Košarka
SPORTOVI
Košarka
Jamesova serija života

GOL.hr najavljuje: Zašto će 'Kavaliri' postati NBA prvaci!

GOL.hr vam uoči velikog finala NBA lige donosi dva različita mišljenja tko će i zašto postati novi prvak…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Cleveland Cavaliersi nikada u svojoj 45-godišnjoj povijesti nisu osvojili NBA naslov, a jedini put (izuzev ovog) kada su imali priliku postati najbolja momčad svijeta dogodio se 2007. godine. Tada ih je također predvodio LeBron James, najbolji igrač današnjice i jedan od najboljih svih vremena.

GOL.hr najavljuje: Zašto će 'Ratnici' postati NBA prvaci!

Nevjerojatna je zapravo transformacija koju je Cleveland doživio povratkom LeBrona. Otkako je otišao 2010. godine Cleveland je najbolji plasman ostvario lani, kada je sezonu završio na 10. mjestu Istočne konferencije. Prošloga ljeta James se vratio u svoj matični klub, s njime su došli Kevin Love (aut za doigravanje), Mike Miller i James Jones, a kasnije su se klubu, ponajviše zbog 'The Kinga', priključili Timofej Mozgov, Iman Shumpert i J.R. Smith. Od momčadi koja je prošle sezone upisala 33 pobjede u regularnom dijelu sezone, Cavsi su postali druga momčad Istoka s 20 pobjeda više na svom kontu.

Mnogi zaboravljaju da je ovaj isti Cleveland nakon prva dva i pol mjeseca imao omjer pobjeda i poraza 19:20! No nakon toga toga je uslijedila serija 34:9, a ako pridodamo još 12 pobjeda i samo dva poraza u doigravanju, onda je Cleveland u seriji 46:11! I sad će većina reći "da, ali to je Istočna konferencija". I Boston Celticsi su u 'zlatnim godinama' svog kluba igrali na Istoku. Osvojili su 17 NBA naslova i nitko im za to ne može ništa prigovoriti. Uostalom, momčad Cavaliersa koja se okupila prije manje od godine dana i koja je još početkom 2015. godine izgledala izgubljeno, je u doigravanju izbacila jake Chicago Bullse koje je predvodio u potpunosti oporavljeni Derrick Rose, te najbolju momčad Istoka Atlantu Hawks, koja se do kraja sezone 'tukla' s Golden State Warriorsima za najbolju poziciju sveukupno u ligi. Otkako su zaostali 1:2 u seriji s Bullsima Cleveland je na nizu od 7:0!

NBA stručnjaci predviđaju pobjedu Golden State Warriorsa. Svega nekolicina daje prednost Cavsima, no ovo je pet razloga zbog kojih će momčad LeBrona Jamesa uzeti naslov i razveseliti grad po prvi put nakon 51 godinu i pobjede Cleveland Brownsa u NFL-u.

1. LeBron James

Većina će se složiti: LeBron James je nezaustavljiv. Iako Warrirosi imaju sjajnu obranu, ona neće spriječiti 'Kralja Jamesa' da pronađe put do koša. Pogledajte samo njegove brojke u posljednjih sedam utakmica. U svakoj je utakmici bio na rubu 'triple doublea', a jednom ga je i ostvario. U finaloj seriji protiv Hawksa postao je prvi čovjek u povijesti NBA lige koji je bilježio najmanje 30 poena, 11 skokova i 9 asistencija u cijeloj seriji! Nadomjestio je i Kevina Lovea, koji je zbog ramena aut za doigravanje, i Kyrieja Irving koji se bori s problemima s koljenom i desnim stopalom.

Njegovo iskustvo će u ovom finalu igrati veliku ulogu, jer nitko osim njega (i Millera, Jonesa, te Kendricka Perkinsa) ne zna kakav je to osjećaj igrati u NBA finalu, odnosno osvojiti naslov. On je taj pobjednički mentalitet ugradio u ovu gubitničku momčad. Pokazao im je put i prenio stečeno znanje, prije svega koje je stekao u četiri godine bivanja u Miamiju i četiri uzastopna finala NBA lige. James je već sada napravio veliku stvar, no svi znamo da on neće na tome stati, da njegova glad za novim pobjedama nije zadovoljena.


2. Obrana

Mnogi govore da Warriorsi igraju sjajnu obranu, no Cavsi igraju još i bolju. Imaju bolji skok od Warriorsa, manje izgubljenih lopti u prosjeku po utakmici (čak tri manje), više blokada u prosjeku i više iznuđenih prekršaja. Cleveland nakon Bullsa ima drugu najbolju obranu doigravanja koja dopušta suparnicima da bude na svega 40 posto šuta tijekom utakmica, te samo 28 posto u šutu za tri poena! Cavsi dozvoljavaju manje poena tijekom cijelog doigravanja od Warriorsa, stoga će biti uistinu zanimljivo vidjeti da li će kanonada trica koja je zaštitni znak Golden State i ovoga puta biti toliko efikasna.

Dolaskom Shumperta i J.R. Smitha obrana šuta za tri poena postala je daleko bolja kod Cavsa. Uvođenjem Mozgova i Tristana Thompsona u igru zatvoreni su putevi prema košu. Shumpert, J.R. Smith, Matthew Dellavedova i Kyrie Irving izmjenjivat će se na 'Splash Brothersima' (Steph Curry i Klay Thompson), a ukoliko bude potrebno, odnosno ako će jedan nemilosrdno trpati, onda će ga preuzeti Jamesa, a svi znaju koliko dobru obranu može igrati najbolji igrač današnjice.

Skok u obrani, odnosno napadu, mogao bi biti ključan u ovoj seriji, a tu prednost u veličini definitivno ima Cleveland. Mozgov i Thompson izgledaju zastrašujuće u obrani i pitanje je kako će se Andrew Bogut i Draymond Green nositi s njima. Kada je Dwight Howard bio u igri kod Houstona u finalnoj seriji Zapada, Warriorsi jednostavno nisu imali riješenje za njega. Mozgov i Thompson u kombinaciji bit će još i veći problem za sastav iz Oaklanda.

3. 'Šesti čovjek'

Nitko u NBA ligi nema takvog igrača s klupe koji od 'rezerve' može postati ključni igrač utakmice. Da se gleda statistika nakon All-Star vikenda, J.R. Smith bio bi najbolji 'šesti igrač' NBA lige. Tu je nagradu ove sezone dobio Torontov Luois Williams, čiji su Raptorsi poraženi već na startu doigravanja, a on sam nije napravio ništa u seriji protiv Washington Wizardsa.

Otkako je stigao u Cavse iz New York Knicksa Smith se preporodio. Došao je kao kontroverzni igrač, sklon incidentima za vrijeme utakmica, ali izvan dvorana, no onda je upoznao LeBrona.

"Pitali su me što mislim o dolasku J.R.-a. Da li je to rizičan potez. Ja sam im samo rekao da ga dovedu i da ću ja srediti ostalo", rekao je James, a na njega se nadovezao Smith: "Istinita priča".

Smith može ući u nevjerojatne serije trica i zna postati nezaustavljiv, no može i zna igrati obranu na najboljim šuterima u suparničkoj momčadi. Zaustavio je Kylea Korvera i Jimmyja Butlera kada ih je čuvao u serijama protiv Hawksa i Bullsa, no pred njim je sada daleko veći zadatak - Klay Thompson ili Shaun Livingstone. Smith je konačno koncentriran samo na košarku, a svi znaju da kada je tako onda je vrlo koristan igrač za svaku momčad.


4. David Blatt

Iako mu je ovo 'rookie' sezona, David Blatt je napravio sjajan posao kao trener. I opet će mnogi reći, "LeBron James 'trenira' i vodi ovu momčad". Ne, to nije istina. Blatt je u ovu momčad ugradio obranu kakavu danas gledamo, a istu je stvar napravio i s reprezentacijom Rusije koja je šokirala Španjolsku u Španjolskoj u finalu Europsko prvenstva i istu je stvar napravio s Maccabijem iz Tel Aviva koji je prošle godine neočekivano ugrabio naslov prvaka Europe.

Blatt je dokazani taktičar, zasigurno bolji od Stevea Kerra, kojem također treba skinuti kapu. No ovo je serija u kojoj neće pobijediti momčad koja će zabijati 120 poena. Ovo je serija u kojoj će pobijediti momčad koja će odraditi bolji i kvalitetniji posao u obrani. Blatt će taktički pronaći načina da se uspori tandem 'Splash Brothersa' i to će biti dovoljno da Cavsi barem na jednu utakmicu ušutkaju Oracle Arenu.


5. Glad za naslovom

I jedni i drugi su gladni. Warriosi 40 godina ne znaju za naslov prvaka, a Cavsi taj osjećaj nikada nisu ni osjetili. Ne treba raspravljati koja će momčad biti motiviranija zbog toga, jer će svi jednako gristi. No u toj 'gladi' za naslovom u NBA ligi kao pobjednici će izaći Cavsi. Opet moramo spomenuti Jamesa koji zna igrati ovakve utakmice, koji će se po šesti sveukupno i peti uzastopni put naći u velikom NBA finalu. Zna što je potrebno da se osvoji naslov prvaka. Dva je puta njegova momčad (Cleveland 2007. i Miami 2014. godine) stradala u finalu od San Antonio Spursa, no Warriorsi nisu Spursi. Ni izbliza. Nemaju to iskustvo, rutinu, a na koncu ni trenera kao što je Gregg Popovich koji je znao kako zaustaviti Jamesa. Warriorsi bi vrlo lako mogli izgoriti u toj želji da se domognu naslova. Prva će utakmica otkriti puno toga, a ona je istovremeno velika prilika za Cavse da naprave prvi break.

Cavsi osvajaju naslova NBA prvaka po prvi put u svojoj povijesti nakon šest utakmica (4:2).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider