Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Vatreni dobili svježu krv

Mladi lavovi nadiru: Ogorčena borba za pozicije, evo tko se najviše treba zamisliti

Nikola Vlašić i Josip Brekalo u doglednoj budućnosti pucaju na udarne pozicije u prvoj momčadi hrvatske reprezentacije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Utakmicu Hrvatska – Španjolska, kao i uvodnu emisiju uoči dvoboja, gledajte u prijenosu na Novoj TV i GOL.hr-u.

Svježa krv ubrizgana je vene Vatrenih. Mladi lavovi nadiru, starima se tresu gaće. Naravno, šalimo se, ali nije daleko od istine. Nikola Vlašić i Josip Brekalo kucaju na vrata prve momčadi hrvatske reprezentacije. Da bi netko upao, netko od senatora mora ispasti. Ili u prvoj momčadi ili kao prve alternacije.

To je posve logično. Pa, osjetili se napetost u svlačionici otkada su dva mlada lava ušetala u redove već prekaljenih kraljeva džungle.

"Mislim da se ne osjeća nimalo. Ne znam kako se osjećaju stariji igrači, ali mi ne osjećamo tu napetost", odgovorio nam je Nikola Vlašić na naše ponešto provokativnije pitanje.

Pušu senatorima za vratom

"Mi smo mlađi i na nama nije toliko pritisak koliko je na ovim starijima. Mi smo tek došli, oni drže ovu momčad. Ja sam osjećao napetost u U-21 reprezentaciji, jer se od mene očekivalo da se pokažem i držim momčad, a u seniorskoj reprezentaciji su za to zaduženi ovi stariji, glavni igrači, zna se koji su."

Ali vi im pušete za vrat, oni se sada moraju pokazati, nije važno jesu li u udarnoj momčadi ili prve zamjene. Očigledna je borba za pozicije, svi žele igrati, tako je oduvijek.

"Pa jasno. Mi smo kolege, ali svatko od nas se želi pokazati i biti što bolji. To je normalno, borimo se za pozicije, ali jasno je da se barem otprilike zna tko je što i kako", kazivao nam je mlađahni Vlašić, fino odgojeni mladić koji zna što je red i tko trenutačno ima prednost, ali koji je isto tako silno ambiciozan i ne misli se tako lako predati.

Barem je takav dojam ostavio na nas, jednako kao i Josip Brekalo koji također otvoreno kuca na vrata prve momčadi, ako ne prve, onda prve alternacije. Obojica se nadaju da bi mogli dobiti pokoju minutu protiv Španjolske i Engleske, a možda i zabiti pogodak.

Zašto ne!? To je nogomet, a oni imaju kvalitetu, nisu u krugu najboljih zbog lijepih očiju, obojicu su igrama u svojim klubovima zavrijedili izbornikov poziv. I ne samo poziv nego i povjerenje.

Rebić i Perišić "strahuju" za pozicije?

E, sad, ključno je pitanje: tko, dakle, mora strahovati za svoju poziciju? Kome, dakle, zvono zvoni. Krenut ćemo od prvih zamjena. Marko Pjaca u prvom redu. I Brekalo i još više Vlašić mogu pokriti više pozicija, posebice bočne pozicije. Ako Pjaca mora zapeti da bi ostao prva zamjena, onda je jasno da će morati još jače zapeti i Ivan Perišić i Ante Rebić.

Perišić više važi za profinjenog znalca koji ima spektakularne fizičke predispozicije, ali premalo ih pušta u pogon, dok je Rebić teški radnik sjajnih tjelesnih sposobnosti i kao takav je, čini nam se, izbornikov ljubimac. I njih dvojica će, ne samo Pjaca, morati žestoko zapeti ako žele dugoročno održati status nezamjenjivih prvotimaca.

Vlašiću bi možda najbolje odgovarala pozicija Luke Modrića, tamo na mjestu iza leđa isturenog napadača, ali jasno je da će u dogledno vrijeme morati pucati na druge pozicije, a ostaju samo krilne. Modrić dok želi igrati, njega nitko ne može istisnuti iz prve momčadi, prevelika je zvijezda da bi ga se itko usudio dirati.

Dakle, sve je jasno. I Brekalo i Vlašić udaraju na mjesta Perišića i Rebića, a prije toga na mjesto prve alternacije koju trenutačno drži Pjaca. Borba za pozicije dugo nije bila ovako žestoka. Puno je odličnih igrača, a mjesta u momčadi malo, uvijek je isti broj. Slatke brige za izbornika Dalića.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider