Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Kakva će to biti ludnica

UEFA potvrdila proceduru ždrijeba kvalifikacija za Euro 2024., Vatreni se nalaze u dobitnoj poziciji

Ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo u nogometu održat će se 9. listopada u Frankfurtu.

Euro 2024. (Foto: Afp)

Jedna od odluka koje je Izvršni odbor UEFA-e donio na sjednici održanoj ovaj tjedan na Hvaru bila je i ona vezana uz skorašnji ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo koje će se 2024. održati u Njemačkoj.

Ždrijeb je na rasporedu u nedjelju 9. listopada u Frankfurtu s početkom u 12:00 i UEFA je utvrdila kako će izgledati kvalifikacijska procedura.

Njemačka kao domaćin Eura ima automatski osiguran plasman, a s obzirom na to da je Rusija izbačena zbog invazije na Ukrajinu, u kvalifikacijama će sudjelovati ukupno 53 reprezentacije.

Liga nacija kroji jakosne skupine za ždrijeb Eura 2024.

One će biti raspoređene u sedam skupina po pet momčadi i tri skupine po šest momčadi, a pobjednici i drugoplasirani izravno će se kvalificirati na završni turnir. Preostala tri mjesta bit će popunjena kroz doigravanje u ožujku 2024. godine.

Ono što nas najviše zanima jest odluka UEFA-e da će jakosne skupine uoči ždrijeba biti određene na temelju poretka u ovogodišnjem izdanju Lige nacija.

U prijevodu, to znači da će iz najjačeg razreda (A) Lige nacija pobjednik svake od četiriju grupa imati status nositelja u ždrijebu plus tri od četiri drugoplasirana. Dakle, samo jedan drugoplasirani će izvisiti i naći će u tzv. drugom potu.

Matematika je za Vatrene pritom sasvim jasna - završe li kao pobjednici skupine, automatski će biti i nositelji u ždrijebu. No, prilično je izvjesno da će biti među sedam najboljih u Ligi nacija (i imati status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Euro 2024.) i ako završe na drugoj poziciji, ali uz poneki osvojeni bod u preostala dva kola, sutra protiv Danske i u nedjelju u Austriji.

Dovoljan je i bod protiv Danske za prvi pot

Najkraći i najbolji scenarij bi bio: pobjeda ili remi protiv Danske. U tom slučaju bi naša reprezentacija sigurno bila u prvom potu u ždrijebu.

Nesumnjivo je da se Hrvatska nalazi u dobitnoj poziciji, naša reprezentacija je svojim rezultatima proteklih godina osigurala si da ovako visoko kotira uoči svih značajnijih ždrijebova pa ne čudi što je tako i ovaj put.

A onda, nakon što ždrijeb bude održan i Vatreni, vjerujemo uspješno, odrade kvalifikacije, u ljeto 2024. čekat će nas prava ludnica u Njemačkoj, s desecima tisuća Hrvata na stadionima.

Što očekujete od Vatrenih u ovom tjednu Lige nacija?

Ukupno glasova:

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

 

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider