Košarka
SPORTOVI
Košarka
najveća prilika

LeBron nikada spremniji i 'opremljeniji' za naslov: Pet razloga zašto će Cavsi uzeti naslov

Iako je riječ o reprizi finala od lani, ovosezonske utakmice između Cleveland Cavaliersa i Golden State Warriorsa bit će sasvim druga priča...

Nakon analize šampionske momčadi Golden State Warriorsa, GOL.hr okreće se analiziranju šansi 'izazivača' u NBA finalu - Cleveland Cavaliersa. Iako je Golden State ove sezone postao najbolja momčad u povijesti regularnog dijela lige, pred njim je izazov s kojim se dosada nije susreo. Ako u obzir uzmemo lanjsko finale, u posljednjih osam utakmica Cleveland je slavio u samo dvije. Međutim, Cavsi ni u jednoj od tih utakmica nisu imali kompletnu momčad i trenera koji se više orijentira na napad nego na obranu.

U svih spomenutih osam utakmica momčad Cavaliersa vodio je David Blatt, koji svoju košarkašku filozofiju temelji na dugim napadima i čvrstoj obrani. Obrana je donekle i funkcionirala u sedam utakmica jer su Warriorsi ubacili maksimalno 105 poena. No, u posljednjoj utakmici ove sezone Cavsi su primili čak 132 poena i to je bio jedan od razloga zbog kojeg je uprava 'šutnula' Blatta.

Novi trener postao je Tyron Lue, a pod njim momčad prima više poena, ali daleko više i daje. U doigravanju Cleveland malo zaostaje za Warriorsima po broju poena u prosjeku (111-107), te po broju asistencija (25-23), dok je prema postotku šuta iz igre (47.5-46.4) i postotku šuta za tri poena (43.4-40.3) čak i bolji. To su vrlo važne brojke za ovu seriju, pogotovo jer je dobro poznato kako su šut i trica glavno oružje 'ratnika'.

Ako bacimo oko i na detaljniju statistiku koju vode američki analitičari, Cleveland je u doigravanju znatno konstantnija i raznovrsnija momčad od Warriorsa. E sad. Mnogi će reći 'Cleveland igra na Istoku', no evo pet stvari koje bi Cavsima trebale donijeti prvi naslov NBA prvaka u povijesti.

- LeBron James

'Kralj' James nikada odmorniji nije ušao u finale NBA lige, a ovo mu je šesto uzastopno. Svake je sezone imao 'dramu' u polufinalu ili finalu konferencije, no ove kampanje Cavsi su izgubili samo dvije utakmice na putu do velikog finala, obje u borbi za konferencijski naslov od Toronta.

Warriorsi su se na putu do svog finala susretali s brojnim All-Star igračima poput Damiana Lillarda, Kevina Duranta, Russella Westbrooka ili Jamesa Hardena, međutim ogled protiv Jamesa će biti sasvim druga priča. Nitko od spomenutih igrača nema LeBronovu viziju, pregled igre, fizičku moć i što je najvažnije - iskustvo!

James u ovom doigravanju bilježi 24.6 poena, 8.6 skokova i sedam asistencija u prosjeku, iako igra najmanje minuta u prosjeku kroz cijelu svoju karijeru kada je doigravanje u pitanju. Svježi LeBron najveći je dobitak za Cavse u ovogodišnjem finalu.

- Kompletna momčad

Regularni dio sezone i doigravanje su dvije potpuno različite stvari. Iako su Cavsi bili kompletni u oba dvoboja ove sezone (bez Channinga Fryea), u lanjskom finalu su u pet od šest utakmica igrali bez dvojice All-Star igrača - Kevina Lovea (ozljeda u prvom krugu doigravanja) i Kyrieja Irvinga (ozljeda u prvoj utakmici finala). Sada su svi zdravi i što je još važnije - uigraniji.

U cijeloj ovoj priči oko kompletne momčadi se jednostavno moraju spomenuti i 'rezervni' igrači koji su dobili puno prilike u dosadašnjem dijelu doigravanja. Tristan Thompson, koji je pod Lueom doživio transformaciju od igrača s klupe do glavnog centra (ono što je Mozgov bio kod Blatta), sakupio je vrijedno iskustvo igranja u playoffu, a osim njega i Kevin Love, koji igra svoje prvo pravo doigravanje, te Irving kojem je to tek drugo.

U odnosu na lani u momčadi su dvojica vrijednih veterana Frye i Richard Jefferson, koji kvalitetno koriste svaku minutu koju dobiju na parketu i mogu doprinijeti kvaliteti momčadi svojim ulaskom, a ne da ih se samo koristi kao zamjena kako bi se LeBron odmorio.

- Šut iz igre i za tri poena

Već gotovo dvije sezone svi pričaju samo o šutu i trici Golden Statea, no malo tko je primjetio da su šut i trica ovog doigravanja na strani Cavsa. Kvalitetniji su od Warriorsa u obje rubrike i to je nešto s čime se prvaci također nisu susreli dosada.

Channing Frye (58%), J.R. Smith (46.2%) i Kyrie Irving (45.6%) imaju bolji postotak šuta za tri poena od vodećeg Warriora Klaya Thompsona (45%). Steph Curry tek je na 40.7 posto šuta, a ispred njega je i četvrti Cavs - Kevin Love (44.6%). U šutu iz igre i LeBron James i Kyrie Irving prednjače ispred Thompsona i Curryja.

Osim Jamesa, Irvinga i Lovea, šuterskoj 'zabavi' moraju se priključiti Smith, Frye pa i Dellavedova, te Jefferson u minutama koje će dobiti. bez njihovog doprinosa s klupe opet bi sav teret pao na leđa 'velike trojke', a to ide u prilog Warriorsima.

- Glad za naslovom

Cleveland Cavaliersi nikada u svojoj povijesti nisu osvojili naslov NBA prvaka. Ovo im je treći ulazak u finale i sva tri su ostvarena pod 'vodstvom' LeBrona Jamesa. Cijeli grad živi i diše za ovaj naslov, baš kao i svaki igrač u momčadi. Warriorsi su lani osvojili titulu i s te strane gledano oni su malo 'sitiji', iako naravno žarko žele obranu.

No taj osjećaj kada po prvi put nešto 'ganjate' i žarko želite često bude presudan u finalu. Prošle godine je LeBron doslovno sam uzeo jednu pobjedu u Oracle Areni, te jednu pred svojim navijačima prije nego je ostao bez 'benzina'. Sada pored sebe ima kompletnu momčad i igrače na koje se može osloniti da će skinuti teret s njegovih leđa.

- Odmorenost

Za razliku od Cavsa koji su do finala stigli kroz 14 utakmica, Warriorsima je trebalo 17. Ne samo to, Golden State je u finalu konferencije spašavao živu glavu nakon što je zaostao u seriji 1-3 protiv Oklahome City Thundera.

S tri uzastopne pobjede su preokrenuli rezultat i plasirali se u finale, no pritom su se sigurno i dosta potrošili, fizički i psihički. Curry je morao dodatno opterećivati problematično koljeno, Thompson je provodio po 40-ak minuta na parketu u te tri utakmice, a Draymond Green je pokazao prve ozbiljnije znakove slabosti u svojoj igri. Lude serije trica su ponovno izvukle 'ratnike', no pitanje je hoće li im to uspjeti i u velikom finalu.

Ruši se rekord gledanosti?

Nekoliko se stvari treba poklopiti da Cavsi uzmu naslov. Morat će nastaviti s odličnim postotkom šuta iz igre, morat će iskoristiti 'crne rupe' koje Warriorsi imaju tijekom gotovo svake utakmice, morat će odigrati vrlo dobru obranu na 'Splash Brothersima' i morat će sačuvati nedodirljivost domaćeg parketa u doigravanju ove sezone (7-0). Ukoliko to ispune, Cavsi imaju velike šanse da se okrune prvim naslovom.

Utakmica broj 6 finala Zapadne konferencije između Thundera i Warriorsa srušila je rekord gledanosti TNT mreže s 15.8 milijuna gledatelja u 8.3 milijuna kućanstava. Već prva utakmica finala koja je na rasporedu u noći s četvrtka na petak trebala bi oboriti i taj rekord.

S obzirom da su obje momčadi u punoj snazi trebala bi ovo biti iznimno zanimljiva serija koja bi trebala otići u najmanje šest utakmica. Ljubitelji košarke diljem svijeta ostajat će budni, budit će se u sitne noćne sate samo kako bi vidjeli tko će u najboljem mogućem finalu ove sezone osvojiti naslov NBA prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider