Košarka
SPORTOVI
Košarka
duncan ima nasljednika

Srpski 'div' hara NBA ligom: Uništava suparnike u par minuta

Po prvi put nakon Vlade Divca i Peđe Stojakovića publika na NBA utakmicama vrišti od uzbuđenja kada Srbin ubaci koš...

Srpski košarkaški div Boban Marjanović još je jednom oduševio publiku svojom izvedbom na parketu. Centar ponajbolje momčadi NBA lige San Antonio Spursa iskoristio je minute koje mu je na parketu podario jedan od najboljih trenera svih vremena, Gregg Popovich, te je dokazao da Tim Duncan ima dostojnog nasljednika.

Amerikanci su ga prozvali verzijom Duncan 2.0, no Srbi su mu smislili bolji, upečatljiviji nadimak - Bo(m)ban. Spursi su noćas jedva slavili protiv Minnesote Timberwolves, a slomio ih je upravo on - Marjanović.

Iako je zaigrao svega 14 i pol minuta, to mu je bilo dovoljno da zabilježi 17 poena, četiri skoka, ukradenu loptu i blokadu. Iz igre je gađao 7-7 i treba naglasiti da je igrao u ključnoj trećoj četvrtini u kojoj je San Antonio preokrenuo rezultat u svoju korist.

Pogađao je lijevom, desnom rukom, zakucavao i ubacivao iz 'fade-awaya' (odmak od koša i šut). Sve što su mu suigrači dobacili 'div' iz Zaječara je pospremio u obruč i u završnici treće četvrtine okrenuo rezultat u korist svoje momčadi. Da njega nije bilo lako moguće da bi Minnesota imala prednost uoči posljednje dionice.

Svaki njegov ubačaj T&T Center u Teksasu bučno je pozdravio, dok su suigrači skakali s klupe za pričuve i bodrili 27-godišnjeg 'rookieja' visokog 221 centimetar.

Dosada je nastupio u 17 utakmica, no sveukupni prosjek ne govori ni približno o njegovim mogućnostima. Marjanović u prosjeku igra 6.5 minuta, te bilježi 4.8 poena, 2.5 skokova i 0.5 blokada po utakmici. Međutim, dosada je odradio tek četiri utakmice u kojima je dobio značajniju minutažu, te ju je svaki put iskoristio. Na dvije ga je utakmice Popovich prebacio u razvojnu momčad Spursa, no to se pokazalo dječjom igrom za njega (50 poena (šut iz igre 23-29), 22 skoka, sedam asistencija, četiri blokade, devet izgubljenih lopti i to sve u 53 minute na parketu), pa ga je brzo povukao nazad.

Sve je krenulo utakmicom protiv Philadelphije 76ers, koju je San Antonio dobio rezultatom 119:68. Marjanović je na toj utakmici ubacio 18 poena (8-10 iz igre, 2-2 slobodna bacanja), te upisao četiri skoka, asistenciju i dvije ukradene lopte.

U iduće četiri utakmice nastupio je samo u jednoj u kojoj je zabilježio pet minuta na parketu, no i to je bilo dovoljno za šest poena (3-4 iz igre) i tri skoka.

Iduće dvije utakmice nije zaigrao, a onda je ponovno dobio 15 minuta. Upisao je sedam poena (2-4 iz igre, 3-4 s linije slobodnog bacanja), šest skokova i dvije blokade.

U sljedeće četiri utakmice kombinirano je dobio svega šest minuta, no onda su uslijedile posljednje dvije utakmice Spursa u kojima je odradio po 15 minuta.

Protiv Denvera je upisao 10 poena (1-3 iz igre), sedam skokova, ukradenu loptu i četiri blokade. Ono što fascinira s te utakmice je njegov šut s linije slobodnih bacanja 8-8. Samo za usporedbu, DeAndre Jordan, centar LA Clippersa, je 10 centimetara niži od srpskog košarkaša, ali ima manje od 40 posto uspješnosti s crte slobodnog bacanja. To je još jedan dokaz koliko je Marjanović zapravo dobar i koristan igrač u ligi u kojoj centri imaju velikih problema s izvođenjem slobodnih bacanja.

Nakon utakmice protiv Nuggetsa uslijedila je već spomenuta protiv Minnesote.

Marjanović je već sada hit među igračima koji ulaze s klupe i imaju manju minutažu. Ukoliko ga zaobiđu ozljede i ukoliko dobije pravu priliku (veću i konstantniju minutažu), Marjanović bi mogao biti jedan od najdominantnijih centara u ligi. Kao što je to nekoć bio Kinez Yao Ming, koji je zbog problema s ozljedama morao prekinuti karijeru koja je bila vrlo obećavajuća. Nadamo se da će ta sudbina zaobići Bo(m)bana...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider