Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Nova Hrvatska

Superofenzivna postava, Kovačić u fokusu: Evo tko će što igrati i na što će Vatreni najviše morati paziti!

Hrvatska će u Portu istrčati s bitno promijenjenom momčadi u odnosu na standardnu postavu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pomlađena i osvježena hrvatska momčad istrčat će večeras u Portu na megdan Portugalcima.

Vatreni će otvoriti Ligu nacija bez Modrića i Rakitića, izbornik Dalić im je dao poštedu, a u prvom sastavu možda neće biti ni Perišića ni Brozovića. Pretpostavlja se da će ih Dalić čuvati za Francusku.

Superofenzivna Hrvatska

Oni bi mogli ući u drugom poluvremenu. Vrsaljko još nije fit pa ni on neće vjerojatno zaigrati od prve minute. Dakle, Vatreni bi mogli istrčati bez pola standardne momčadi.

U kojoj postavi će zaigrati i u kojoj formaciji?

Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić – Vlašić, Kovačić, Pašalić – Brekalo, Kramarić (Petković), Rebić.

Ili možda:

Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić – Kovačić, Pašalić (Brozović) – Brekalo, Vlašić, Rebić – Petković (Kramarić)

To su moguće postave, u sustavu 4-3-3 ili 4-2-3-1, koji bi se mogao pretvarati u fazi obrane u 4-5-1.

gol expired Modrić opisao potresne trenutke ratnog odrastanja: "Igrali smo pod uzbunama. Pamtim strah" divider

Iako mnogi Kovačića proklamiraju kao Modrićeva nasljednika, on bi mogao „glumiti“ Brozovića, dok će Vlašić više biti Modrić, a Pašalić Rakitić. Naravno, uvjetno rečeno. Nisu to istovjetni igrači, ni po stilu ni po karakteristikama.

Logično je očekivati da se s novom postavom traži i ako ne posve nova, onda drukčija igra. Igra se obično prilagođava kadru koji stoji na raspolaganju, a ne obratno. Ne može igrače koji nedostaju nadomjestiti samo tako što će se na njihove pozicije ubaciti zamjena. Igra se mora mijenjati.

Kovačić u fokusu

Na prvi pogled nama se sastav čini jako ofenzivnim, bez balansa, jer ni Pašalić, a ni Vlašić nisu klasični vezni igrači. Oni su više polušpice ili ofenzivni veznjaci, barem to često igraju u svojim klubovima. Nije ni Kovačić klasični zadnji vezni, i on je nešto između.

Kovačić voli otići naprijed, povući loptu i kreirati. Baš zato voli igrati uz veznjaka koji će mu držati leđa. Ovaj put morat će jako paziti. Na fazu obrane morat će paziti cijela momčad.

Dragan Lukić, Slavko i Lukas Husnjak, Mirjana, i Ines Žaja Hrvatski navijači stigli u Portugal unatoč zabrani: Pogledajte kako ''gori'' Porto divider

U ovoj postavi ionako ima previše ofenzivaca, pa će Kovačić morati koncentriranije držati poziciju. Ne smije se previše zalijetati. Zbog mnogih razloga, Kovačića će se najviše pratiti, njegova igra najviše će se secirati.

Morat će mu puno pomagati Pašalić, pokrivati ako ode naprijed, ali i pomagati bekovima. Vidjet ćemo mogu li se nabrojani igrači prilagoditi novim zahtjevima.

Napad najbolja obrana

Portugal voli imati loptu, diktirati igru. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Hrvatska uzvratiti. Ako se Vatreni odluče braniti, moglo bi biti problema jer u postavi ima puno igrača koji su ofenzivno orijentirani i nisu toliko vični defanzivnim zadacima. Kažu da je napad najbolja obrana, možda će se Vatreni držati uprave te krilatice.

U svakom slučaju, bit će jako zanimljivo vidjeti kako će to izgledati i hoće li Vatreni pronaći željeni balans. Ova utakmica mogla bi ponuditi brojne odgovore. Budući da je suparnik dosta jak, čak i bez Ronalda u postavi, izbornik će moći izvući dobre zaključke.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider