Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Poseban u svakom slučaju

Pogledajte što se krije iza astronomskog iznosa kojim je izgrađen Wembley

Povodom utakmice Lige nacija između Engleske i Hrvatske reporter Nove TV Stipe Antonijević donosi priču o hramu engleskog nogometa Wembleyju.

Galerija Wembley (GOL.hr) Wembley (GOL.hr) Wembley (GOL.hr)

Prije 11 godina dovršena je izgradnja spektakularnog stadiona Wembley, a stajao je nevjerojatnih milijardu funti. Pa pogledajmo što se sve krije iza tog astronomskog iznosa.

Kapacitet od 90 tisuća mjesta čini Wembley drugim najvećim stadionom u Europi, odmah iza Barceloninog Camp Noua. Da vam dočaramo o kolikoj je brojci riječ - kada bi sva ova sjedala stavili u isti red on bi bio dug čak 54 kilometra. No unatoč tolikoj veličini, posebnost Wembleya je da baš sva sjedala imaju savršen pogled na teren.

Tajna tog pothvata krije se u inovativnom dizajnu krova Wembleya. Naime, većinu težine krova ne snose potporni stupovi koji bi blokirali pogled travnjaku, već jedinstveni masivni čelični luk koji se nadvio nad stadionom. Dug je kao tri nogometna igrališta, visok 133 metra pa je zbog svoje vidljivosti postao jedan od glavnih simbola Londona.

O veličini ovog zdanja najbolje svjedoči sljedeći podatak - Englezi su izračunali da u unutrašnjost stadiona stane 25 tisuća ''double deckera''. A uhvati li vas nužda na Wembleyu ne morate brinuti - jer na stadionu se nalazi više WC-a nego u bilo kojoj drugoj građevini na svijetu - njih čak 2618.

Moderni Wembley i njegov prethodnik koji je srušen 2003. kako bi ustupio mjesto ovome domaćini su svih najvažnijih utakmica na Otoku - osim susreta nacionalne vrste, finale Liga kupa, Superkup pa i završnica najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu, FA Cupa igraju se tu.

Kroz povijest je Wembley ugostio brojna finala europskih kupova, dva put čak i Olimpijske igre. No, teško da ćete naći Engleza koji kao najdraže neće istaknuti domaćinstvo Mundijala 1966., kada je kapetan Tri lava Bobby Moore odveo Englesku do jedinog naslova svjetskog prvaka u engleskoj povijesti.

Da taj uspjeh ne ponove pola stoljeća kasnije pobrinula se Hrvatska u Rusiji. A baš su Vatreni bili reprezentacija koja je Englezima nanijela prvi poraz na novom Wembleyu u službenoj utakmici - riječ je 2007. i legendarnih 3:2 za Bilićeve momke koji su tadašnje engleske nade u plasman na Euro u Austriji i Švicarskoj zavili u crno.

I za kraj još jedna poveznica s Hrvatskom. I dok se kod nas već mjesecima raspravlja o tome treba li izgraditi nacionalni stadion, Engleski nogometni savez, koji je vlasnik Wembleya, ozbiljno razmišlja o njegovoj prodaji. Na to je čelnike saveza nagnala studija koja je pokazala da su, ono što oni zovu ''grassroots'', odnosno amaterski tereni na kojima djeca ostvare prvi kontakt s loptom, u jako lošem stanju. Pa bi novac od njihove prodaje uložili u njihovu obnovu. E sad, tko je tu pametan, a tko se pravi Englez - procijenite sami.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider