Košarka
SPORTOVI
Košarka
pogledajte reportažu

Dnevnik Nove TV u rodnom gradu LeBrona: Obožavaju ga jer ih nije zaboravio

LeBron James, najveća košarkaška zvijezda današnjice, često s ponosom ističe da je iz, za američke pojmove, malenog grada Akrona.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Aktualni NBA prvaci, Cleveland Cavaliersi, prvi su finalist Istoka. Cleveland je s čistih 4:0 izborio finale protiv Toronta, a najveći junak bio je već uobičajeno Lebron James s 36 koševa.

Najveća košarkaška zvijezda današnjice često s ponosom ističe da je iz, za američke pojmove, malenog grada Akrona koji se nalazi u državi Ohio. Malo je poznato da je LeBron itekako aktivan u svim sferama života tog grada. Akron je udaljen 60-tak kilometara od Clevelanda, a ekipa Nove TV uvjerila se na licu mjesta da on zaista nikada nije zaboravio svoje korijene.

Grad od dvjestotinjak tisuća stanovnika za američke pojmove je naravno gradić. Akron je grad bajkera, nevjerojatnog Stephena Curryja, rock benda Black Keysa, ali ponajprije jedne od najvećih sportskih zvijezda današnjice LeBrona Jamesa. O tome koliko je popularan u svom rodnom gradu govori činjenica da se glavna avenija zove po njemu.

U Maple Streetu smjestila se prekrasna crkva, a uz nju malena srednja škola - St. Vincent - St. Mary. Srednja škola koju je prije 15-tak godina proslavio LeBron, koji ju je doveo do prvaka države u košarci u konkurenciji srednjih škola. Dakako, ovdje klinci žele biti poput njega. Po njemu se zove i dvorana, no školske prostorije nam je bilo strogo zabranjeno snimati.

„Pa LeBron je zlato. On je sjajan, sjajan“, kaže nam učenik Kenny.

„Igrao je za ovu školu četiri godine. Svake godine, osim posljednje mislim, osvojio je turnir srednjih škola. Te posljednje 2002. Izgubio je od moje Roger Bacon škole. Vrlo dobar igrač koji donosi puno Clevelandu",
kaže Joseph McGee.

Mrziš li ga nakon što je napustio Floridu, ti si s Floride?
„Ne, ne mrzim ga.“

Nekoliko ulica dalje nalazi se sveučilište u Akronu. Zaista lijep kompleks i odlični uvjeti za studiranje. I tu se dakako puno toga vrti oko kralja Jamesa. Zašto? Zato što njegova zaklada omogućava brojnim studentima školovanje.

O tome koliko najbolji svjetski košarkaš voli svoj rodni grad govori činjenica da plaća školarine za gotovo dvije tisuće studenata slabijeg imovinskog stanja.

"Ulaže puno novaca u Akron. Znam da ima čak i svoje učionice na jednom stadionu što je već prije obećao. Zaista ulaže puno novca u obrazovanje“, kaže nam studentica Rachel Clean.

„On je sjajan i uvijek radi sjajne stvari za rodni grad. Veliki je igrač i velika osoba jer stalno pomaže Akron“, kaže student Cameron Grader.

Iako je u Akronu živio i kralj Hollywooda Clark Gable, njega je za ljude u ovom gradu zameo vjetar. Ovdje je kralj samo jedan, a on se zove - LeBron James.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider