Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
U LOV NA NOVI EURO

Preko koga do Njemačke? Već redovni rivali, posrnuli krvnici iz 2008. i dvije relativne nepoznanice

Hrvatska će u lov na Europsko prvenstvo 2024. godine krenuti iz skupine D kvalifikacija.

Nakon izvlačenja kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo 2024. godine, koje će ugostiti Njemačka, u nogometnoj reprezentaciji Hrvatske mogu biti zadovoljni.

Iz druge nositeljske skupine izbjegnute su tri najjače reprezentacije (Engleska, Francuska i Srbija), a iz treće je izvučen jedan od tri na papiru najlakša protivnika (uz Albaniju i Crnu Goru).

Četvrti pot dao nam je najtežeg mogućeg protivnika, no ne može niti sve biti previše jednostavno, zar ne? Tako je tu pridodana i jedna od boljih momčadi petog pota, no realno niti jedna momčad s tog popisa nije smjela biti netko tko nas zabrinjava.

Ukratko, Hrvatske će mjesto na Euru traži preko Walesa, Armenije, Turske i Latvije. Hajdemo predstaviti te reprezentacije koje će nam se suprotstaviti u kvalifikacijama koje će se igrati u ožujku, lipnju, listopadu i studenom iduće godine.

Wales

FIFA ranking: 19. mjesto

Nastupi na Europskom prvenstvu: 2016., 2020.

Najbolji rezultat na Euru: Polufinale 2016.

Izbornik: Rob Page

Omjer Hrvatske protiv Walesa (natjecateljske utakmice): 3-1-0 (7:2)

Dolazi nam dobro poznati protivnici, reprezentacija za koju smo odmah pomislili "opet oni". Velšani će nam biti protivnici po treći put u posljednjih šest izdanja kvalifikacija. 

Igrali smo protiv njih za mjesto na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine te za ono na Euru 2020. godine i pamtimo ih po dobrom dojmu. Uz tri pobjede, od kojih je posebno bila bitna ona 1:2 gostujuća iz ožujka 2013. godine, odigrali smo tek jedan neodlučen susret, koji nam je tada zapravo bio odličan.

Ovo je prije svega jedna momčad koji krasi borbenost i timski duh, ali nažalost i činjenica da su im najveće zvijezde na odlasku. Gareth Bale sigurno će se oprostiti nakon Svjetskog prvenstva, a niti Joe Allen i Aaron Ramsey više nisu dobri kao recimo 2016. godine, kad su dogurali do polufinala Eura u Francuskoj.

Nositelji igre bi im trebali biti Tottenhamov Ben Davies te Harry Wilson i Daniel James, članovi Fulhama. Velika zvijezda bi u narednim godinama mogao biti Brennan Johnson iz Nottingham Foresta te ogromni talent iz Birmingham Cityja, 18-godišnji Jordan James. Ipak, teško će od njih moguće previše očekivati već u ovim kvalifikacijama, ali je unatoč svemu realno očekivati njihovu borbu s Turcima za drugo mjesto.

Armenija

FIFA ranking: 93.

Nastupi na Europskom prvenstvu: /

Najbolji rezultat na Euru: Ispadanja u baražu za Euro 2012.

Izbornik: Dmitri Gunko

Omjer Hrvatske protiv Armenije (jedna prijateljska utakmica): 0-1-0 (1:1)

Jedna od rijetkih europskih reprezentacija protiv koje do sada nismo odigrali natjecateljsku utakmicu.

Njihovo najbolje razdoblje dogodilo se prije deset godina, kad su umalo izborili Europsko prvenstvo 2012. godine, no uz kontroverznu pozadinu ispali su u dodatnim kvalifikacijama od Irske.

Najveća zvijezda i najbolji strijelac u povijesti reprezentacije, Henrik Mkhitaryan, povukao se prošle godine iz nacionalne momčadi. Time je uslijedio pad te posljednje mjesto u skupini Lige nacija, čime su ispali iz grupe B u grupu C, no zadržali su mjesto u trećoj nositeljskoj skupini ovih kvalifikacija.

Pravih zvijezda više nemaju, kao niti igrača u klubovima iz najjačih liga, a u posljednjih pet utakmica doživjeli su sve poraze (dva puta Škotska i Ukrajina, jednom Irska), uz gol razliku 3:17.

Turska

FIFA ranking: 45. 

Nastupi na Europskom prvenstvu: 1996, 2000., 2008., 2016., 2020.

Najbolji rezultat na Euru: Polufinale 2008.

Izbornik: Stefan Kuntz

Omjer Hrvatske protiv Turske (natjecateljske utakmice): 3-3-1 (7:3)

Naš najčešći protivnik na Euru, onaj protiv koga smo ostvarili dvije 1:0 pobjede (Euro 1996. i 2016.), ali i onaj najteži i najbolniji poraz, koji se naravno službeno vodi kao neodlučen susret. Riječ je o onom dvoboju iz 2008. godine iz četvrtfinala, koji smo do sada uspjeli preboljeti, ali i Turcima naplatiti u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012. godine, kad smo ih savladali 0:3 na njihovom terenu.

Svi ostali susreti bili su neizvjesni i napeti, a posljednji službeni ne pamtimo po dobrom. Turci su nas savladali rezultatom 1:0 u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, teško nam tim putem zakompliciravši situaciju, koju je na kraju ipak današnji izbornik Zlatko Dalić uspio riješiti.

Turci su u posljednjoj sezoni Lige nacija izgledali dobro u prva četiri susreta (četiri pobjeda, gol razlika 14:0), da bi prošlog mjeseca odigrali dva slaba susreta (3:3 kod kuće protiv Luksemburga i poraz 2:1 od Farskih otoka). Osvajanjem skupine izborili su ulazak u drugi rang, odnosno grupu B.

U kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo osvojili su drugo mjesto u skupini, s dva boda iza Nizozemske i tri ispred Norveške. Ipak, dodatne kvalifikacije odvele su ih na gostovanje u Portugal, gdje su poraženi 3:1.

Prošlogodišnji Euro završili su kao najgora momčad cijelog natjecanja, s tri poraza i gol razlikom 1:8.

Trenutno nemaju neku veliku zvijezdu, a nositelji igre su članovi domaćih klubova. Među četiri igrača koji im po Transfermarktu vrijede 15 milijuna eura (najviše u momčadi) nalaze se dva vratara. No, momčad je poprilično pomlađena i s ovim kvalifikacijama bi trebalo krenuti jedno njihovo novo razdoblje. Turci će svakako tražiti izravan plasman na svoj treći uzastopni Euro.

Latvija

FIFA ranking: 134,

Nastupi na Europskom prvenstvu: 2004.

Najbolji rezultat na Euru: Grupna faza

Izbornik: Dainis Kazakevičs

Omjer Hrvatske protiv Latvije (natjecateljske utakmice): 4-0-0 (10:1)

Najslabija reprezentacija u našoj skupini je ona koja je svoj vrhunac doživjela prije 18 godina, kad je predvođena Marisom Verpakovskisom i Mariansom Paharsom otišla na Euro u Portugal.

Ove godine su u konkurenciji Moldavije, Andore i Lihtenštajna osvojili skupinu najnižeg ranga Lige nacija te se uputili u rang više. Nisu se iskazali niti u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Savladali su tek dva puta Gibraltar te izboriti tri neodlučena rezultata.

Zapravo, već dugo nisu nikoga ugrozili i teško je to očekivati ovog puta.

Prema Transfermarktu imaju tek dva igrača procijenja na više od milijun eura.

Hrvatska s njima ima dobro iskustvo, četiri čiste pobjede, po dvije u kvalifikacijama za SP 2002. godine te Euro 2012.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider