Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nova zbrka

FIBA ne priznaje ABA ligu: Hoće li klubovi igrati u Euroligi i Eurokupu?

FIBA Europe u svom priopćenju sa sastanka Glavnog odbora navodi da ne priznaje ABA ligi, a iz vodstva lige tvrde da se u statusu klubova i prohodnosti prema Euroligi i Eurokupu ništa neće promijeniti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pravu zbrku u košarkaškom svijetu koji već godinama objedinjuje regionalna ABA liga u kojoj se natječu najbolji klubovi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske, uz povremena gostovanja klubova iz Izraela, Češke i Bugarske, napravilo je priopćenje s redovnog sastanka Glavnog odbora europskog ogranka FIBA-e, gdje se navodi odluka o "ukidanju priznanja ABA lige". No, neki članovi Glavnog odbora FIBA Europe, poput glavnog tajnika Hrvatskog košarkaškog saveza Željka Drakšića, ne sjećaju se donošenja te odluke.

"Razgovarali i komentirali jesmo, ali nikakvu odluku o poništavanju priznanja ABA lige, nismo donijeli, niti smo o tome glasovali", izjavio je Drakšić.

U priopćenju na internetskom portalu FIBA Europe stoji da će još ova natjecateljska sezona dati predstavnike u eruopskim natjecanjima iz ABA lige, kako ne bi utjecali na natjecanje koje je već počelo, ali da će se odluka početi primjenjivati od ljeta. Istovrmeno, FIBA Europe priznala je Balkansku ligu, u kojoj se natječu klubovi iz Srbije, Rumunjske, Bugarske, Makedonije i s Kosova.

Posljednjih dana Košarkaški savezi Hrvatske i Srbije javno su dali podršku vodstvu ABA lige, u ponedjeljak je tu podršku dala i ljubljanska Olimpija, ali Košarkaši savez Slovenije izjasnio se za FIBA-u. Međutim, čelni ljudi ABA lige nisu uzbuđeni. Po njima, sve ostaje kako je bilo i dosad.

"ABA liga je član ULEB-a pod čijom se ingerencijom odigravaju Euroliga i Eurokup. Klubovi kroz ABA ligu ostvaruju prohodnost prema europskim natjecanjima i ostvaruju ekonomski interes", rekao je za Hinu Josip Bilić, voditelj natjecanja ABA lige.

Nastavi čitati

Nastavi čitati