Košarka
SPORTOVI
Košarka
Šarić vs Nowitzki

Bogdanović i Šarić pozvali navijače u Arenu, Perasović jedva čeka utakmicu

''Volio bih da Nijemci igraju u kompletnom sastavu i s nestrpljenjem očekujemo našu prvu utakmicu u kompletnom sastavu', izjavio je izbornik hrvatske eprezentacije Velimir Perasović uoči dvoboja s Njemačkom u petak (21 sat) u zagrebačkoj Areni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Cilj nam je da što spremniji dočekamo početak Europskog prvenstva, na tome radimo već desetak dana otkad smo se okupili u punom sastavu, a nadam se da će nam utakmica protiv Njemačke dati potreban impuls za Eurobasket", rekao je na konferenciji za medije u Zagrebu izbornik Perasović.

"Momčad je iznimno motivirana, u zraku se osjećaju želja i naboj da to sve što prije krene", dodao je Perasović koji je najavio da će protiv Nijemaca u sastavu biti 12 od 15 igrača koji se nalaze na pripremama te da će svi dobiti priliku.

"Dobro je da smo ih imali toliko, jer bi imali problema održati neke treninge da nas je bilo manje. Pazit ćemo na fizičko stanje igrača, malo više rotirati kako bi svi dobili priliku", najavio je izbornik koji nije želio otkriti imena 12 košarkaša koji će u petak istrčati na parket zagrebačke Arene prije nego što popis objavi igračima.

Hrvatska će protiv Njemačke odigrati pripremnu utakmicu u nedjelju u Bremenu (15 sati), a nakon tog dvoboja Perasović će donijeti odluku o konačnom popisu 12 igrača koji će Hrvatsku predstavljati na Eurobasketu od 5. do 20. rujna.

Njemačka reprezentacija je u četvrtak poslijepodne doputovala u Zagreb predvođena jednim od najboljih europskih košarkaša 37-godišnjim krilni igračem Dallasa Dirkom Nowitzkim koji se nakon četiri godine vratio u reprezentaciju i upravo bi u Areni trebao odigrati prvu pripremnu utakmicu.

"Volio bih da Nowitzki zaigra, da ga naša publika vidi, jer se radi o jednom od najvećih europskih košarkaša. Dobro bi bilo i zbog naše obrane, da vidimo kako se nositi s takvim igračem", rekao je Bojan Bogdanović koji je protiv Nowitzkog imao priliku igrati u dresu Brooklyn Netsa.

Zaigra li Nowitzki, svoju će obranu na njemu moći testirati Dario Šarić.

"Ja bih više volio da ne igra, ni u Areni, ni u Njemačkoj. Bit će mi dobro iskustvo, vidjeti što me jednog dana čeka, ako odem u NBA ligu. Nadam se da ću moći parirati, igrati dobro kao što takvi igrači sad igraju protiv mene", izjavio je jedan od najmlađih članova naše reprezentacije, ali od kojeg se očekuje da bude jedan od nositelja igre Hrvatske.

Izbornik Perasović je za njemačku reprezentaciju imao samo riječi hvale.

"U Nowitzkom i Schroederu imaju dvije ekstra zvijezde i igra se bazira na njima. Čak i kad nisu u igri, koncepcija je napravljena tako da se misli na njih dvojicu. Mogu igrati s četvoricom, čak i petoricom dvometraša. Centri su im snažni i brzi, imaju dobar šut za tricu", analizirao je Perasović i povukao paralelu s reprezentacijom Njemačke koja je 1993. bila prvak Europe, a koju je Hrvatska uspjela pobijediti u skupini.

"I dalje imaju radni element, ali je razlika u spomenutoj dvojici igrača koje imaju danas. Oni im daju šansu da osvoje medalju. I povijest je pokazala da je sve moguće kad imaš Nowitzkog", zaključio je Perasović.

Bojan Bogdanović, uz Antu Tomića jedna od dvojice zamjenika kapetana Roka Ukića, smatra kako će dvoboji s Njemačkom biti dobar test za Hrvatsku.

"Vidjet ćemo u kojem smo stanju, koliko je dobro to što uigravamo na treninzima. Nijemci su dosad bez poraza i bit će dobar pokazatelj gdje smo mi u ovom trenutku."

Za dvoboj u Areni dosad je prodano oko 2000 ulaznica, a moguće ih je kupiti po popularnim cijenama od 20 do 50 kuna. Hrvatski reprezentativci se nadaju da bi mogli osjetiti dio atmosfere koji će ih u Areni pratiti tijekom prvog dijela Eurobasketa, u kojem će upravo tamo odigrati svih pet utakmica u skupini.

"Bilo bi dobro da osjetimo atmosferu kakva nas čeka na prvenstvu, da se počnemo privikavati na taj pritisak", kaže Šarić i dodaje da konačan rezultat ne mora biti nikakvo mjerilo, prisjećajući se prošlogodišnjeg iskustva uoči Svjetskog prvenstva u Španjolskoj.

"Protiv Litve smo u Zagrebu demonstrirali silu, a na Svjetskom prvenstvu smo imali oscilacije. Pobijedili smo Argentinu, a izgubili od Senegala. Nadam se da ćemo pokazati kvalitetu u svim segmentima, a onda svakim danom bivati sve bolji te na Eurobasketu doživjeti vrhunac."

Osim dvije utakmice s Njemačkom, do početka Europskog prvenstva Hrvatska će odigrati još pet utakmica: dvije 18. i 19. kolovoza na turniru u Litvi protiv domaćina i Turske te još tri na pripremnom turniru u Zagrebu, protiv Izraela (26.8.), Estonije (27.8.) i BiH (28.8.).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider