Košarka
SPORTOVI
Košarka
A sad po medalju!

HRVATSKA pobijedila i Grke: Kakva drama u produžecima!

Hrvatski su košarkaši nezaustavljivi na Eurobasketu. Dobili su novu dramu i došli do sedme pobjede zaredom. Grčka je pala nakon 18 godina i to nakon dva produžetka...

Hrvatska košarkaška reprezentacija došla je i do sedme uzastopne pobjede na Eurobasketu. U posljednjm kolu drugoga kruga pobijedili smo Grčku nakon dva produžetka 92:88.

Ovom teško izborenom pobjedom hrvatski su košarkaši osigurali prvu poziciju u skupini F i u četvrtfinalu dobili Ukrajinu, najbolji mogući izbor iz druge skupine u kojoj su Ukrajinci upali među osam najboljih kao posljednji, četvrti.

Prva je to pobjeda Hrvatske nad Grčkom nakon čak 18 godina i EP-a u Ateni 1995. kada su naši košarkaši uzeli i posljednju košarkašku medalju.

Znalo se uoči dvoboja da bi odabranici Jasmina Repeše pobjedom u ovoj utakmici osigurali prvo mjesto u F skupini i ogled s Ukrajincima u četvrtfinalu, dok bi poraz od Grčke donio nekog zahtjevnijeg suparnika u borbi za polufinale.

Grčka je u ovoj utakmici u svom prepoznatljivom stilu uspjela ''umrtviti'' utakmicu, odigrati jednu uspavanku, a hrvatski košarkaši nisu uspjeli nametnuti onaj tempo i intenzitet koji ih je krasio u prethodnim dvobojima, pogotovo protiv Italije.

Utakmica je bila rezultatski vrlo izjednačena, momčadi su se mijenjale u vodstvu, niti jedna nije uspjela steći neku značajniju prednost.

U takvom izjednačenom, neizvjesnom tonu ušlo se u završnicu utakmice. Ante Tomić pogodio je jedno od dva slobodna bacanja 21 sekundu prije kraja za vodstvo Hrvatske 70-67, ali je Zizis 10 sekundi prije kraja ubacio tricu za poravnanje. Roko Ukić nije pogodio šut za pobjedu.

Bojan Bogadanović uzeo stvar u svoje ruke

Kako je Hrvatska propustila meč-loptu u osnovnom dijelu, tako je i Grčka u prvom produžetku. Grci su 36 sekundi prije kraja poveli 77-74, ali je Bojan Bogdanović iz teške pozicije postigao tricu 25 sekundi do kraja za poravnanje. Zizis je dvije sekunde prije sirene promašio polaganje za pobjedu Grčke.

U drugom produžetku je opet ''na štih'' stigla hrvatska reprezentacija. Rudež je dvije i po minute prije kraja zabio tricu za vodstvo 86-79, ali niti to nije prelomilo utakmicu, jer se Grčka vratila serijom 7-0 i stigla do izjednačenja.

Ipak, Hrvatska je na kraju uspjela do kraja stići do važne pobjede koja je vodi u četvrtfinalu na Ukrajinu, suparnika kojeg je dvaput svladala u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Grci su, pak, s porazom izgubili izglede za nastup u četvrtfinalu.

Hrvatsku su predvodili Bojan Bogdanović s 22 koša i Ante Tomić s 15 poena i 12 skokova. Kapetan Roko Ukić dodao je 14 koševa uz po 5 skokova i asistencija, dok je Dontaye Draper postigao 13 koševa.

U grčkoj selekciji odskakali su Bourousis s 21 košem i 9 skokova, Spanoulis s 18 koševa, te Zizis i Kaimakoglou sa po 14.

Hrvatska – Grčka 92-88 (dva produžetka)

Italija – Španjolska (17.45)

Slovenija – Finska (21.00)

Redoslijed: 1. Hrvatska 4-1, 2. Slovenija 3-1 (-1) 3. Španjolska 2-2 (-1), 4. Italija 2-2 (-1), 5. Grčka 1-4, 6. Finska 1-3 (-1)

Tijek uatkmice:

Kraj.

5' - Draper je položio 33 sekunde prije kraja...

4' - Nevjerojatno! Imali smo sve u svojim rukama i Grci su napravili seriju 7-0 za novo izjednačenje...

3' - Trica Rudeža za 86:79!

2' - Bogdanović je prvo zabio dva slobodna bacanja, a zatim pogodio od table za +4 Hrvatske...

Kraj 1. produžetka 77:77

5' - Zisisu je lopta ispala iz obruča i igraju se novi produžeci...

5' - Bogdanović je zabio sjajnu tricu preko ruke za izjednačenje! 25 sekundi je ostalo do kraja...

5' - Zisis je zabio preko Tomića za +3 Grčke 33 sekunde prije kraja...

3' - Tomić je zabio nakon skoka u napadu...

1' - Bogdanović je zabio od table i ponovno vodimo...

Kraj 4. četvrtine 70:70

10' - Zisis je pogodio tricu preko ruke za 70:70. Nama je ostalo devet sekundi do kraja utakmice, ali Ukić je jako loše završio i njegov pokušaj nije došao ni do koša...

10' - Tomić je zabio jedno slobodno bacanje nakon skoka u napadu i iznuđenog prekršaja. Do kraja je ostala još 21 sekunda, a Hrvatska ima +3...

8' - Ukić je zabio iz kontre za minimalno vodstvo naših...

6' - Ukić je zabio važnu tricu s istekom napada...

4' - Trica Rudeža iz kuta za minimalno vodstvo naših...

3' - Težak šut Drapera i ubačaj za novo izjednačenje...

1' - Žorić je zabio uz prekršaj, ali je promašio slobodno bacanje...

Kraj 3. četvrtine 51:50

10' - Ukić je položio sa zvukom sirene za minimalno vodstvo Grčke, a suci su u ovoj četvrtini imali nekoliko diskutabilnih odluka na našu štetu...

9' - Spanoulis je pogodio dva bacanja za priključak Grčke...

6' - Izvrstan prodor Šarića, roling i ubačaj uz dodatno bacanje...

5' - Tomić je zabio uz dodatno slobodno bacanje...

5' - Tomić je skočio u napadu i podvalio loptu za Simona koji je zabio zicer...

3' - Tomić je zabio prvi hrvatski koš u nastavku, ali momčad se još nije probudila i djelujemo poprilično usporeno...

1' - Bourousis je zabio prvi koš u nastavku...

Poluvrijeme 36:34

10' - Tomić je završio zadnju akciju i položio sa zvukom sirene za minimalno vodstvo Hrvatske na poluvremenu...

9' - Ukić ponovno za Bogdanovića u kutu koji je zabio tricu preko ruke...

8' - Povukli smo kontru, Ukić je dodao na stranu za Bogdanovića koji je odmah ubacio za priključak na -2...

5' - Trica Kaimakogloua...

4' - Spanoulis je sada prošao kroz našu obranu i položio od table za novo izjednačenje...

2' - Draper se raspucao, još jedan njegov dalekometni ubačaj za dva poena...

1' - Trica Drapera za njegovih pet uzastopnih koševa...

Kraj 1. četvrtine 16:17

10' - Bramos je zabio pod košem za vodstvo Grka +3...

9' - Novo polaganje Ukića uz izboreno dodatno slobodno bacanje...

7' - Ukić je skočio u napadu i zabio za našu seriju 8:2...

6' - Ukić je prošao pod koš i položio za izjednačenje 7:7...

3' - Bourousis je zabio uz dodatni prekršaj. Mi smo napad prije toga promašili zicer (Bogdanović)...

1' - Simon je odmah na početku stavio tricu preko ruke...

0' - Ukoliko Hrvatska pobijedi Grčku, sigurno će biti prva u skupini i za polufinale bi se borila protiv Ukrajine, najpoželjnijeg protivnika iz druge skupine. Bila bi to velika prilika da se uđe u borbu za medalje.

Bogdanović i društvo do prvoga mjesta mogu i porazom, ali u tom slučaju trebalo bi im čudo Talijana protiv Španjolaca i pobjeda Finske protiv Slovenije. Nešto što će se teško dogoditi, tako da im je najbolja prilika doći do sedme uzastopne pobjede na prvenstvu.

Hrvatska nikako ne može izvući Srbiju, koja je pobjedom protiv Francuske skočila na prvo mjesto. A protiv njih bi igrali ako izgubimo od Grčke, a Italija pobijedi Španjolsku i Slovenija očekivano slavi protiv Finske.

Druga realna opcija i gotovo sigurna u slučaju poraza od Grčke bio bi dvoboj protiv Litavaca. U tom slučaju računamo i na pobjedu Španjolske protiv Italije. Susret Slovenije i Finske tada ne bi igrao ulogu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider