Košarka
SPORTOVI
Košarka
Počinju i preostale serije

LeBron kreće po prekid suše s Cavsima, spektakularni Clippersi i Spursi

Odigrane su prve četiri utakmice NBA doigravanja. Većih iznenađenja nije bilo, a u nedjelju su na rasporedu prve utakmice preostalih serija…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nove četiri serije ponudit će i nove analize te dvoboje na parketu koji bi mogli ponuditi spektakl. Lebron James će ponovno u okršaj sa Celticsima, Bogdanovićevi Netsi idu na megdan Spahijinim Hawksima, a Spursi i Clippersi su potencijalno najjača serija prvoga kruga doigravanja.

Cleveland Cavaliers (2) – Boston Celtics (7)

Prije pet godina LeBron James je nakon pete utakmice protiv Bostona napustio parket s pognutom glavom. Ispraćen je zvižducima domaćih navijača, a već su kružile špekulacije da je na ljeto bivši igrač Cavsa. U nedjelju će se po prvi put nakon 2010. naći u doigravanju u dresu Clevelanda. I ponovno protiv Bostona koji je prvi korak na putu prema željenom naslovu.

Neposredno prije Jamesovog odlaska u Miami, Cleveland je poražen od Celticsa u šest utakmica i to je bio poraz koji je ostavio ožiljke na najboljem košarkašu današnjice.

''Puno toga mi je ostalo u mislima'', rekao je LeBron uoči početka serije s Bostonom. No, sada za suigrače ima puno bolju podršku nego je imao prije pet godina. Iako Kyrie Irving i Kevin Love nemaju 'playoff' iskustvo, definitivno mogu biti prevaga u ovoj seriji.

Praktično pet od najboljih šest igrača u ovoj seriji igra za Cleveland.
Lebron i društvo su nekako najviše priželjkivali Celticse. Uostalom, ni u posljednjim utakmicama regularnog dijela nisu skrivali svoje nakane, odmaravši najbolje igrače u dvije utakmice s Bostonom koji se borio za doigravanje.

''Sve jer na početku kada dođete do ove točke, tako da je naš plan igre doći do prve pobjede u seriji'', jasan je bio James, koji nikada nije izgubio u prvoj rundi doigravanja.

Od tog poraza od Bostona 2010., James je dvaput bio prvak s Miamijem i igrao još dva velika finala. Danas je iskusniji i kompletniji igrač, a vratio se kući sa samo jednom misijom – prekinuti 51-godišnju sušu 'grada-mučenika' bez naslova.

Atlanta Hawks (1) – Brooklyn Nets (8)

Nama vjerojatno najzanimljivija serija, jer s jedne strane imamo Bojana Bogdanovića, a s druge na klupi kao pomoćnog trenera Nevena Spahiju. Susret prve i osme momčadi Istočne konferencije, ali ništa ne garantira da će ove godine senzacionalna Atlanta lako proći u drugi krug.

Hawksi su dobili sve četiri utakmice u regularnom dijelu, ali Brooklyn je jedna od nepredvidljivijih momčadi lige, krcata je veteranima i može iznenaditi svakoga. Pitanje je mogu li odigrati nekoliko dobrih utakmica u kontinuitetu.

''Jasno nam je da učinak u regularnom dijelu ne znači ništa kad krene doigravanje. Mi od prošle godine smo najbolji primjer, gurnuli smo Indianu do krajnjih granica. Znamo da moramo biti maksimalno ozbiljni'', rekao je centar Atlante Al Horford.

Netsima na ruku ide sjajna forma Brooka Lopeza i mjesec sezone našeg Bojana Bogdanovića koji je proglašen 'rookijem' travnja. Tu je i Joe Johnson koji je dugi niz godina igrao za Atlantu nikad nije do kraja realizirao svoj potencijal. U kakvom će, pak, psihološkom stanju Williams istrčati na teren, samo on zna.

S druge strane, Hawksi će pokušati pobijediti Brooklyn agresivnom obranom, brzom tranzicijom i brzim protokom lopte. Znaju da Netsima odgovara sporija igra na postavljenu obranu.

Portland Trail Blazers (4) – Memphis Grizzlies (5)

Unatoč tome što su završili regularni dio kao četvrti zbog osvajanja svoje divizije, Blazersi neće imati prednost domaćeg terena jer su ostvarili manji broj pobjeda od Memphisa. Grizzliesi su veći dio sezone proveli na drugom mjestu, da bi nakon All-Stara malo pali i na kraju završili peti.

''Sretan sam kako je momčad završila, iako smo imali uspona i padova i nedaća koje nisu išle u našu korist. Pokušat ćemo biti pozitivni i dobro se spremiti za stvarno tešku seriju'', izjavio je Marc Gasol.

Portland ulazi u seriju s četiri uzastopna poraza, ali i s tri pobjede od zadnjih pet utakmica protiv Memphisa. Terry Stotts muku muči i s ozljedama. Već ranije je ostao bez Wesleyja Matthewsa, Aldridge nije sasvim fit, Afflalo se ozlijedio u finišu sezone, a Batum u predvečerje playoffa. Ipak, njihov najbolji igrač Aldridge će biti spreman, a Batum i Afflalo se nadaju povratku već u prvoj utakmici.

Ni Joerger nije pošteđen ozljeda, ali svi upitni Allen, Conley i Green bi trebali biti spremni za početak serije. Samim time, Memphis će moći ponuditi ono najbolje od svoje obrane. Radi se o momčadi koja spada u sam vrh po najmanjem broju primljenih koševa, samo je Utah dopuštala protivniku manje poena.

O prolasku dalje ovisit će zdravlje obje momčadi. Bit će to potpuno drugačiji intenzitet utakmica od onih u regularnom dijelu, s dosta fizičkog kontakta i čvrstim obranama. Mogle bi odlučivati nijanse, a kao pobjednik će izaći ona momčad koja uspije nametnuti svoj ritam.

Los Angeles Clippers (3) – San Antonio Spurs (6)

Serija svih serija u prvoj rundi. Svaka čast svim 'matchupima', ali ovdje ćemo gledati dvije od tri najbolje momčadi na Zapadu i dvije od pet najboljih u ligi. I prije doigravanja su mnogi prognozirali da spektakularnim Warriorsima na Zapadu mogu na kraj stati jedino Clippersi i Spursi i sada će jedna od te dvije momčadi ispasti.

Aktualni prvaci suočeni su s jako nezgodnim protivnikom. Međutim, ni Griffin, Paul i društvo nisu baš dobro prošli. Ako su nekoga svi željeli izbjeći, onda je to San Antonio koji je taman pred kraj sezone uhvatio formu, podigao letvicu i ponovno izgleda šampionski.

Ali nisu ni Clippersi daleko od njih. Ako ne i u podjednako dobroj formi. Dobili su 14 od zadnjih 15 utakmica. Jedini poraz stigao je od Warriorsa. Spursi dočekuju prvu utakmicu doigravanja s 14 pobjeda u zadnjih 16 utakmica, uključujući seriju od 11 zaredom. Maestralno za obje momčadi.

''Mi smo emocionalna momčad i nećemo bježati od toga tko smo. Mnogo je načina na koje možeš pobijediti. Spursi su usavršili svoj i to su napravili na jako dobar način. Mislim da bi svaki trener volio pobjeđivati na taj način, ali to onda ne bismo bili mi'', znakovit je bio Doc Rivers.

Bit će to i susret dvojice velikih trenera, osvajača prstenova i znalaca koji su prepuni taktičkih zamki. Nekad davno bili su zajedno u San Antoniju, čak je u jednom trenutku Rivers trebao zamijeniti Popovicha na mjestu prvog trenera i možemo samo nagađati u kojem bi smjeru krenula povijest Spursa.

''Počinjemo doigravanje protiv jedne od 'najvrućih' momčadi lige u ovom trenutku. Nemamo problema s igrom u gostima, prošli smo sve moguće situacije i imamo dovoljno iskustva kako bi dobro započeli ovu seriju'', rekao je Tim Duncan.

''Oni su u prednosti. Bili bi u prednosti protiv bilo koje momčadi s kojom igraju. Osvojilili su zajedno nekoliko naslova, a to se ne može samo tako nadomjestiti'', zaključio je Rivers.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider