Košarka
SPORTOVI
Košarka
vid horvat iz arene

Najveći izazov u grupi: Oslabljena Hrvatska protiv fenomenalnog grčkog stroja

Nakon što je Slovenija apsolvirana, pred hrvatskim košarkašima je derbi skupine protiv impozantne momčadi koja igra jako dobru košarku...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatsku i Grčku veže duga povijest. Znali su našima biti mušterije u borbama za broncu. U vrijeme dok je današnji izbornik igrao za reprezentaciju, a poraz u polufinalu rušio sve snove. Danas bismo takav scenarij objeručke potpisali. Perasović kao trener ipak će imati puno teži zadatak.

U novijoj eri Grci su uvijek neugodan suparnik. Bez obzira na sastav, a u Zagreb su stigli s jednim od najboljih rostera zadnjih nekoliko godina. Širinom momčadi kakvu svaki trener samo može poželjeti. A Katsikaris je mudar tip, koji je dobro raspodijelio njihove uloge. Ima pozamašan broj mogućnosti koje može rotirati i načinio je stroj u kojem se puno toga vrti oko ‘picka’. S Giannisom u petorci i ne čudi. ‘Greek Freak’ je upravo to – ‘freak’. Košarkaški osobenjak koji daje Grčkoj jednu sasvim novu dimenziju. Makedonci su u subotu pametno igrali protiv njega, puštajući ga isključivo na šutu (prodor mu je najjače oružje).

Sa Spanoulisom, Zisisom, Calathesom i Sloukasom imaju zastrašujuću vanjsku liniju i tu treba biti na oprezu. Slovenci su tu radili probleme, a ovdje je riječ o mnogo opasnijim momcima. S Makedoncima su krenuli uspavano, ali s puno rješenja u pokretu. Fantastično su pokriveni na svim pozicijama i imaju nekoliko igrača koji u okviru jedne utakmice mogu iskočiti.

Eurobasket 2015

Ljute rivale ispratili su s 20 razlike, a da je Spanoulis odigrao (ispod)prosječnu utakmicu. Dok je Papanikolaou jednom puknuo na koš. Dominirali su visoki igrači Bourousis, Koufos i Printezis. Ovaj potonji je promašio jedan šut iz igre. Grčka voli spuštati loptu dole jer nema izrazitih tricaša. Ne poput Perasovićevih igrača. To ne znači da ne može ništa pogoditi izvana, ali ne ovisi isključivo o trici.

Primjerice, Spanoulis i Calathes su u prvoj utakmici podijelili 13 asistencija (cijela momčad čak 23). Naši su se protiv Slovenije zaustavili na ukupno 14. Protiv Grka to možda neće biti dovoljno, odnosno trebat će imati više raspoloženih igrača i manje individualnih pogrešaka. Igramo protiv reprezentacije kojoj mnogi prognoziraju zlato, a prema Perasovićevim riječima igraju vrlo jednostavno i vrlo komplicirano. Dobar test za Hrvatsku.

Nažalost, reprezentacija će biti oslabljena za neigranje Bojana Bogdanovića kojemu su liječnici savjetovali mirovanje. Za očekivati je da možda koju minutu dobije Tomas, ali pitanje je u kakvom je zdravstvenom stanju. U suprotnome, rotacija će nam biti smanjena upravo kad bi nam najviše mogla zatrebati u grupnoj fazi. Time bi najviše mogla patiti obrana, s obzirom na moćna grčka rješenja na krilu.

Šarić i Tomić u napadu, Ukić brani Spanoulisov 'pick'

U izostanku Bogdanovića, veća odgovornost u napadu očekuje se od Šarića i Tomića. Ali i playmakeri će morati pružiti bolje partije. Srećom, Ukić je u klupskoj košarci nerijetko znao biti penicilin za Spanoulisa. Neka tako bude i večeras. Njihove akcije su vrlo uigrane i trebat će zadržati koncentraciju u obrani kako u reketu ne bi bilo prometno kao na kolodvoru.

Nakon pobjede protiv Slovenije, očekuje se da bude manje pritiska. Bit će to nova teška i zahtjevna utakmica. I fizički i emocionalno. Ovo je potencijalna borba za prvo mjesto u skupini i sudar dvije najbolje ekipe u Zagrebu. Prava pozivnica za sve košarkaške zaljubljenike. Hrvatskoj će trebati podrška s tribina koja bi mogla dati vjetar u leđa. Na igračima je, pak, da se ne opterećuju ukoliko stvari ne krenu po planu. Treba biti realan, Grčka je igrački u ovom trenutku bolja reprezentacija. Pogotovo kad je Hrvatska bez Bogdanovića i s načetim Tomasom. No, sad je prilika da istupe neki drugi momci. Ne sumnjamo kako će biti nabrijani da skinu skalp moćnim Grcima.

Eurobasket 2015

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider