Košarka
SPORTOVI
Košarka
Playoff na Istoku

Prvaci izbjegli Bullse i Heat, ali LeBrona bi opet mogao izluditi jedan čovjek

Počinje NBA playoff, događaj koji svi košarkaški sladokusci s nestrpljenjem očekuju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pred nama su dva mjeseca koja svi košarkaški sladokusci, ali i ostali zaljubljenici u sport, cijelu godinu čekaju s nestrpljenjem. NBA playoff napokon počinje, a zadnja moguća utakmica finala je na rasporedu 18. lipnja. Donosimo najavu prve runde Istočne konferencije u kojoj nitko nije siguran, a ponudit će i jedini hrvatski susret ove sezone. Kompletnu analizu možete pogledati i u našem podcastu Triple-double.

1. Boston Celtics – 8. Chicago Bulls

Chicago Bullsi nisu tipična osma momčad NBA konferencije. U momčadi imaju nekoliko prekaljenih veterana s bogatim playoff iskustvom poput Dwyane Wadea i Rajona Ronda koji zajedno imaju četiri NBA naslova. U četiri utakmice regularne sezone rezultat je 2-2 i sve sugerira da se Boston neće olako prošetati pored Bullsa, a koliko Bullsi mogu biti opasni najbolje pokazuje savršeni omjer 4-0 protiv prvaka Cleveland Cavaliersa.

Radi se o dvije dijametralno suprotne momčadi zbog čega bi ova serija mogla biti vrlo zanimljiva. Boston je 3. u ligi po postotku šuta za tri poena, u čemu su Bullsi 28.. U šutu za dva situacija je obrnuta – Bullsi su tu 3., a Celticsi 28. u ligi. Chicago je među najboljim skakačkim momčadima lige i za Boston će ključna biti kontrola skoka, dok Bullsi moraju zaustaviti najboljeg igrača Celticsa Isaiaha Thomasa.

Ključni dvoboj će biti onaj između Jaya Crowdera i Jimmyja Butlera, igrača kojeg se povezivalo s Bostonom što će ovoj seriji dati dodatnu dimenziju.

2. Cleveland Cavaliers – 7. Indiana Pacers

Krajem sezone mnogi su optuživali Cavse za namjerno puštanje utakmica s ciljem izbjegavanja momčadi koje su se borile za osmu poziciju – Bullsa i Miami Heata – s kojima imaju negativan omjer u sezoni. Namjerno ili ne, Cavsi su izgubili "jedinicu" i idu na Pacerse koje su pobijedili u tri od četiri susreta ove sezone.

Ključni dvoboj bit će onaj LeBrona Jamesa i Paula Georgea, a njihovo će nadmetanje nositi ovu seriju. LeBron je uglavnom izlazio kao pobjednik iz tih susreta i njegov je Cleveland veliki favorit unatoč lošoj obrani i slabim rezultatima krajem sezone. Indiana će teško zaustaviti Cavse kojima bi Bullsi ili Heat vjerojatno pružili jači otpor.

Zabavan bi mogao biti i LeBronov susret s jednim starim znancem – Lanceom Stephensonom koji se vratio u Indianu, a "proslavio" se neobičnim metodama zaustavljanja Jamesa dok je ovaj još nastupao za Heat.

Također, Tristan Thompson nije u formi, a o tome je bilo riječi i u našem ovotjednom Triple-double podcastu.

3. Toronto Raptors – 6. Milwaukee Bucks

Toronto ulazi u seriju s omjerom 3-1 iz regularne sezone. Kanadska momčad ima konstantu u playoffu što je velika prednost protiv neiskusnih Bucksa. Zimska akvizicija P.J. Tuckera bi u se u ovoj seriji mogla pokazati korisnom budući da se od njega očekuje pomoć u zatvaranju Giannisa Antetokounmpa.

Veliki nedostatak za Buckse će biti izostanak ozlijeđenog Jabarija Parkera. Ključni dvoboj će se odigrati između DeMara DeRozena i Khrisa Middletona, a najveću prijetnju za Raptorse će predstavljati koševi iz reketa. Međutim, zdravi Raptorsi su favoriti u ovoj seriji, a od Milwaukeeja se duža sezona može očekivati tek u budućnosti.

4. Washington Wizards – 5. Atlanta Hawks

Bojan Bogdanović susreće Nevena Spahiju u jedinoj playoff seriji s hrvatskim predstavnicima. Wizardsi se se preporodili nakon slabog starta i imali su sjajan ostatak sezone zbog čega će vrlo motivirani ući u doigravanje. Atlanta je u posljednjim utakmicama protiv Clevelanda pokazala da može igrati sa svakim i bit će vrlo težak protivnik. Ova bi serija mogla ponuditi puno neizvjesnosti, možda i najviše na Istoku. U regularnoj sezoni je bilo 3-1 za Wizardse.

Na vanjskim pozicijama je jači Washington čiju igru nosi bekovski dvojac John Wall i Bradley Beal, a slično je i na poziciji ''trojke'' koju drže Otto Porter i Bogdanović. Atlanta je u prednosti pod košem prvenstveno zahvaljujući njihovom najboljem igraču Paulu Millsapu.

Uloga Bojana Bogdanovića će biti vrlo bitna. Jedan je od lidera druge postave Wizardsa, a osim za povijesni rezultat Washingtona, koji se nada prvom finalu konferencije nakon 1979., borit će se i za ugovor života. Sljedeće sezone se očekuje novi rast plaća zahvaljujući kojem bi Bojan mogao postati najplaćeniji hrvatski sportaš.

Već je mnogo puta pokazao da ima mirnu ruku u napetim završnicama što bi Wizardsima moglo biti od presudne važnosti u potencijalno neizvjesnoj seriji. Njegov trener iz Fenerbahčea Željko Obradović je za Bojana rekao da je nezaustavljiv kada ima odgovarajući motiv, a upravo to je lov na povijesni klupski uspjeh i ugovor života. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider