Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
KOMENTAR IVICE MEDE

Vatreni kao ispuhani balon: Bez Modrića i Perišića bezopasni i loši, obrana pušta na sve strane

Hrvatska se igra totalno raspala nakon što su Austrijanci poveli i to jako brine…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je doživjela težak poraz od Austrije na otvorenju nove Lige nacija. Štoviše, drugi najteži domaći poraz u povijesti, nakon poraza od Engleske u Maksimiru (1:4), te prvi poraz u Osijeku nakon 13 pozitivnih ishoda u Gradskom vrtu.

Austrija je zasluženo slavila 3:0, a mogla je pobijediti čak i uvjerljivije. Bilo je vidljivo da su Austrijanci stali na loptu nakon trećeg gola.

Izbornik Zlatko Dalić promiješao je postavu Vatrenih napravivši malo iznenađenje s izostavljanjem Domagoja Vide i Dominika Livakovića. Dalić se odlučio za Marina Pongračića u sredini obrane i Ivicu Ivušića na vratima.

Dalić ispremiješao sastav Vatrenih

Posve je logično da je kapetana Luku Modriću, još umornog od finala Lige prvaka, ostavio na klupi. Kako je i Ivan Perišić ozlijeđen, Mateo Kovačić ponio je kapetansku traku.

Nisam siguran, ali čini mi se da je prvi put bio kapetan od prve minute. Kako god, od Kovačića se očekivalo da bude lider, ali i glavni kreator ove indisponirane hrvatske momčadi.

gol expired VIDEO Zlatko Dalić: "Isprike navijačima. Znao sam da će biti teško… Sve smo znali'' divider

Hrvatska je bila je bolja od Austrije veći dio prvog poluvremena. Gosti su u početku bili prilično rezervirani, a možda i malo impresionirani hrvatskim zvijezdama. Očito im je trebalo neko vrijeme da shvate kako se mogu ravnopravno nositi s vidno umornim i ponešto bezvoljnim Hrvatima. Kako su minute odmicale, Austrijanci su bivali sve opasniji.

Nisu Austrijanci pod novim izbornikom Ralfom Rangnickom igrali njegov klasični gegenpressing, stil igre koji je na njemačkom govornom području izrodio upravo Rangnick, i to još dok je vodio Ulm krajem 90-ih, a poslije ga je slijedila cijela plejada njemačkih i austrijskih trenera, s Juergenom Kloppom kao šlagom na torti. Bila je to ipak nešto blaža, modificirana varijanta.

Austrija slavila bez kapetana

''Mislim da je Rangnick bolja opcija od Nike Kovača upravo zbog toga što je njegovu filozofiju igru preuzeo najjači austrijski klub RB Salzburg, ali i Leipzig koji dovodi igrače iz Salzburga, pa je stoga Rangnick jednostavno kompatibilniji trenutačnoj austrijskoj filozofiji“, kazao nam je austrijski kolega Philipp Scheichl, koji je izvještavao za austrijski 24 sport.

Mogu li Vatreni pobijediti Francuze u Splitu?

Ukupno glasova:

''Ako me pitate tko je najbolji austrijski igrač u ovom trenutku, to je nedvojbeno David Alaba. A ako me pitate tko je u ovoj momčadi najbolji, bez dvojbe ću reći Konrad Laimer. On će uskoro prijeći u Bayern“, kazao nam je kolega još prije utakmice i nagovijestio da bi Austrija možda mogla polučiti pozitivan rezultat u Gradskom vrtu.

''Mislim da smo kadri nositi se s ovom hrvatskom momčadi. Nema Alabe, ali imamo jaku momčad koja bi mogla iznenaditi Hrvatsku'', kazao nam je kolega i pokazao se kao dobar prognozer.

Hrvatska je bitno slabija bez Modrića i Perišića

Još se jednom pokazalo da je Hrvatska bez Perišića i Modrića u sastavu obezglavljena i bitno slabija, možda i nenadoknadivo.

Nakon što su Austrijanci poveli, igra Vatrenih totalno se raspala. Raspadnute dijelove nije mogao sastaviti ni Modrić, koji je ušao u drugom dijelu kada je utakmica bila već riješena.

Lovro Majer VIDEO Lovro Majer nakon teškog poraza: ''Čudna utakmica, a i zanimljivo da je Francuska izgubila" divider

Hrvatska obrana opet je puno griješila, djelovala je nesigurno i neuigrano, ali i potpuno tromo, što još više brine. Najbolji su pokazatelj ovoj tvrdnji reakcije obrane kod prvog gola. Marko Arnautović praktički se prošetao do pozicije za učinkovit udarac.

Pogodak Marka Arnautovića

Gol je pao nakon cijela niza pogrešaka, zaključno s upornim povlačenjem Ćalete-Cara, umjesto da izađe na protivničkog napadača i pokuša ga omesti.

Hrvatski braniči igraju previše pozicijski, prečesto se ne usuđuju izaći na suparničke igračke, a stalno povlačenje u krilo vrataru otvara prostor suparniku za neometane šutove iz opasne zone. Na sličan način pao je i treći gol.

Pogodak Austrije za konačan rezultat

Ne treba raditi dramu, ovo je ipak Liga nacija, ali Hrvatska ne bi trebala tako olako rasprodavati ugled. Vatreni su izgledali kao ispuhani balon i ne čudi što su ih navijači ispratili zvižducima.

Atmosfera u Gradskom vrtu bila je prekrasna, navijači su napunili stadion i zaslužili su vidjeti bolje izdanje Vatrenih.

Nadajmo se da će Vatreni već protiv Francuske u Splitu pokazati puno bolje lice. Valjda je ostalo još malo baruta u nogama nakon naporne sezone...

Najbolji trenuci s utakmice Hrvatske i Austrije

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider