Košarka
SPORTOVI
Košarka
Počinje jedna nova era

Legitimni nasljednik Kevina Garnetta koji je zahvatio NBA poput oluje

Unatoč impresivnoj 'rookie' generaciji, dvojba oko najboljeg NBA novaka godine svela se na samo dva imena, ako ne i jedno...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

'Rookie' centar Minnesote Timbewolves ne samo da je ponajbolji mladi igrač u ligi nego je već postao i jedan od najboljih visokih igrača u NBA-u. Sa samo 20 godina, Karl Anthony Towns nedavno je ubilježio učinak karijere sa 35 poena, 11 skokova i tri blokade, dok je u zadnje vrijeme na prosjeku od 22,5 poena, 12,5 skokova i 2,2 blokade po utakmici. Pritom nije nevažno spomenuti kako se radi o igraču koji već ima izrađen šut s distance, odličan prosjek slobodnih bacanja (85,2 posto) za centra i zna pogoditi tricu.

U ovom trenutku u ligi je samo par centara koji imaju takav repertoar u svojoj igri. Izuzmemo li veterane poput Paua Gasola, preostaju jedino Anthony Davis i DeMarcus Cousins. Jedan je ove sezone ispod očekivanja i vuče probleme s ozljedama, dok drugi još nije mentalno sazrio i samim time preuzeo liderstvo momčadi. Iz tog kuta, Townsova transformacija je zadivljujuća.

Mladi centar Wolvesa ne samo da je dominantan na svojoj poziciji, nego je pokazao sposobnosti za koje se mislilo da će mu trebati vremena da ih usvoji. Towns je tako iznenađujuće pobijedio na All Star vikendu u prezentaciji košarkaških sposobnosti, gdje je naglasak stavljen na snalaženje u baratanju loptom, dodavanja i vanjski šut.

Na putu do finala morao je pobijediti već spomenute Davisa i Cousinsa, kao i Draymonda Greena iz Golden Statea. U završnom obračunu potvrdio je svoju svestranost i nadmašio beka Boston Celticsa Isaiahu Thomasa. A prije godinu dana nije ni bio u kontekstu prvog izbora drafta. Tada je, naime, kao potencijalni broj jedan sa svih strana navirao Jahlil Okafor, koji trenutno ne može u istu rečenicu s Townsom.

Može li postati novi Tim Duncan?

No, sve njegove dosadašnje impresije nebitne su ako jednog dana ne postane ono nešto. Pod tim nešto mislimo na igrača koji će obilježiti jedno razdoblje u NBA-u i postati novi visoki superstar. Može li otići toliko daleko i postati novi Tim Duncan?

''On će biti idući član Kuće slavnih'', izjavio je jedan od najboljih igrača današnjice Kevin Durant.

Iako je tek počeo svoj NBA put, a još je daleko od one istinske zvijezde, Towns se već nalazi u elitnom društvo 20-godišnjaka. Pridružio se Shaquille O'Nealu, Kevinu Durantu, LeBronu Jamesu, Carmelu Anthonyju i Chrisu Webberu kao jedini igrač koji je u tim godinama imao najmanje 35 poena, deset skokova i tri blokade u jednoj utakmici. I jedan je od tek 11 igrača koji su na 'double-double' prosjeku ove sezone. Zaista pohvalno.

Towns će vjerojatno iz utrke za 'rookieja' godine izgurati još jednog budućeg 'monstruma'. Kristaps Porzingis postao je ono što se malo tko nadao prve sezone – apsolutni hit Knicksa. Pisali smo o tome da mu je samo nebo granica i da nije mlade zvijezde Minnesote, bio bi glavni kandidat za ovu nagradu. No, Townsova konstanta i zrelost za svoje godine ne viđaju se svaki dan.

Dapače, od O'Neala i Duncana iz 90-ih nismo svjedočili ovakvoj prvoj sezoni jednog visokog igrača. A budućnost mu je još svjetlija. Nije ni odigrao prvu službenu sezonu, a već je bacio rukavicu u lice najboljem mladom košarkašu Anthonyju Davisu. Upravo bi njihovi budući dvoboji mogli biti prava poslastica za gledati.

Davis i Towns pokreću novu eru visokih

Tijekom povijesti, bilo je nekoliko takvih okršaja, a onaj najnoviji i posljednji bio je između Garnetta i Duncana. Dok su bili na vrhuncu, uživali smo u njihovim 'matchupima' gledajući ih kako jedan iz drugoga izvlače ono najbolje. Baš kao što bi uskoro mogli Davis i Towns, ali s jednim novim, svestranijim stilom. Ipak, nitko od njihovih prethodnika nije igrao u vrijeme gdje su centri ohrabrivani da pucaju trice.

Uz pretpostavku da je zdravlja, Towns i Davis bi mogli pokrenuti evoluciju visokih igrača s izazovima koji dosad nisu viđeni. Naravno da se na tom putu može dogoditi jedna loša sezona ili peh s ozljedom (sjetite se Curryjevih staklenih koljena prije eksplozije), ali puno je teže očekivati potpuni raspad ili nestanak talenta. Jedini raspad koji se može dogoditi je onaj u glavi, a što se tiče ozljeda, toga nitko nije pošteđen i ponekad je stvar sreće.

Legitimni nasljednik Kevina Garnetta u Minnesoti zasad nije na nivou Anthonyja Davisa, ali vrlo brzo bi mogao biti. Uz Andrewa Wigginsa i Zacha LaVinea samo može napredovati, a Wolvesi bi kroz koju godinu lako mogli doživjeti erupciju potencijala sličnu onoj Warriorsa. Pitanje je samo dokle će ih to odvesti. Postane li Towns barem dijelom igrač kakvog su Spursi dobili draftirajući Duncana, i borba za najveće stvari mogla bi postati stvarnost.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider