Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Novo lice reprezentacije

Najveći dobitnici rujanskih kvalifikacija: Sosa, Ivušić, Juranović, Livaja, Kovačić i - Dalić!

Vatreni su na najtežem komadu puta prema Kataru dobili neočekivana osvježenja, a Dalić opravdanje za svoje radikalne rezove na popisu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija u rujnu je odvalila najteži dio kvalifikacijskog puta za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Dvije od tri utakmice bile su vjerojatno najteži ispiti u ovom ciklusu, završio je prijelazni rok i pojedini naši reprezentativci rješavali su klupska pitanja, a da stvar bude još gora – uoči okupljanja ozlijedio se Luka Modrić.

Unatoč svemu tome, Zlatko Dalić i društvo odradili su svoj posao gotovo savršeno. Uzeli su sedam od devet mogućih bodova iz tri utakmice, vratili poljuljano ozračje poslije Eura i što je najvažnije dobili nekoliko novih imena na koja se može ozbiljno računati u nastavku reprezentativnih okršaja.

Nekoliko izrazitih dobitnika

Vjerujemo kako će se svi reprezentativci vratiti s ovog okupljanja dobro raspoloženi, ali pojedina imena imat će puno više razloga za slavlje. Prije svih to će biti Borna Sosa, koji je od persone non grate među hrvatskim navijačima zbog pokušaja prebjega u Njemačku došao do statusa prvotimca.

Tu je i Mateo Kovačić koji je s ove tri utakmice konačno potvrdio kako Luka Modrić može mirno spavati, uz ove utakmice Josipa Juranovića mnogi će puno lakše preboljeti činjenicu kako Šime Vrsaljko više nije onaj stari, Ivica Ivušić već na svom debitantskom nastupu dobio je priliku istaknuti svoju kandidaturu za reprezentativnu dvojku – i položio je s najvišim ocjenama, a Marko Livaja konačno je pred Dalićem pokazao kako mu je mjesto u ovoj reprezentaciji.

Pogledajte sažetke utakmice Hrvatska - Slovenija

Možda i najveći dobitnik ovih teških ispita je i sam izbornik Zlatko Dalić, koji je zbog neuvjerljivih nastupa Vatrenih na Euru bio na kritici pojedinih i koji je uoči rujanskih utakmica napravio najdrastičnije promjene na popisu dosad u svojoj karijeri… I apsolutno pogodio.

Nova imena na popisu dala su novu energiju reprezentaciji, resetirali fokus igračima u dosadašnjem kadru, a ovima koji su ispali dali novi motiv za budućnost…

Sosa od persone non grate do prvog beka

Borna Sosa postao je peti lijevi bek kojeg je Dalić isprobao u svojoj eri na klupi reprezentacije. Mnogi će reći da ih je previše izvrtio, ali čini se kako je sad pronašao rješenja za duže staze…Bivši branič Dinama i sada Stuttgarta vjerojatno na početku ljeta nije mogao ni sanjati da će se stvari ovako odigrati.

Njegov pokušaj prebjega u njemačku reprezentaciju završio je loše jer dres Elfa na kraju nikad nije navukao, a uspio je u međuvremenu naljutiti i dio hrvatskih navijača. Srećom po Bornu, Hrvati jednako brzo zamrze i zaborave pa se danas praktički više nitko ni ne sjeća njegovog slučaja. Razlog? Dvije dobre utakmice za reprezentaciju.

Pogeldajte Dalićev komentar na utakmicu

Sosa se uoči debija suočio s komentarima kako nije dovoljno obrambeno kvalitetan za igranje beka u ovom sustavu s obzirom na to da u Stuttgartu igra u drugoj formaciji, međutim u svojih uvodnih 180 minuta u reprezentaciji bio je jedan od najboljih hrvatskih braniča i među zaslužnijima što ovog rujna nitko nije zatresao mrežu hrvatske reprezentacije.

Ivušić ugrabio "12", Jura se potvrdio

Dio zasluga za to ide i Osijekovom Ivici Ivušiću koji je s nekoliko sjajnih intervencija na ovom okupljanju praktički zacementirao mjesto rezervnog golmana Vatrenih. Mnogi prije ovog okupljanja nisu imali ni ideju tko bi mogao biti rezerva Dominiku Livakoviću, a čuvar mreže Osijeka dobio je priliku zbog ozljede svog kolege uoči Slovačke i iskoristio ju je najbolje što je mogao. Vatreni se prvi put u Dalićevom mandatu mogu pohvaliti s tri odigrane utakmice bez primljenog gola, čak pet u ovim kvalifikacijama a taj doseg još donedavno činio se kao nemoguća misija.

gol expired Što čeka Hrvatsku, a što ''dosadnu'' Rusiju: Jedan je detalj vrlo važan, a mogao bi odlučiti divider

Problemi Šime Vrsaljka s ozljedama bacili su mnoge hrvatske navijače u depresiju, mnogi su mislili kako Vatreni još dugo neće imati takvu klasu na desnom beku, međutim otkad mu je Josip Juranović uzeo mjesto na Europskom prvenstvu, više nitko ni ne pita kako je Šime. Juranović možda nije bio veliki dobitnik ovog mini-ciklusa, možda je bolje reći kako je bio veliki dobitnik Eura, ali može se reći kako je ovaj rujan kupio njegovo povjerenje na duže staze.

Bio je jedan od rijetkih koji je odigrao sve tri utakmice na ovom okupljanju, a to posljedično znači i jedan od najzaslužnijih za osvojene bodove odnosno ne primljene golove. Također, Jura je u sve tri utakmice bio među najbolje ocijenjenim igračima na terenu, a to u ovom društvu govori jako puno o kakvom je igraču riječ.

Livaja konačno položio, Luka dobio nasljednika

Marko Livaja vratio se u reprezentativni miks prije svega zbog svoje forme u Hajduku, ali i djelomično zbog Dalićevih rezova poslije Eura. Ovo nije prvi put da je izbornik testirao Hajdukovog najboljeg igrača, ali ovaj put Livaja je pokazao kako zaslužuje biti tu.U svojih sat vremena na terenu protiv Slovenije bio je vjerojatno najbolji igrač Vatrenih i poslije nekoliko neuspješnih testova kod Dalića konačno dokazao svoju vrijednost u kockastom...

Livajin komentar susreta

I za kraj svakako treba istaknuti Matea Kovačića. On je već dugo u nacionalnom dresu i možda je nespretno reći kako je nešto dobio, ali poslije ove tri partije može se reći kako je Luka Modrić dobio legitimnog nasljednika. Te kopačke nije lako ispuniti, međutim Kovačić je s ove tri partije pokazao kako Vatreni mogu mirno spavati kad najveći hrvatski nogometaš svih vremena jednog dana objesi kopačke o klin…

Vjerujete li u direktan plasman Hrvatske na SP u Kataru?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider