Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
A, B i C opcije

Dalićeva obrana u novom sustavu: Ovo su mu opcije s igračima na važećem popisu i s onima ispod crte

Izbornik Zlatko Dalić ima samo petoricu stopera na aktualnom popisu, ali odluči li se za obranu tri, ima na raspolaganju solidan bazen u domaćoj ligi, ali i dobre opcije u iznozemstvu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić ovaj ponedjeljak zaključio je službenu pauzu koja traje od utakmice s Rusijom i plasmana na SP u Kataru krajem tekuće godine pročitavši 25 imena koja će voditi sa sobom na turnir u Dohi. Najveće iznenađenje je povratak Šime Vrsaljka, a još jedna novost je testiranje sustava s trojicom igrača u obrani.

Dalić će novi sustav testirati u dva prijateljska ogleda u pripremama za Mundijal, protiv Slovenije 26. ožujka od 15 sati, dok će 29. ožujka od 16 sati igrati s Bugarima, ali neće biti bez problema. Prvi i najočitiji je što je na popisu samo petorica središnjih braniča pa praktički nema ni za dvije trojke u zadnjoj liniji, a uz sve to Dejan Lovren ima problema i nije u treningu pa se ne zna koliko će biti spreman. Ovo će biti samo test doduše i bude li proglema, uvijek se može vratiti na obranu s četvoricom, ali svidi li mu se ova opcija, ima na čemu temeljiti tu odulku jer ima dosta dobre opcije za takvu igru.

Kako će izgledati obrana s tri stopera

Kako će to onda izgledati? Na prvi pogled na popis jasno je kako je Joško Gvardiol siguran starter, Dejan Lovren da je sto posto spreman bi bio drugi starter, a trećeg stopera Dalić bi vjerojatno odabrao između Duje Ćalete Cara i Domagoja Vide. U rezervnu zadnju liniju upao bi ovaj koji ostane i Marin Pongračić, a na pretpozivu još ima Milu Škorića, koji bi u slučaju povrede bio treći rezervni stoper.

gol expired Dalić objavio popis Hrvatske za dvije utakmice krajem mjeseca: Igrat će u novom sustavu divider

Ljudi na bokovima u zadnjoj liniji vjerojatno će biti Josip Juranović i Borna Barišić, a Šime Vrsaljko i Borna Sosa kao rezerve, no to će biti podložno trenutačnoj formi pa se može reći kako gotovo sva četvorica mogu ravnopravno računati na status startera.

Ima solidne opcije ispod crte u HNL-u

Toliko od popisa, on možda naizgled izgleda tanko pa ostaje dojam kako će se Dalić na prvi znak krize s ozljedama morati vraćati na stare sustave, no ako mu se baš svidi ovaj s trojicom, ne mora se tako lako predati jer ima nekoliko zanimljivih imena ispod crte u inozemstvu i domaćoj ligi…

Olakotna okolnost jest što sva četiri velikana domaćeg nogometa znaju koketirati sa sustavom s trojicom u obrani, pojedini češće nego rjeđe, ali treneri Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka svi su barem jednom ove sezone igrali s trojicom, pa se ovaj Dalićev test čini logičan.

gol expired Tko je Hrvat koji rastura u Serie A? Nema nastupa za Vatrene, a Ibrahimović ga najviše pamti divider

Samo u njihovim redovima mogao bi da želi na popis dodati mlade dinamovce Josipa Šutala, Bartola Franjića ili Dinu Perića zasluže li. U Hajduku ima kandidate Josipa Eleza i Nikolu Katića, u Rijeci kapetana Hrvoja Smolčića, a u Osijeku uz Škorića ima standardnog Danijela Lončara, bude li morao zagrabiti dublje u domaći bazen.

Na bekovskim pozicijama također bi u domaćoj ligi mogao pronaći nekoliko zanimljivih imena koja je već koristio poput Darija Melnjaka koji igra sve bolje otkad je u Hajduku ili Karla Bartoleca, a od onih koja još nije može se osloniti na njegovog suigrača Matu Miloša, kojeg Bjelica češće koristi od Bartoleca ili Dinamovog Petra Bočkaja.

Ima i inozemni bazen

U inozemstvu također ima nekoliko interesantnih imena kao opcije u slučaju krize. Primjerice Tina Jedvaja i Filipa Uremovića kao najistaknutije kandidate, pa Marija Vuškovića, Martina Erlića, Boška Šutala i Tonija Borevkovića na stoperskim pozicijama, koji svi igraju u nešto slabije renomiranim klubovima ili ligama, ali su standardni ili uglavnom standardni u klubovima.

Za bekovske opcije može se okrenuti još Josipu Stanišiću iz Bayerna na jednoj strani ili Domagoju Bradariću na drugoj, koji trenutačno nisu na popisu seniorske reprezentacije, ali imaju kvalitetu za uskočiti…

Šime Vrsaljko i Milan Stjelja VIDEO Šime Vrsaljko otkrio kad se zadnji put čuo s izbornikom i komentirao svoj povratak u HNL divider

Dalić je dosad samo jednom isprobao ovaj sustav, u prijateljskoj utakmici protiv Tunisa u Varaždinu, a u bezidejnom porazu Vatrenih 1:2 obranu su držali Dejan Lovren, Domagoj Vida i pomalo zaboravljeni Filip Benković.

Što vi mislite o Dalićevoj ideji za trojicu u obrani, pišite nam u komentarima koga biste željeli vidjeti u zadnjoj liniji?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider