Košarka
SPORTOVI
Košarka
a 'trebao' je u nba

Preokret u košarkaškoj bajci: Brutalno lagao za godine, pogledajte ga bolje

Pogledajte ga dobro i procijenite biste li vi povjerovali da ima - 17!?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nevjerojatan rasplet dobila je priča o čudesnom košarkašu iz srednje škole u kanadskom gradu Windsor. Jonathan Nicola pojavio se ove jeseni i na sebe skrenuo pozornost jer je igrao kao 'muškarac među dječacima'. Sada je otkriveno kako je ustvari i bio 30-godišnji muškarac.

Nicola je stigao u Kanadu u studenom kao izbjeglica iz Južnog Sudana. Dokumenti su, naravno, potvrdili kako je stigao sa 16 godina (?!). Ispričao je priču kako za tri dana slavi 17. rođendan i to mu je nekako prošlo.

Ubrzo je postao zvijezda jer je sa svojih 205 cm i 100 kg pomeo tinejdžersku konkurenciju igrajući za Central Catholic Comets. Snimali su se poduži prilozi o čudesnom 'klincu' iz Južnog Sudana, proučavali njegovi treninzi s trenerom Peteom Cusumanom, a sada je toj bajci došao kraj.

Sudanski izbjeglica trenutno je u pritvoru i sada mu predstoji bitka da ga ne izruče nazad u Afriku.

''Izgledao mi je malo starije. Njegove vještine su na razini srednje škole, ali visina je to koja mu je davala prednost pred svima'', rekao je jedan tinejdžer preko kojeg je ovaj zakucavao na nedavnom turniru kao od šale.

Nicola je proteklih mjeseci živio kod svog trenera kao dio kanadskog programa koji pomaže izbjeglicama u aklimatizaciji. Nije jasno je li on znao za prijevaru ili je i njega 'namagarčio' 30-godišnji srednjoškolac.
''Mislim da on ima šanse stići do NBA lige. Nikad to nisam rekao za nijednog klinca odavde'', pričao je donedavno medijima trener Cusumano.

Nije ovo prvi takav primjer. Prije šest godina u Teksasu Haićanin Guerdwich Montimere glumio je 17-godišnjaka iako je bio četiri godine stariji. Također je igrao košarku protiv nekoliko godina mlađih suparnika.

Kenijska nogometna reprezentacija do 20 godina izbačena je prije nekoliko dana iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ustanovljeno je da neki kenijski reprezentativci nisu rođeni prije 1. siječnja 1997., što je bila dobna granica za nastup, pa je Kenija.

Afričke reprezentacije su često pod sumnjom da falsificiraju godišta svojih nogometaša, ali rijetko se događa da se sumnje i nagađanja doista potvrde te varalice budu uhvaćeni i kažnjeni. No, i dalje za neke nogometaše koji danas igraju diljem Europe i dalje postoje sumnje u njihove stvarne godine…
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider