Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
veliki intervju

VIDEO Mateo Kovačić ekskluzivno: "Mislio sam da će biti problem nakon Rusije, a onda su se oni pojavili u reprezentaciji"

Veliki intervju Matea Kovačića nakon godine iz snova u kojoj je bio jedan od najboljih igrača Chelsea. S njime je ekskluzivno u Londonu razgovarao Saša Lugonjić.

Već tradicionalno, na kraju svake godine, donosimo vam intervju s osobom koja je prema našem izboru obilježila godinu na izmaku. U hrvatskom sportu izbor je, srećom, redovito bogat, no 2021. odlučili smo se za jednog člana Vatrenih. Sjajnog Matea Kovačića. Veznjak Chelseaja ove je godine i na klupskoj i na reprezentativnoj razini napravio ogroman iskorak, a uoči utakmice protiv Brightona s njime je ekskluzivno u Londonu razgovarao Saša Lugonjić.

Kovačić je veliki iskorak napravio i u dresu nogometne reprezentacije. Hrvatski veznjak danas vrijedi 45 milijuna eura i najskuplji je hrvatski nogometaš prema Transfermarktu. U dresu engleskog kluba odigrao je već 157 utakmica, zabio tri gola i podijelio 12 asistencija, a igra Chelsea bez njega postaje skoro nezamisliva, a polako se probija među glave pojedince u dresu Vatrenih i na najbolji način bi mogao zamijeniti Luku Modrića za kojeg vjeruje da će još dugo igrati. Ako netko zna onda je to Kovačić.

Kako ste Mateo?

''Dobro sam, imao sam tu malo težu ozljedu i na kraju sam se vratio i taman dobio koronu, ali evo osjećam se dobro i to je najbitnije. Mi smo igrali svaku utakmicu, nisu nam ništa odgađali, imali smo problem jer nam je dosta igrača bilo zaraženo, ali bilo nas je dosta za igru. Teško je, kao i svake godine ritam u Engleskoj je ubitačan, ali mislim da sam već navikao i da svaki igrač želi igrati što više pa i nije loše'', započeo je veznjak Chelsea pa nastavio:

''Ovo je moja najbolja godina u karijeri, od dolaska novog trenera u tome se sve poboljšalo, na klupskoj razini i reprezentaciji. Godina je bila dobra za mene na klupskoj razini, u reprezentaciji je moglo biti bolje, ali dočekati ćemo i to.''

Godinama se kod nas govorilo da je Mateo Bogom dani talent, ali da bi trebao davati više za Vatrene. Očito su tako mislili i izbornici jer niste imali takav status kao sada. Što se promijenilo?

''Promijenilo se dosta toga. U klubu sam dobio povjerenje koja sam trebao, koje nisam imao prijašnjih godina. Došao sam na jednu razinu gdje sam se osjećao dobro, u reprezentaciji mi se počelo dosta vjerovati i kad mi se vjeruje ja se osjećam dobro. Živim za nogomet i to je ono na čemu težim.''

gol expired Ovo je sastav nepozvanih Hrvata na rukometni Euro: Bili bi favoriti za medalju divider

Je li vam izbornik Dalić više vjerovao od bivših izbornika ili ste ga natjerali svojim igrama?

''Ne znam, na početku možda i nije toliko. Tu je bio Rakitić koji je igrao odlično, njegovim odlaskom ostalo je to jedno mjesto koje sam morao iskoristiti i eto dobio povjerenje. Mislim da sam ga opravdao, ali imam još veliki put da dostignem igrače kao što su Raketa i Luka.''

Je li bila problem pozicija? Treneri na klupskoj razini kao da nisu znali gdje trebate igrati.

''Ima i toga. Otišao sam mlad u Inter, bilo je dosta lutanja, taman kad sam se tamo stabilizirao otišao sam u Real Madrid koji je imao trojac veznjaka koji je i danas među najboljima na svijetu. Nije bilo jednostavno i došao sam u Chelsea, vjerovalo mi se, stalno igram i to mi je trebalo.

Stamford Bridge (Foto: AFP) Chelsea objavio katastrofalne podatke, nevjerojatan gubitak je zadesio klub divider

Jesu vas pogađale kritike za igre u reprezentaciji?

''Pa nisu. Ja kad god ne odigram dobro ili kad jednostavno ne ide kritike su apsolutno opravdane. Jedino što se kod nas u Hrvatskoj te kritike malo ružno izgovaraju. Dosta ima ružnih riječi koje su po meni nepotrebne, može se kritizirati i to je apsolutno opravdano, ali ne na ružan način kao kod nas što se često događa, ali to je sastavi dio nogometa i s tim se treba boriti''

Dalić je u Dnevniku Nove TV izjavio da ste vi jedini pravi nasljednik Luke Modrića. Što mislite o tome?

''Prije svega hvala mu na tim riječima. To sam stalno govorio, nije lako zamijeniti Luku, on je postavio ljestvicu jako visoko i to će malo tko, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu dostići to što je on uspio. Spreman sam da dam ono najbolje što mogu za reprezentaciju tako da jednog dana kada Luka ode bit će novih igrača, mladih koji već dolaze, tako da njega nadomjestiti neće biti lako, ali svaki igrač mora dati 20 ili 30 posto više da bi se Lukin odlazak olakšali'', kaže Kovačić.

Kako Luka Modrić igra u 37 godini, čini mi se da on vas još uvijek želi gledati kao partnera na terenu, a ne nasljednika

''Pa ja se nadam. Stalno komuniciram s njim. Nadam se da će igrati što više jer znam kako živi nogomet, koliko je profesionalan i koliko voli nogomet. Ne bih se čudio da bude na ovoj razini još najmanje dvije do tri godine.''

Imamo nova imena u reprezentaciji. Je li Hrvatska jača nego prije?

''Mislio sam da ćemo imati problem nakon Rusije i da će se biti teško vratiti na razinu u kojoj smo bilo tada, ali gledajući ove mlade igrače i gledajući nas u zadnjih godinu dana, stvarno smo dosta napredovali i mislim da Hrvatska se ne treba bojati da nećemo imati uspjehe koje smo imali do sada.''

Što može ovakva Hrvatska u Kataru?

''Bit će teško obraniti titulu svjetskog viceprvaka. Prvenstvo nije jednostavno, ali u Rusiji smo već pokazali da uz zajedništvo, dobru igru i uz ono što se dogovorimo da možemo dostići velike rezultate. Nadam se da ćemo to isto ponoviti i u Kataru. Nije me iznenadilo što je izbornik Dalić produžio ugovor. Mislim da radi sjajan posao i na Euru smo pokazali da smo odlična momčad, zaslužio je to i mislim da će biti tu još dugo godina'', ističe Kovačić.

Je li Thomas Tuchel najbolji trener na klupskoj razini u vašoj karijeri?

''Pa je i to s dosta velikom razlikom po meni. Imamo dosta dobar odnos. On vidi neke stvari koje kod drugih trenera nisam primjećivao. Nisam nikad mislio da se ovolika razlika vidi u pola godine gdje nas je vodio Lampard koji je možda tada bio malo neiskusan, ali po meni dobar trener. Tuchel je u pola godine sve preokrenuo. Bili smo deseti na tablici, na kraju osvojili Ligu prvaka i ove godine se borimo za prvenstvo. Govori mi da da mi je ulazak u 16 metara najveći prostor za napredak u igri. To mi svi govore, da više pucam po golu, da u nekim situacijama budem miran i mislim da mi je on dao najbolji savjet u karijeri. Taj da budem miran, nekad kad dođem pred 16 metara osjećao sam se nervozno i to napravim jako brzo, a kod njega se smirim i to je stvar koju jako puno radimo'', otkriva Mateo.

Pratite li HNL?

''Nevjerojatna utrka za naslov, pratim ali ne previše, ponekad pogledam neku utakmicu. Tu su četiri kluba, Dinamo, Rijeka, Hajduk i Osijek. Nadam se da će se borba nastaviti do kraja prvenstva'', završio je Kovačić.

VIDEO Gol Matea Kovačića za vodstvo Hrvatske protiv Portugala:



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider