Obavljaju se posljednje pripreme za utakmicu Hrvatske i Mađarske u Splitu. Mjere osiguranja su znatno pojačane.

Danas su zabilježena i dva navijačka incidenta, ukupno je privedeno pet osoba. Dok policija istražuje te slučajeve, provjeravaju i kako je MUP-ova ulaznica završila na internetskoj prodaji.
Uoči utakmice Velike mjere osiguranja. Policija se raštrkala po gradu.

''Super da se nakon toliko godina reprezentacija vratila, eto rasprodan je stadion mislim da će biti super utakmica. S obzirom na neke prošle događaje uloženo je dosta da utakmica protekne u najboljem redu i mislim da će bit ok, čuo sam da ima veliki broj policije, securityja i vojske'', smatra Toni iz Splita.

''Nisam sreo ni jednoga da oprostite, nikakvu razliku u odnosu na uobičajen dan nisam osjetio niti vidio'', primjećuje Denis.

Zabilježena dva incidenta

Ipak, tijekom dana zabilježena su dva incidenta, priopćila je policija.

Oštećena su dva stakla na parkiranom kombi vozilu mađarskih registracijskih oznaka, u kojem nije bilo osoba. U 14.50 sati u Ulici Slobode u Splitu policijski službenici su uočili incident, u kojem je nekoliko osoba pokušalo napasti dvije osobe za koje se pretpostavlja da se radi o mađarskim navijačima. Nitko nije ozlijeđen.

Zbog sukoba su uhićene dvije osobe i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje. Istodobno, provjerava se i kako je ulaznica namijenjena MUP-u završila na internetu gdje su je pokušali prodati.
Rade se izvidi i ukoliko se potvrdi da je bilo tko iz sustava MUP-a u to involviran, budite sigurni da će Hrvatska policija to otkriti i poduzeti odgovarajuće mjere'', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Utakmica je visokorizična. Poljud je rasprodan. Dronovi i helikopter uključeni su u praćenje događaja. Mađarska reprezentacija je stigla, a očekuje se dolazak 1800 njihovih navijača. A hrvatski su navijači uvjereni u pobjedu.

Razgovor s predstavnikom policije: "Imamo dovoljno znanja i iskustva"

Sve će osiguravati stotine policajaca kao i brojni zaštitari. Paško Ugrina iz PU-a Splitsko-dalmatinska bio je gost Dnevnika Nove TV.

Na koji način se policija pripremila za ovaj događaj i kako ćete ga osiguravati?

"Policija ima dovoljno znanja i iskustva, sve pripreme su napravljene, incidenti su minorni, nemamo ozlijeđenih osoba i sukoba navijačkih skupina. Policija će biti sve više prisutna do same utakmice, radi se o ciljanim mjerama prevencije, radi se u pojačanoj nazočnosti i vidljivost, sasvim redovna aktivnost sukladno prosudbi."

Bilo je dosta legitimacija, neki se bune.

"Očekivano da se bune, ali naš posao je takav da sukladno prosudbi i zakonskim ovlastima provodimo i tu radnju."

Što ćete sve koristiti?

"Koristit ćemo sve materijalne resurse, i letjet ćemo i biti na vodi, imat ćemo opremu u okviru potrebnog za održavanje javnog reda i mira."