Košarka
SPORTOVI
Košarka
obrana je ključ

Srce šampiona se ne podcjenjuje: Pet stvari koje će Warriorsima donijeti naslov

Nakon što su kreirali veličanstveni preokret protiv Oklahome, pred Warriorsima je repriza prošlogodišnjeg finala protiv LeBronovih Cavsa...

GOL.hr donosi analizu obje momčadi i razloge zašto bi mogli postati prvaci, a u prvom tekstu posvetit ćemo se branitelju naslova. Warriorsi su ove sezone postali najbolja momčad regularnog dijela u povijesti, ali za obranu naslova morat će pobijediti znatno kvalitetniji i opasniji Cleveland. LeBron ovaj put uza sebe ima punu podršku svih 'kavalira'. Kyrie Irving je zdrav i željan dokazivanja, a Kevin Love se konačno uklopio i prihvatio novu ulogu nakon što je napustio hladnu Minnesotu.

Doduše, jedina dva njihova ovosezonska okršaja otišla su na stranu aktualnih prvaka. Ali to je bilo prije nego je na klupu sjeo Tyronn Lue i prije nego su Cavsi angažirali Channinga Fryea, koji je u na prosjeku od 58 posto šuta za tri poena u doigravanju. Najviše od svih igrača s minimalno 20 pokušaja. Upravo bi šut za tri poena trebao obilježiti većinu serije. A Cleveland ove godine ima s čime parirati 'Splash Brothersima' i ostalim 'ratnicima'.

Lue će pokušati ono što je prošle godine pošlo za rukom Steveu Kerru – osvojiti naslov prvaka u svojoj prvoj godini kao NBA trener. Tvorac impresivnih Warriorsa će probati otići korak dalje i ući u povijest kao drugi trener koji je uspio uzeti titulu u prve dvije sezone u ligi. Tako nešto je prvom i posljednjem pošlo za rukom legendarnom Lakeru Johnu Kundli davne 1949. i 1950. godine. Još u vrijeme kad se tek oformila NBA liga i kada je najveća zvijezda bio George Mikan.

Pet stvari koje će Warriorsima donijeti naslov

- Curry i Thompson

Kod njih više nema dvojbe. Radi se o najboljem šuterskom tandemu koji je ikad viđen. Srušili su gotovo sve tricaške rekorde. Ako je koji i ostao, onda će opasno visjeti u finalu s Cavsima. Nakon što su Duranta i Westbrooka poslali kući, oduprijeli se energičnosti Oklahome i razuvjerili sve one koju su ih već otpisali, ući će u finale samo mentalno jači.

Pokazali su liderstvo i prihvatili izazov koji je pred njih stavila jako dobra momčad Thundera. Za konačni cilj trebat će odigrati kao u zadnje dvije utakmice konferencijskog finala. Kroz cijelu finalnu seriju. Jednostavno vrtjeti loptu i šutirati iz svih pozicija, a to je formula od koje Kerr odbija odstupiti.

- Obrana na Jamesu

Na temelju onoga kako je zaustavio Duranta i završio seriju s Oklahomom, prošlogodišnji X-faktor finala Andre Iguodala ponovno će biti ključni 'ratnik'. Njegova jedina misija bit će što više usporiti LeBrona, jer teško je očekivati da će ga potpuno zaustaviti. Njega se ne može zaustaviti, ali bude li svojom obranom razbijao Jamesovu kreaciju i napadački ritam Cavsa, onda će Warriorsi sigurno biti na dobitku. Ako bi nekoga voljeli imati u seriji protiv LeBrona, onda je to 'Iggy'.

- Draymond Green

Iguodala ove godine teško da će biti iznenađenje, no to bi možda mogao postati netko drugi. Green je bio na korak od tragičara u zadnjoj seriji, više ga je bilo u okršaju s Adamsom nego u samim utakmicama. A on je pravi X-faktor Warriorsa, jedna od najvažnijih karika u momčadi i bez njegovog učinka stvari bi brzo mogle postati problematične po branitelja naslova.

Najvažnije će biti da iskontrolira svoje emocije, udaljen je dvije tehničke od automatske suspenzije na jednu utakmicu, a to u ovakvim serijama zna biti krucijalno. Bude li se više usredotočio na igru, onda će i njegovu momčad biti teže zaustaviti.

- Srce šampiona

Zna se da je puno teže obraniti naslov nego ga osvojiti. Isto tako se šampionskim momčadima psihološki lakše nositi s odlučujućim utakmicama. Najbolji primjer je finale Zapada. Nisu samo Warriorsi bili isključivi razlog povijesnog preokreta, nego je i Oklahoma dosta doprinijela tome. Da su Durant i Westbrook kojim slučajem bili spremni napraviti iskorak koji se od njih očekivao i za koji su oni smatrali da su sazreli, danas bi ovdje pisali o njima.

Međutim, nisu imali petlje, a aktualni prvaci jesu. Prebacili su u višu brzinu i bez pravog Greena odjurili u finale. Još jednom su pokazali da se srce šampiona ne podcjenjuje, a Cleveland zasada nije spoznao taj osjećaj.

- Klupa

Bez podrške s klupe teško koja momčad može proživjeti sve nedaće doigravanja. Najčešće se uvijek jedan igrač iz sjene prometne u neočekivanog junaka. Lani je takav igrač čak došao do MVP-a finala. Bez obzira što će najveći teret biti na glavnim nosiocima, zdravi i odmorni igrači s klupe potrebni su da čuvaju leđa svojim zvijezdama.

Golden Stateova klupa je tu u prednosti. Livingston je već u odsustvu Curryja pokazao kako može igrati i najvažnije role, dok je rezervna petorka na čelu s njim, Barbosom i Varejaom odigrala ključnu ulogu u preokretu protiv Oklahome u sedmoj utakmici.

Ima toliko pitanja i mogućnosti, što znači da bi mogli gledati najbolju i najzanimljiviju reprizu finala naše generacije. Barem je puno preduvjeta za tako nešto. Možda će teško nadmašiti čuvenu reprizu Lakersa i Celticsa iz 80-ih, ali jedni i drugi su fantastični te u punoj snazi. Bit će to finale u kojem će se 'prašiti' sa svih strana. Pitanje je samo tko će biti uspješniji, a mogli bismo svjedočiti i nekim spektakularnim utakmicama s puno poena. Košarkaški svijet sa zanimanjem iščekuje.

Prognoza: 4-3 za Golden State
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider