Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Ako ne bude druge...

Vatreni (zasad) putuju u Katar: HNS će zaraditi rekordnu svotu, brine informacija iz Barcelone

Katarani nastavljaju pripreme za nogometni turnir u Dohi, na kojem bi trebala nastupiti i reprezentacija Hrvatske…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zbog opasnosti od širenja koronavirusa FIFA i Azijska nogometna federacija (AFC) dogovorili su se da do daljnjeg otkažu dva kvalifikacijska termina za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Utakmice azijskih kvalifikacija trebale su se igrati između 23. i 31. ožujka te 1. i 9. lipnja. Odigrat će se u nekim drugim terminima, no ne zna se još u kojima jer datumi nisu određeni.

To ne znači da ne postoji nikakva mogućnost odigravanja utakmica u nekim azijskim zemljama koje nisu drastičnije pogođene virusom, koji se proširio po svijetu iz Kine.

Ako budu ispunjeni sigurnosni uvjeti za sve sudionike, neke utakmice ipak bi se mogle odigrati. To je naputak Azijske nogometne federacije. Naravno, potrebno je da se gostujuća reprezentacija usuglasi s domaćinom te da FIFA i AFC odobre odigravanje utakmice.

HNS je već dobio novac iz Katara

Ovo je važna informacija u kontekstu organizacije i odigravanja prijateljskog turnira u Kataru, preciznije u Dohi, na kojem bi trebala nastupiti i hrvatska reprezentacija. Predviđeno je da Vatreni prvu utakmicu odigraju sa Švicarskom 26. ožujka, a četiri dana poslije s Portugalom. Na turniru će još nastupiti i Belgija.

Kako doznajemo, Katarani su već uplatili pozamašna financijska sredstva spomenutim reprezentacijama. Hrvatskom nogometnom savezu novac je sjeo na račun. HNS bi u konačnici trebao zaraditi oko 925 tisuća eura, što je najveći iznos u povijesti koji je hrvatska reprezentacija zaradila igrajući prijateljske utakmice.

Portugal i Belgija proći će još bolje. Zaradit će i do tri-četiri puta više nego Hrvatska. Belgijski mediji pisali su da će Belgijski nogometni savez uprihoditi čak 2,7 milijuna eura. Dakle, jasno je da je Katar uložio velika sredstva i da mu se nikako ne isplati otkazati turnir.

S gledateljima ili bez njih – to nije presudno

Kataranima su najmanji problem prihodi od ulaznica. Bez problema bi pregrmjeli igranje pred praznim tribinama jer je u tom segmentu zarada ionako najmanja. Organizatorima puno veću zaradu donose televizijska i marketinška prava. Stoga im je jako važno da se turnir odigra. S gledateljima ili bez njih, to im nije presudno.

Iz HNS-a stižu informacije da se turnir neće odigrati samo u slučaju da država Katar tako odluči. Reklamni plakati, letci i ostali propagandni materijali već su otiskani i spremni za distribuciju. To znači da su FIFA i AFC dali suglasnost za odigravanja turnira. Kako sad stvari stoje, turnir bi se trebao odigrati.

Naravno, ako se u međuvremenu ne pogorša stanje, što nije nemoguće jer se situacija mijenja praktički iz sata u sat. Još uvijek ostaje otvorenim u kojim će sastavima reprezentacija doletjeti u Dohu.

Kataranima je jako bitno da dođe Cristiano Ronaldo

U ovom trenutku nema konačnog odgovora na pitanje hoće li nogometaši koji nastupaju u Italiji dobiti pravo ulaska u Katar bez odrađene karantene. Italija je europsko žarište koronavirusa, tamo je situacija najozbiljnija.

Naravno da je Kataranima u interesu da na turniru nastupaju zvijezde koje igraju u talijanskoj Serie A, posebice najveća zvijezda Cristiano Ronaldo, no viša sila je viša sila. Ako ne bude druge, "Talijani" neće moći putovati u Katar. To je logičan zaključak.

Situacija se komplicira i u Španjolskoj

Problem je što se situacija komplicira i u Španjolskoj. Svjedoci smo toga da se u Španjolskoj uvode mjere igranja nogometnih utakmica pred praznim tribinama. Neke zemlje već su uvele karantenu za građane koji dolaze iz Španjolske.

Ako bi Katar uveo karantenu i za igrače koji igraju u Španjolskoj, turnir bi vjerojatno bio otkazan jer čini se da ne bi imalo previše smisla igrati bez igrača koji nastupaju u Italiji i Španjolskoj. No tko zna, možda je i to opcija o kojoj se razmišlja.

U tom kontekstu brine vijest koju je objavio katalonski Sport, a tiče se nogometaša Barcelone Artura Vidala. Naime, neumorni veznjak Barcelone morat će proći karantenu prije nego što se priključi pripremama reprezentacije Čilea. Prema informacijama Sporta, Čileanci su uveli karantenu za igrače koji dolaze iz Italije i Španjolske. Ako je to točno, taj potez mogao bi izazvati lančanu reakciju.

Wolfsburg želi zabraniti Brekalu dolazak u Katar

Iz Njemačke također stiže zabrinjavajuća vijest. Wolfsburg razmišlja o tome da Josipu Brekalu zabrani nastup za hrvatsku reprezentaciju.

"Skloni smo ideji da ne pustimo svoje igrače na okupljanje reprezentacija", izjavio je izvršni predsjednik Vukova Jörg Schmadtke.

Nije jasno kako to misle napraviti jer klubovi bez FIFA-ine dozvole ne mogu zabraniti igračima odlazak na reprezentativna okupljanja. Mogu to sugerirati, ali ne mogu zabraniti. U Wolfsburgu najavljuju da će razgovarati s FIFA-om. Teško da će im to proći jer bi onda svi mogli donijeti sličnu mjeru, a jasno je što bi to značilo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider