Košarka
SPORTOVI
Košarka
Na ovo su čekali 40 godina

GOL.hr najavljuje: Zašto će 'Ratnici' postati NBA prvaci!

GOL.hr vam uoči velikog finala NBA lige donosi dva različita mišljenja tko će i zašto postati novi prvak…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Golden State Warriorsi su svojim igrama ove sezone pobrali mnogo simpatija. Kanonadama trica i svojim napadačkim stilom košarke pridobili su fanove i ispisali jednu prelijepu priču koja bi svoj završetak mogla dobiti 40 godina nakon što su San Francisco i šira okolica posljednji put 'eruptirali'.

Warriorsi su ove godine obilježili 40. obljetnicu od svog posljednjeg NBA naslova. 40 godina od kada je MVP tadašnjeg finala Rick Barry isporučivao kao što to danas isporučuje Stephen Curry. Na početku te 1975. Mnogi ih nisu ni vidjeli u doigravanju, ali čuveni Al Attles je imao drugačije zamisli. Obranom i sjajnim Barryjem, koji je tada u sezoni bio na prosjeku od 30,6 poena po utakmici, poput feniksa je uskrsnuo momčad iz pepela i 'metlom' pomeo favorizirani Washington u finalu.

Oakland i San Francisco taj dan nikad nisu zaboravili. Bila je to sezona iz bajke. Bajke poput one koju ovu sezonu pišu 'rookie' trener Steve Kerr i njegovi novi 'ratnici'. Do samo prije godinu dana Warriorsi nisu bili u stanju proći prvu rundu doigravanja u vrlo jakoj konkurenciji Zapada, a onda je uprava odlučila povući jedan potez. Za novog trenera angažiran je bivši osvajač naslova s Bullsima i Spursima…

Nitko prije toga, pa čak ni Kerr, nije slutio kamo će sve to voditi već prvu sezonu. Nakon što je u regularnom dijelu srušen rekord po broju pobjeda (67), Golden State je u 'playoffu' pokazao kako misli ozbiljno. Cijela momčad uživa igrajući i ginući jedan za drugoga. Svog 'Barryja' dobili su u liku i djelu jednog od najboljih šutera koje je liga ikad vidjela, a 'Attlesa' u poprilično opuštenom bivšem suigraču Michaela Jordana. Upravo su Kerrova mirnoća i sigurnost s jedne, a znanje i vizija s druge strane bili okidač koji je iz njegovih igrača izvukao maksimum.

Pet razloga zašto će Warriorsi postati novi NBA prvaci

1. Stephen Curry

'Ubojica' dječjeg lica. Ovogodišnji MVP nasuprot višegodišnjeg MVP-a. Bitka dvojice superstarova za titulu koja jednom i drugom znači puno više od samog prstena. Može li ga se čuvati? Teško. Briljantna kontrola lopte i brzi izbačaj učinili su Curryja gotovo nezaustavljivim. Ove godine srušio je vlastiti rekord po broju ubačenih trica u jednoj sezoni i Millerov u doigravanju u samo 13 utakmica. No, njegova misija bila je i ostala donijeti Oaklandu feštu kakvu nije vidio desetljećima. Iako se neće naći u direktnim okršajima s Jamesom, osim u određenim 'mismatchevima', o njih dvojici ovisi i budući NBA prvak. A Curry je 'vruć' kao nikad.

2. Obrana

Warriorsi su pokorili Zapad brže i uvjerljivije nego što su mnogi očekivali. Unatoč nemilosrdnim 'bombarderima', velike zasluge za to imala je i njihova obrana. A ključno pitanje finala bit će kako zaustaviti najboljeg košarkaša današnjice, koji igra možda i najbolju košarku karijere. Jedno od mogućih rješenja je ove godine preporođeni Draymond Green, igrač 'beskonačne' energije i čovjek od zadatka. No, vrlo vjerojatno će se nekoliko igrača izmjenjivati na LeBronu. Svoju priliku sigurno će dobiti potentni Harrison Barnes i bivši All-Star Andre Iguodala. Za ovog potonjeg Kerr je izjavio kako ga svojom inteligencijom u obrani nevjerojatno podsjeća na nekadašnjeg suigrača Scottijea Pippena. Ne smijemo zaboraviti da i Klay Thompson spada među dobre obrambene igrače.

Osim branjenja Jamesa, koji je alfa i omega ovih Cavsa, važno će biti kontrolirati napadački skok Tristana Thompsona. Igrač koji je najviše profitirao ozljedom Lovea zasad je bio nerješiva enigma za svoje protivnike. Njemu će na megdan Andrew Bogut ili već spomenuti Green, ovisno o petorkama na parketu, jer Cleveland je veći dio doigravanja startao s Mozgovom i Thompsonom. U Oaklandu mogu računati i na Ezelija koji je protiv Houstona ukrao neke važne minute australskom košarkašu.

3. Ključni ljudi iz sjene

Snaga Golden Statea upravo je u širini igrača koji mogu odigrati na visokom nivou. Njihovoj sposobnosti da pojedine utakmice riješe upravo igrači iz sjene. Poput Barnesa koji je u petoj utakmici protiv Houstona odigrao maestralno, zabivši 24 poena i ponudivši partiju karijere. Prije toga smo mogli vidjeti Shauna Livingstona ili 'Iggyja' u izdanjima koja Kerru nisu mogla maknuti osmijeh s lica. Upravo je raznolikost Warriorsa njihovo tajno oružje. I zasada uspješno. Nešto što će im itekako biti potrebno ukoliko žele pobijediti Cleveland.

4. Šut za tri poena

Dovoljno je reći 'Splash Brothers'. Nadimak koji su Curry i Thompson dobili 2012. godine, kada su protiv Charlotte do poluvremena zajedno stavili 25 poena i sedam trica. Sve je počelo tweetom Briana Witta, čovjeka koji radi za službenu stranicu Warriorsa. Nakon toga postali su najbolji bekovski par lige i tandem koji je ove sezone nekoliko puta oduševio svojim šuterskim dionicama. Thompson je čak srušio NBA rekord po broju poena u jednoj četvrtini (37) bez promašenog šuta iz igre. Na otvorenom terenu nema obrane za njih, možete se samo moliti da će promašiti. A ni drugi nisu za odbaciti, posebice Barnes koji je ove sezone najviše napredovao u šutu.

5. Prednost domaćeg terena

Sa samo tri poraza u svojoj Oracle Areni Golden State je napravio utvrdu koju je praktično nemoguće osvojiti. To je pošlo za rukom jedino Spursima, Bullsima (u produžecima) i Grizzliesima. Cavsima će za otići do kraja trebati barem jedna, ako ne i dvije. Nešto što ove sezone još nitko nije uspio. Nesumnjivo motiv više za LeBrona i društvo, ali i prepreka koja bi se mogla pokazati krucijalnom. Gromoglasna podrška navijača velika je prednost Warriorsa. To im daje vjetar u leđa i kad nemaju svoj dan, a više puta je znala probuditi momčad koja je nakon toga igrala kao u transu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider