Košarka
SPORTOVI
Košarka
Prvaci ni u top 10

Milijarde za poraze: Najvrjedniji su NBA klub, a nikad nisu bili lošiji

Dvije franšize s lošim rezultatima predvode listu najvrjednijih NBA klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

New York Knicksi prolaze kroz možda i najtežu krizu svoje duge povijesti. Iako nisu trofejni poput Lakersa ili Celticsa, imali su slavna razdoblja 50-ih, 70-ih i 90-ih godina s fazama promjenjivih rezultata u međuvremenu.

Era Patricka Ewinga je završila 2000. godine i bilo je jasno da dolazi nova faza „rebuildinga.“ Međutim, ni najgori pesimisti tada nisu predviđali da će ona trajati barem 17 godina, a sudeći po trenutnom stanju u momčadi agonija bi se mogla još produžiti.

U 16 sezona nakon odlaska Ewinga Knicksi su pet puta izborili playoff i samo jednom prošli prvi krug. Nizom od devet uzastopnih sezona s negativnim omjerom su „popravili“ klupski rekord od sedam. Unatoč takvim poraznim rezultatima, Knicksi su na Forbesovoj listi i dalje najvrjedniji klub NBA lige.

Najvrjedniji klubovi već tri sezone imaju negativan omjer

Knicksi vrijede 3.3 milijarde dolara što je skok od 10 posto u odnosu na prošlu sezonu. Od te vrijednosti samo osam posto otpada na sportski dio franšize, a ostatak na tržište, brend i dvoranu. Upravo je slavni Madison Square Garden, koji je počeo davati plodove skupe renovacije, najveće blago Knicksa koje im donosi preko polovice vrijednosti!

Zanimljivo, aktualni vlasnik James Dolan je preuzeo kormilo kluba upravo kada je počela agonija Knicksa. Njegova je franšiza kontinuirano najvrjednija u ligi, ali slaba je to utjeha za navijače Knicksa koji već gotovo dva desetljeća čekaju da momčad krene pravim putem. Pod njegovim su vodstvom postali upravo suprotno – sinonim za lošu sportsku politiku.

Na drugom mjestu se nalazi još jedna slična franšiza – Los Angeles Lakersi koji vrijede tri milijarde dolara. Lakersi već tri sezone nisu vidjeli doigravanje, a to im vrlo vjerojatno neće poći za rukom ni ove sezone. Međutim, za razliku od Knicksa okupili su talentiranu skupinu igrača i imaju puno svjetliju perspektivu.

Prvaci nisu ni u top 10

Prošlu sezonu Lakersa je obilježila oproštajna turneja Kobea Bryanta. Iako je ona po mnogima kočila razvoj mladih igrača Lakersima je donijela nevjerojatan profit. Na njegovoj oproštajnoj utakmici su srušili NBA rekord kada su u jednom danu od prodaje artikala s Kobejevim imenom zaradili čak 1.2 milijuna dolara!

Nakon dvije momčadi koje su u zadnje tri sezone kombinirano izgubile 68 posto utakmica napokon dolazi jedan pobjednički klub. To su Golden State Warriorsi koji vrijede 2.6 milijardi dolara. Oni su uspjeli povezati sportski uspjeh s ostalim vrijednostima, a koliko su one bitne pokazuje činjenica da su aktualni prvaci Cleveland Cavaliersi tek na 11. mjestu.

Prvih pet zatvaraju Chicago Bullsi i Boston Celticsi. Magična granica od milijarde dolara se nalazi na 18. mjestu gdje su se smjestili Washington Wizardsi. Najmanje vrijede New Orleans Pelicansi sa „samo“ 750 milijuna dolara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider