Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ne prestaje oduševljavati

Zvijezda Warriorsa iz sjene na putu da postane najveća krađa drafta ikad

Golden State Warriorsi ove sezone nezadrživo marširaju prema najboljoj poziciji uoči doigravanja, a jedan od glavnih razloga povijesnog pohoda donedavni je drugi izbor NBA drafta...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kroz modernu NBA povijest bilo je nekoliko odličnih 'pickova' druge runde drafta. Jedan od njih je i čuveni Denis Rodman, koji je postao ponajbolji skakač svih vremena i neizostavni dio Jacksonovih Bullsa sredinom 90-ih. I danas ga mnogi smatraju najboljim izborom drugog kruga u povijesti. Poteškoće mu radi lucidni i neslomljivi Manu Ginobili, koji je također posebna vrsta.

No, ovih dana još jedan drugi 'pick' ne prestaje oduševljavati. Nakon što je upisao sedmi 'triple-double' ove sezone i treći zaredom, Draymond Green prometnuo se u pravu zvijezdu. Igrača bez kojega je današnja igra Warriorsa nezamisliva. 25-godišnje krilo Golden Statea na najboljem je putu da postane jedna od najvećih krađa u povijesti drafta. Neloše za momka kojeg je prije koju godinu pratila teza da ne može igrati na vanjskoj poziciji jer nema šut, a nedovoljno je visok za igru pod košem.

Spektakularan utjecaj na igru

Green je dokazao upravo suprotno. Košarkaš prosječnih predispozicija, ali enormne energije i karaktera pobjednika izrastao je u All-Star igrača. Trenutno je treći po broju glasova među visokim igračima na Zapadu i da je danas All-Star, startao bi u petorci. Njegov učinak na igru je spektakularan. A to je, zapravo, ono najvažnije. Čovjek je gotovo stalno u kontaktu s loptom, a trenutno je na najboljem putu da postavi rekord karijere u svim kategorijama. Što je najbolje od svega, još nije dosegao svoj puni potencijal.

Nekoliko je razloga zbog kojih je Green toliko dobar. Prvenstveno zbog mogućnosti uspješnog igranja više pozicija u oba smjera, što je idealno za današnju filozofiju košarke. Ipak, možda i najdragocjenija njegova vrlina je svjesnost svojih mogućnosti. Green će malokad biti najbolji strijelac svoje momčadi, ali će s velikim entuzijazmom i razumijevanjem igre nadoknaditi svoje nedostatke. Žrtvovat će se za momčad i čak podignuti glas kad je to potrebno. A potrebno je u pobjedničkim ekipama.

Gledajući samo statistički, način na koji doprinosi momčadi u rangu je s LeBronom Jamesom. Najviše se to vidi po asistencijama, gdje je Green napravio najveći iskorak u odnosu na prošlu sezonu i podigao brojke za duplo (s 3,7 u prosjeku na 7,4 po utakmici). Napredovao je i u ostalim kategorijama, dok obrambeno spada u samu elitu. Lani je bio u najužem krugu kandidata za najboljeg obrambenog igrača godine, a ni sada nije daleko. Naime, predvodi ligu u obrambenim 'field goalsima' (protivnici šutiraju tek 39 posto iz igre kad ih on čuva).

Warriorsi su revolucionalizirali igru s 'četiri mala' i napravili ono što je gotovo svaki prvak napravio – posvetili se vrhunskoj obrani. S obzirom koliko je Green briljantan ove sezone, možda je vrijeme da se o njemu prestane govoriti kao o samo jednom komadu slagalice. On je slagalica. Naravno, aktualni prvaci ne bi bili to što jesu da nemaju Stephena Curryja i Klaya Thompsona, ali Green je taj koji drži konce i koji je u središtu svega. Nešto poput motora zamašnjaka.

'Draymond radim sve Green'

Na obje strane parketa radi sve. Trenutno je vodeći u ligi po broju 'triple-doubleova', najbolji je asistent momčadi koja je na omjeru 33-2 i ima jednog Curryja te najbolji skakač. Da ne pričamo kako je u toj istoj ekipi u Top 3 po broju ofenzivnih skokova, blokada, ukradenih lopti i postotku šuta za tri poena. 'Draymond radim sve Green' igra na poziciji niskog posta i visokog posta, brani svih pet pozicija na terenu, sudjeluje u gotovo svim ključnim napadačkim akcijama i lider je svlačionice.

A kako na to gledaju druge momčadi koje su imale priliku dovesti ga u svoje redove? Naime, Green je bio 35. izbor druge runde drafta. Jedan Thomas Robinson, koji je praktično nestao, bio je peti izbor Sacramento Kingsa. Marquis Teague, kojega je Chicago birao kao 29. 'pick', završio je u razvojnoj ligi i nema ga u NBA-u već neko vrijeme. To su samo neki od primjera. Međutim, u ovom trenutku ni najbolji iz njegove klase poput Anthonyja Davisa, Damiana Lillarda i Andrea Drummonda nemaju ono što ima Green – prsten prvaka. Ali i ozbiljne izglede za još koji.

Da sport zna nagraditi pobjednike i one koji su maksimalno predani radu potvrđuje nova zvijezda Warriorsa. Green je u prve dvije sezone NBA-a startao u svega 13 utakmica, a nakon toga u svim utakmicama koje je igrao. I s konstantnim napretkom u svojoj igri. Zato je i postao specifičan igrač s toliko pozitivnih karakteristika. Da kojim slučajem na ljeto postaje slobodan igrač, ne bi bilo momčadi koja ga ne bi htjela u svojim redovima.

Gledajući na spomenuti dvojac s početka teksta, svoj trojici zajedničko je da imaju jedinstvene vještine i ostat će upamćeni po svojim postignućima, ali i karakteristikama koje su ih krasile kao igrače. Takav je bio Rodman, takav je Ginobili i takav će jednog dana biti Green. Nova ikona Oaklanda koja je tek stupila na pozornicu i imat će još štošta za reći u svojoj karijeri.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider