Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nepotrebna avantura

Mrlja na karijeri trenerske legende: Ovim potezima je uništio slavni klub

Najtrofejniji trener svih vremena se vrlo loše snašao u novoj ulozi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Agonija New York Knicksa traje već gotovo dva desetljeća, a počela je dolaskom možda i najgoreg vlasnika momčadi u američkom profesionalnom sportu. James Dolan je naslijedio franšizu od oca, a u suradnji s nekadašnjim košarkaškim legendama je slavni klub pretvorio u predmet sprdnje i sinonim za kaos.

Isiah Thomas, vođa legendarne Bad Boys momčadi Detroit Pistonsa, je bio prvi koji je na čelu Knicksa prosuo dobar dio velikog košarkaškog naslijeđa. Postao je predsjednik košarkaških operacija 2003., a tri godine kasnije je stvorio najskuplju momčad s drugim najgorim omjerom lige. Zanimljivo, umjesto otkaza je promoviran - 2006. je postao i trener.

Njegov mandat je završio 2008., a Knicksi su se dvije godine oporavljali od posljedica njegovih besmislenih tradeova i preplaćivanja igrača upitne kvalitete. Njegovim odlaskom u New York se djelomično vratio optimizam unatoč pogubnim uplitanjima Dolana u sportsku politiku, ali pod vodstvom još jedne košarkaške legende Knicksi su se vratili starim navikama.

Najtrofejniji NBA trener Phil Jackson je preuzeo poziciju predsjednika košarkaških operacija 2014. godine za plaću od 12 milijuna dolara godišnje. Od vlasnika rekordnih 11 prstena se očekivalo stvaranje pobjedničke kulture i momčadi sposobne za napad na vrh lige.Međutim, njegovi potezi su imali potpuno obrnuti učinak i samo su zacementirali status Knicksa kao kaotične momčadi nejasne budućnosti.

Zastupnici najvećih zvijezda ne žele ni razgovarati s njim

Jackson se nije proslavio zamjenama kojima je vrlo korisne igrače zamijenio za gotovo ništa. J.R. Smith i Iman Shumpert su postali važni kotačići šampionske momčadi Cavaliersa, otišli su korisni veterani poput Raymonda Feltona i Tysona Chandlera, a u zamjenu su došli uglavnom prolaznici od kojih je još jedino Lance Thomas i danas stanovnik New Yorka.

Jackson je dao Carmelu Anthonyju novi, 124 milijuna dolara težak ugovor s famoznom „no-trade“ klauzulom koja sprječava klub da razmijeni igrača bez njegova pristanka. Osim što takav ugovor bitno smanjuje manevarski prostor na tržištu, uoči minulog „trade deadlinea“ je rezultirao i javnom svađom Mela i Jacksona.

Svađa s prvom zvijezdom momčadi samo je jedan od javnih ispada koji nepovratno uništavaju njegov imidž. Javno je prozivao LeBrona Jamesa, Gregga Popovicha i Pata Rileya. Kakav je ugled Jacksona u ligi najbolje govori slučaj Kevina Duranta koji s njim uoči sezone nije želio ni razgovarati o dolasku u Knickse.

Konačna propast projekta „super momčadi“

Umjesto Duranta, Knickse je pojačao Joakim Noah. 32-godišnjem igraču koji je gotovo cijelu prošlu sezonu bio ozlijeđen je dao čak 72 milijuna dolara za četiri godine. Istovremeno se riješio Robina Lopeza, igrača sličnih karakteristika za kojeg je tvrdio da ima budućnost u njegovoj viziji Knicksa.

On je otišao kao dio zamjene za Derricka Rosea koji je novu momčad Knicksa nazvao „super momčadi.“ Momčad je solidno ušla u sezonu i držala je mjesto koje vodi u doigravanje, ali je uslijedio pad popraćen kaotičnim stanjem u momčadi. Na površinu su isplivali unutarnji sukobi, a vrhunac kaosa je bio misteriozni nestanak Rosea uoči utakmice.

Zadnji čavao u lijes ove momčadi je ozljeda Noaha koji će propustiti ostatak sezone. Iako je doigravanje još moguće uhvatiti, taj rezultat ne bi isprao gorak okus još jedne sezone u kojoj nije napravljen očekivani napredak.

Porzingis kao svijetla točka 

Kao jedan od rijetkih dobrih poteza se ističe izbor Kristaspsa Porzingisa na draftu. Međutim, ugledni novinar Adrian Wojnarowski otkriva kako Jackson nije bio siguran u taj izbor u toj mjeri da je već na dan drafta Porzingisa pokušao zamijeniti. Porzingis je danas bez sumnje budućnost Knicksa, ali upitno je kada će napokon preuzeti uzde momčadi.

Mišljenje navijača Knicksa o stanju u klubu najbolje opisuje incident Charlesa Oakleya koji se sukobio s vlasnikom Dolanom. Pored njega, među najodgovornijima za kaos je i Jackson. Od njegovog preuzimanja kluba Knicksi su na omjeru 73-150. U izboru njegovih kolega je izabran za drugog najgoreg dužnosnika lige, a zastupnici najvećih zvijezda ne žele ni razgovarati s njim.

Njegovih 11 naslova mu garantiraju mjesto u vrhu svakog izbora za najvećeg trenera svih vremena, ali dosadašnji rad na čelu Knicksa izgleda kao sasvim nepotrebna avantura slavnog „Zen majstora“

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider