Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Kako na Euro?

Pregled stanja u kvalifikacijama: U nekim će skupinama biti drame do samoga kraja

Završen je rujanski program kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Galerija Euro 2020. (Foto: AFP) Kvalifikacije za Euro 2020. (Foto: AFP) Euro 2020. (Foto: AFP)

Utakmicama koje su odigrane u večernjem terminu ovog utorka kompletiran je rujanski dio kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Preostaju još dva miniciklusa, onaj u listopadu i studenom, a nakon što svi susreti budu odigrani, bit će poznato 20 reprezentacija od njih 24, koliko će ih nastupiti na Europskom prvenstvu (još četiri će stići kroz završne turnire Lige nacija koji će biti odigrani u ožujku 2020.).

Nakon rujanskih ogleda, a uoči onog što slijedi najesen, donosimo pregled stanja u kvalifikacijama. Podsjećamo da će se iz svake od 10 skupina na Euro plasirati po dvije najbolje reprezentacije.

Skupina A: Englezi strašni, Kosovo iznenađenje

Reprezentacija Engleske djeluje zastrašujuće s prosjekom od 4,75 pogodaka po utakmici. Gordi Albion je na stopostotnom učinku, iza njihovih leđa bitku za broj dva vode Češka i Kosovo, dok su šanse Crne Gore i Bugarske gotovo nikakve i spadaju u domenu teorije.

Skupina B: Ukrajina ide, Portugal u prednosti pred Srbijom

Ukrajina ima meč-loptu na svom terenu 11. listopada protiv Litve jer u slučaju pobjede može doći na 16 bodova i time praktički postati nedostižna Srbiji. Bez obzira na to što Srbi mogu osvojiti svih devet bodova i također imati 16, treba uzeti u obzir kako se gleda međusobni omjer, a tu Ukrajina ima golemi kapital od 5:0 u trijumfu u njihovoj prvoj utakmici. Portugal ima još dvaput igrati s Luksemburgom, s Litvom na domaćem terenu i gostovati u Ukrajini, a imaju i bolji skor u susretima sa Srbijom te su Cristiano Ronaldo i društvo u prednosti prije raspleta kvalifikacija.

Skupina C: Može li Sjeverna Irska pokvariti plan gigantima?

Čim su određene skupine, ovdje su Njemačka i Nizozemska, dvije nogometne velesile, s pravom označene kao izraziti favoriti za prve dvije pozicije. No zasad im planove kvari Sjeverna Irska, koja je u ogledima s Bjelorusijom i Estonijom uzela svih 12 bodova i trenutačno drži drugo mjesto. Sjeverni Irci imaju još dvaput igrati s Nizozemcima i dojam je da će tu pasti odluka o tome tko će, uz Nijemce, otići na Euro.

Skupina D: Troboj koji bi mogao trajati do zadnjeg kola

Danska je ovdje u prva četiri kola postigla čak 15 pogodaka, a onda je kiksala na gostovanju kod Gruzije odigravši bez golova i propustivši priliku da zasjedne na prvo mjesto. Tri vodeće reprezentacije unutar tri boda sugeriraju kako se u ovoj skupini do posljednjih minuta posljednjeg kola neće znati tko će biti među dva, a tko izvisiti.

Skupina E: Vatreni u najboljoj poziciji, ali...

Hrvatska kao vodeća dočekuje listopad i okršaj s Mađarskom na Poljudu, a onda i gostovanje u Walesu koje će uslijediti tri dana kasnije. Vatreni su osim zbog bodovne zalihe u najboljoj poziciji i zbog činjenice da će dvije od preostale tri utakmice odigrati na domaćem terenu, ali daleko od toga da se zbog toga mogu opustiti. Slovačka i Mađarska su samo na bod iza, a Wales, koji je na -4 trenutno u odnosu na Dalićeve trupe, ima utakmicu manje. Za našu reprezentaciju računica je jasna: šest bodova u listopadu i Europsko prvenstvo je tu.

Skupina F: Skandinavci ili Rumunji - tko prolazi (uz Španjolsku)?

Španjolska je na šest od šest, s 18 bodova, sedam više u odnosu na drugoplasiranu Švedsku. Jedino je pitanje tko će se Furiji priključiti kao drugoplasirani, neka od dvije skandinavske reprezentacije (Švedska, Norveška) ili Rumunjska. Budući da su ovdje dvije reprezentacije koje su nogometni liliputanci, sva je prilika da će se u međusobnim susretima Rumunja, Norvežana i Šveđana odlučiti o broju dva.

Skupina G: Pet reprezentacija u pet bodova

Poljska je do rujna bila maksimalna, sa svih 12 bodova na kontu, ali onda su poraženi u Sloveniji, a zatim kod kuće remizirali s Austrijom i sad više ni Lewandowski i društvo nisu tako sigurna oklada kao što su bili. Slovenci su napravili sjajan posao u rujnu sa svih šest bodova, nokautiravši doma i Poljake i Izraelce, i trenutačno su oni drugoplasirani. Sjeverna Makedonija i Izrael su na samo tri boda manje od Soseda, što znači da će i ovdje biti neizvjesnosti do samoga kraja.

Skupina H: Turci na vrhu, svjetski prvaci i dalje upitni

Zbog pobjede u prvoj njihovoj utakmici Turska je na vrhu skupine, iako ima jednak broj bodova kao i Francuska. Svjetskim prvacima to je jedini kiks, ali i dalje nisu sigurni za mjesto među prva dva jer se jako dobro drži Island. Skupo bi Islanđane mogao koštati sinoćnji poraz u Albaniji, kao i teško stradanje (4:0) na gostovanju u Francuskoj koja im dolazi u listopadu na uzvrat.

Skupina I: Impresivna Belgija, na Euro će gotovo sigurno i Rusija

Reprezentacija Belgije ima najbolju gol-razliku u cijelim kvalifikacijama (19:1) uz, podrazumijeva se, svih šest pobjeda. Osim njih, plasirat će se i Rusija, koja ima golemih osam bodova prednosti pred Kazahstanom i Ciprom. Rusi su ovog ponedjeljka u 89. minuti svladali Kazahstan i time odškrinuli vrata Eura. Da su tu Kazahstanci uspjeli pobijediti ili barem uzeti bod, neka bi realna nada i postojala, a ovako su Rusi stigli do kapitalne pobjede.

Skupina J: "Nova Italija" gazi, Finska nadomak prvog velikog natjecanja

Pod vodstvom Roberta Mancinija osvježena reprezentacija Italije također je u krugu onih koje su stopostotne u kvalifikacijama. Ostaje pitanje tko će od ostalih skupa s Azzurrima na Euro, a najviše šansi ima Finska, koja sanja svoj prvi nastup na velikom natjecanju. Finci imaju tri boda više od trećeplasirane Armenije, koju su na gostovanju pobijedili s 2:0 i koja im 15. listopada dolazi u goste. Uz to, Fince u studenom očekuje i domaći sraz s Lihtenštajnom. Što se tiče Grčke i Bosne i Hercegovine, oni su velika razočaranja ne samo ove skupine već možda i cijelih kvalifikacija.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider