Košarka
SPORTOVI
Košarka
dominantan do bola

VIDEO Towns bolji od LeBrona i Jordana: Čovjek pomeo konkurenciju

Karl-Anthony Towns pomeo je konkurenciju u izboru za najboljeg 'rookieja' godine u NBA ligi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Krilni centar Minnesota Timberwolvesa Karl-Anthony Towns opravdao je status prvog izbora na prošlogodišnjem NBA draftu jednoglasnim izborom za novaka godine te je postao peti košarkaš u povijesti NBA lige koji je dobio maksimalan broj bodova.

Prije 20-godišnjeg Townsa na isti su način za novake godine izabrani Damian Lillard iz Portlanda (sezona 2012/13.), Blake Griffin iz LA Clippersa (2010/11.), David Robinson iz San Antonija (1989/90.) i Ralph Sampson iz Houstona (1983/84.).

Podsjetimo, čak ni LeBron James i Michael Jordan nisu jednoglasno izabrani za najboljeg 'rookieja' sezone 1985. odnosno 2004. godine. Obojica su bili najbolji, ali nijedan jednoglasno. U obzir treba uzeti da je tada konkurencija bila daleko oštrija. Jordan nije čak bio ni prvi pick drafta pa se 'borio' protiv Hakeema Olajuwona, Charlesa Barkleyja, Sama Perkinsa itd., dok je LeBronova generacija drafta bila jedna od najtalentiranijih ikada. S njim su u NBA ligu 2003. godine ušli Dwyane Wade, Chris Bosh, Carmelo Anthony...

Žiri sastavljen od 130 američkih i kanadskih izvjestitelja s NBA parketa, Townsu je dodijelio maksimalnih 650 bodova, drugo je mjesto osvojio centar New York Knicksa Latvijac Kristaps Porzingis (363 boda), a treći je bio centar Denver Nuggetsa Srbin Nikola Jokić (59 bodova).

Ujedno, Minnesota je postala prvi klub koji je dvije godine zaredom imao najbolje novake sezone, jer je prije Townsa tu nagradu osvojio Andrew Wiggins.

Towns je odigrao sjajnu sezonu predvodeći novake u postignutim koševima (18,3 po utakmici) i skokovima (10,5), a bio je drugi po blokadama (1,68). Towns je bio treći igrač od svih u NBA ligi po broju ostvarenih 'double-double' učinaka (51), osmi po postotku šuta (54,2 %), a bio je tek jedan od šestorice igrača koji su na svim utakmicama u regularnoj sezoni bio u početnoj petorci.

Koliko je konstantan i dominantan ovaj 20-godišnjak bio najbolje svjedoči podatak da nitko osim njega u šest mjeseci regularnog dijela sezone nije uspio osvojiti mjesečnu nagradu za najboljeg novaka u Zapadnoj konferenciji NBA lige. Između ostalog, Towns će prošlu sezonu pamtiti i po pobjedi na natjecanju u košarkaškoj svestranosti na All-Star vikendu u Torontu, gdje je u finalu pobijedio braniča Bostona Isaiaha Thomasa te tako postao najviši, najteži i najmlađi pobjednik ovog natjecanja ustanovljenog 2003. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider