Košarka
SPORTOVI
Košarka
od trnja do zvijezda i nazad

Allen 'The Answer' Iverson: I Jordana je 'slao po ćevape'

Allen Iverson nije samo koristio 'crossover', on je bio 'crossover'...

Iverson nikada nije osvojio naslov NBA prvaka, ali je po mnogočemu obilježio 14 godina koliko je proveo u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. U srednjoj školi Bethel u Hamptonu u Virginiji je bio proglašen najboljim igračem godine u košarci, ali i američkom nogometu, jer je obje momčadi odveo do naslova prvaka. Posljednju godine srednje škole proveo je u Richard Milburnu, školi za problematične učenike. Naime, 1993. godine osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužbe da je u jednoj tučnjavi sa stolcem udario ženu u glavu. U zatvoru je proveo četiri mjeseca, a onda je pušten zbog nedostatka dokaza.

Nikada nitko kao Iverson

Nakon srednje škole već tada kontroverznog košarkaša uzeo je Georgetown, gdje je proveo dvije godine prije nego li je obznanio sudjelovanje na NBA Draftu za 1996. godinu. Kao veliku sveučilišnu zvijezdu kao prvog picka na draftu uzela ga je Philadelphia 76ers.

Iverson je tada postao najniži prvi pick ikada izabran u NBA ligi (183 cm), u kojoj su u pravilu dominirali visoki igrači. Iako je u prvoj sezoni Philadelphija upisala 22 pobjede i 60 poraza, Iverson je proglašen najboljim novajlijom (rookie). U narednim godinama Iverson je podizao kvalitetu 76ersa, te ih je odveo u dva uzastopna doigravanja u sezonama 1998/1999 i 1999/2000.

Na ljeto 2000. godine Philadelphia je imala veliku želju 'utopiti' Iversona kod nekoga zbog nesuglasica s trenerom Larryjem Brownom. Već je sve bilo dogovoreno s Detroit Pistonsima, ali sve je 'pokvario' Matt Geiger koji je odbio odreći se pet milijuna dolara iz svoje posljednje godine ugovora s Pistonsima. Kada je postalo jasno da će Iverson ostati, on i Brown odlučili su razmirice staviti po strani i pokušati još jednom ostaviti dublji trag u NBA ligi. U tome su i uspjeli...

Godina za pamćenje

Sezona 2000/2001 najbolja je sezona iz Iversonove karijere. Izborio je veliki NBA finale, osvojio nagradu najskorisnijeg igrača (MVP) kao najniži i najlakši igrač svih vremena, te je povukao nekoliko poteza koji su zauvijek promijenili neke stvari u NBA ligi. U finalu je poražen s 4:1 od Los Angeles Lakersa, a tu seriju obilježila je prva utakmica u kojoj je Philadelphia slavila nakon produžetka, a Iverson je u njoj stavio 48 poena. Za anale ostaje koš preko Tyrona Luea, nakon što ga je prethodno izbacio svojim 'trademarkom' - 'crossoverom'. Nakon što je zabio Iveron ga je ispred cijele Lakersove klupe prekoračio i poslao jasnu poruku svima - 'imam odgovor za sve'. Zato je i nosio nadimak 'The Answer'.

Nebranjivi 'crossover'

No vratimo se na detalj s početka priče - 'crossover'. Taj potez obilježio je karijeru Allena Iversona. Svaki bolji poznavatelj košarke kao iz stopa će ispaliti da je jedan od, ako ne i najbolji, 'crossover' svih vremena imao upravo omaleni 183 centimetara visoki dečko iz Virginije. Koliko je zapravo bio dobar moglo se vidjeti 1997. godine, njegovoj prvoj sezoni, u dvoboju protiv Chicago Bullsa. Tada je u jednoj akciji po mnogima najbolji igrač svih vremena, Michael Jordan, završio čuvajući Iversona, a ovaj je u tome vidio priliku da napravi nešto spektakularno. I uspio je...

Kao klinac Allen je svom treneru uvijek govorio kako želi imati Michaela Jordana ispred sebe i pokazati mu što može. Sada je konačno dobio priliku. U trenutku kada su stali jedan ispred drugog, dvorana je eruptirala, svi su bili na nogama i skandiranjem pozdravili veliki duel. Iverson je, ne toliko brutalno kao kod nekih igrača, poslao Jordana 'po ćevape', odnosno, kako bi Amerikanci rekli, 'polomio' mu je gležnjeve. Jordan je zaplivao, a Iverson pogodio šut preko njega.

Postoje i daleko brutalniji primjeri kako je Allen Iverson 'lomio gležnjeve' suparničkim košarkašima, a u idućem videu sažimaju se neki od njih.

Osim 'crossovera' Iverson je u NBA ligu uveo popularni 'rukav'. Dok se oporavljao od ozljede lakta Iverson je na desnoj ruci nosio 'pomagalo' koje mu je umanjivalo bol. Kasnije, nakon što se oporavio, ga je nastavio nositi, jer mu se navodno popravio šut. Nošenje 'rukava' nedugo su nakon toga preuzeli Carmelo Anthony i Kobe Bryant, a danas ga koristi veliki broj košarkaša. Psiholog Steven Kotler vjeruje da je u pitanju placebo efekt, pri čemu igrači vjeruju da će im to pomoći u spriječavanju ozljede.

Iverson je u ligu stigao gotovo kao kriminalac, svoj zenit je dosegao pet godina kasnije, a otišao je kao problematičan košarkaš koji se nije uspio dokazati ni u turskom Bešiktašu. Umirovio se u siječnju 2013. godine, nakon što je odbio zaigrati u razvojnoj ligi, te nakon što je izjavio da više nema strasti za košarkom... Imao je 38, godinu dana manje od primjerice Tima Duncana i Kevina Garnetta koji dan danas igraju s nevjerojatnom energijom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider