kao prolaznike, ali naravno da je moguće napraviti dobar rezultat, ne znam hoće li to ponovno biti plasman među četiri najbolja. Najvažnije je ostaviti srce na parketu'', izjavio je Ilievski koji zajedno uz Gečevskog igra posljednje utakmice za reprezentaciju.

''Da budem iskren, vjerojatno smo dobili najtežu skupinu i sigurno bih volio da igramo s drugim protivnicima. No, bit će zabavno i pokušat ću uživati u tome'', poručila je makedonska legenda.

Pipan sigurno neće imati problema s motivacijom, kemija u momčadi će ponovno biti na nivou, nešto što bi nama tako dobro došlo. Pitanje je koliko su McCalebb i društvo sposobni ići daleko. Uz novu gromoglasnu podršku navijača nemojte biti začuđeni bude li u rujnu 'gorjelo' diljem Makedonije.

Potencijalno iznenađenje

BiH

Naš Aco Petrović i napadačka košarka BiH bit će 'crna mačka' ove skupine. Otvori li se Teletoviću šut, na njega će se sigurno nadovezati još nekoliko igrača i odmah ste u problemima. Hrvatska je to najbolje osjetila na svojoj koži, a sada bi trebali biti stepenicu ozbiljniji i opasniji. BiH nije puno lošija od gore navedenih reprezentacija, ali upravo zbog težine skupine oni bi prolazom u drugi krug postali 'slovenska Makedonija'.

''Ne dolazimo u Sloveniju kao autsajderi. Vjerujem da ćemo proći u drugi krug. Skupina je teška, ali nećemo tražiti alibi, igrači će dati sve od sebe'', ponudio je svoje razmišljanje Petrović i na najbolji mogući način najavio Eurobasket. Vjerom u svoju momčad samo pokazuje da se uz dobru atmosferu može puno napraviti. Zar to nije potvrdila i Makedonija.

Nihad Džedović i Zack Wright igrat će važnu ulogu, jer ne može cijeli teret pasti na Teletovićeva leđa. Poznavajući Petrovićevu filozofiju košarke, bit će to lude utakmice u kojima će sve biti moguće, od potonuća do spektakla.

Autsajderi

Latvija

U skupini 'smrti' teško da nekoga možemo nazvati pravim autsajderom, ali jedino je Latvija za nijansu ispod ostalih. Pogotovo jer neće moći računati na dva ključna igrača, Andrisa Biedrinsa i partizanovca Bertransa, ponajboljeg mladog šutera Europe.

Međutim, Latvija je zanimljiva košarkaška nacija i u budućnosti ćete još dosta čuti o njima. Nedavno je njihova U20 reprezentacija postala viceprvak Europe i možda već u Sloveniji upoznate neke od srebrnih junaka.

Izostankom Bertransa, na vanjskim pozicijama (njihovo najjače oružje) iskaču imena Škelea i Blumsa, a koliko znaju biti opasni pokazala je pripremna utakmica protiv Rusije koju s dobili glatko s 20 razlike.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider