Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Neki su ušli u crveno

Olić o problemima Vatrenih i Dinamovim kandidatima: Otkrio potpuno novo ime i tko najviše zabrinjava

Proslavljeni bivši reprezentativac i trenutačni član stožera hrvatske reprezentacije Ivica Olić prokomentirao je kritične točke Vatrenih...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Odlaskom Marija Mandžukića u reprezentativnu mirovinu i izbacivanjem Nikole Kalinića iz sastava reprezentacije stvorio se deficit kvalitete u samom vršku napada hrvatske reprezentacije, koja uskoro počinje kvalifikacije za Euro 2020.

Koliki je to problem za Vatrene te kako i s kime se taj problem može riješiti u bliskoj budućnosti, pokušali smo doznati od Ivice Olića, člana stručnog stožera hrvatske reprezentacije i proslavljenog reprezentativca, koji je godinama predvodio napad Vatrenih i vjerojatno je najpogodnija osoba u Dalićevu stožeru za analizu napadačke problematike.

"Što se tiče napadača, ajmo bolje reći ofenzivnog dijela momčadi, tu smo mi dobro pokriveni. Imamo fantastične ofenzivne igrače i nije lako nekoga izbaciti. Zabrinjava nas što Marko Pjaca nakon ozljede i povratka na teren nema kontinuitet već duži period. Voljeli bismo da se to promijeni i da što prije uhvati ritam“, kazao nam je u uvodu Olić. 

"Nakon Mandžukića nemamo klasičnu devetku"

Napadač Dinama Bruno Petković dobio je pretpoziv. Ima li još ofenzivaca koji bi u dogledno vrijeme mogli uskočiti u hrvatsku reprezentaciju?

"Što se tiče imena, u prvom planu su igrači Dinama, koji su svojim predstavama privukli pažnju medija i cijele hrvatske sportske javnosti, pa onda jasno i nas u stožeru. U medijima se stalno govori i forsira ta problematika, spominju se igrači od kojih bi mogla imati koristi reprezentacija. Jasno je da smo i mi zamijetili Petkovića, koji je nakon godina lutanja u Italiji fantastično skrenuo pozornost na sebe. On je pronašao formu u Dinamu. Evo ga, on je tu unutra, u fokusu je, pratimo ga, gledamo ga. Nadamo se da će se nastaviti ovako dobro razvijati i da će jednog dana biti igrač ne samo za širi popis nego i za prvih 11. Rekao bih da nakon Mandžukića nemamo pravog centarfora, mislim na klasičnu devetku, tako da su Petkoviću vrata otvorena."

Od ostalih igrača Dinama vjerojatno prije svih mislite na Mislava Oršića, zar ne?

"Oršić igra na krilnoj poziciji, gdje smo mi jako dobro pokriveni u reprezentaciji i na to mjesto nije lako upasti. Mislim da on svojim igrama skreće pozornost i medija i izbornika. Može se reći da i on polako kuca na vrata reprezentacije."

"U reprezentaciju ne ulazi preko noći i iz nje se ne ispada preko noći"

Spomenuli ste Pjacu. Koliko ga se još može čekati, jer ovo je sad već kritično?

"Sigurno da je za njega, ne samo zbog reprezentacije nego i zbog karijere, najvažnije da što prije dođe na razinu igara prije ozljede. Izbornik je nekoliko puta naglasio da mu je važno da igrači imaju kontinuitet, da igraju u svom klubu. Nas sve zabrinjava što nekoliko igrača koji imaju veliki potencijal malo igraju. Među njima je i Pjaca. Nadamo se da će i Pjaca, i Jedvaj, i Rog što prije uhvatiti kontinuitet igara. Minutaža je jako bitna za sve igrače, znam to najbolje po sebi, jer kad igraš u klubu, imaš samopouzdanje, a kad je tako, onda i vjeruješ da možeš dati maksimum u reprezentativnom dresu."

Gdje je crvena crta? Koliko se nabrojene igrače još može čekati?

"Nekoliko je puta izbornik napomenuo da se u reprezentaciju ne ulazi preko noći i da se iz nje ne ispada preko noći. Dinamovi igrači skrenuli su pozornost. Siguran sam da će nastaviti tako i da će prije ili kasnije doći u krug reprezentacije. Imamo dobrih igrača, ne treba ih odmah prekrižiti ako ne igraju u svojim klubovima.“

Ali to nije od jučer, to je sad već prilično dugačak period...

"Da, to je činjenica, ali, evo, Petković je dobio pretpoziv, pratimo ga pozorno. Nastavi li ovako, sigurno će upasti, samo je pitanje dana, jer nam je ta pozicija kritična, a nemamo takvog igrača“, diplomatski je nastavio Olić, a mi smo, naravno, pokušali izvući nešto više i nismo tako lako odustali od teme koja ponajviše interesira hrvatsku javnost. 

"Dosta se piše o Dinamovim igračima, ali nisu samo oni u pitanju"

Ako smo dobro razumjeli, izbornik neće još predugo čekati neke igrače da proigraju u svojim klubovima. U Dinamu su jako nervozni, pa i ljuti, vidi se to i po otvorenim izjavama trenera Nenada Bjelice. Ako još prođu Benficu ili budu dobro odigrali, bit će još ljući.

"To ste dobro rekli, ako prođu ili dobro odigraju s Benficom, sigurno će napraviti još jedan potez više, odnosno još bliže će doći reprezentaciji. Svi igrači koji budu igrali dobro, mi ćemo ih imati u vidu", nije se dala navući na tanak led iskusna "slavonska lola".

Olić je ipak za kraj razgovora odaslao nekoliko znakovitih rečenica. Otkrio je jedno novo ime koje je u njegovu fokusu, pa onda vjerojatno i stručnog stožera na čelu s izbornikom Dalićem.

"Dosta se piše o Dinamovim igračima, to je i logično, u centru su pažnje, ali nisu samo oni u pitanju. Imamo mi Marina Pongračića, koji igra fenomenalno u Salzburgu, imamo i Darija Melnjaka, koji je otišao u Rizespor kod Tomasa. Čovjek je dao dva-tri gola u zadnjih pet-šest utakmica kao lijevi bek, zabio je i Fenerbahčeu. Po meni igra fantastično, ali malo se piše i govori o njemu. On je isto zaslužio da ga se ima u vidu. Što je rekao izbornik, nije lako sve smjestiti, ograničen je broj mjesta u reprezentaciji, ali sve pratimo i svi će dobiti priliku ako to zasluže. U to svi mogu biti sigurni."

Što može Dinamo u ogledu s Benficom?

"Za mene je najveća pobjeda i dobitak jest publika koja se vratila na stadion. Ovo što sam vidio u zadnje dvije utakmice, to je stvarno fantastično, atmosfera je bila sjajna. O tome se priča i u inozemstvu, imam neke prijatelje iz Češke koji su bili na utakmici Dinama i Viktorije. Oni su oduševljeni, pričaju o tome kako Hrvati vole nogomet, a ja im kažem da to donedavno nije bilo tako, da je godinama bila druga priča. Mislim da je Benfica najteži protivnik s kojim se Dinamo sastajao u dosadašnjem dijelu natjecanja. No nema veze, Modri pršte od samopouzdanja, u odličnoj su formi, mislim da mogu stvoriti Benfici velike probleme, posebno u prvoj utakmici u Zagrebu", zaključio je Olić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider