Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Vatreni totalno raštimani, jedna iluzija mora pasti: Kovačić ne može glumiti Brozovića, Dalić mora lupiti šakom o stol

Hrvatska je u Švedskoj odigrala još jednu lošu utakmicu u Ligi nacija…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još jedna loša partija Vatrenih u Ligi nacija. Samo je puka sreća i nespretnost Šveđana spasila Dalićevu momčad da ne izgubi s dva-tri gola razlike.

Jedino što je pozitivno u cijeloj priči jest to što je Hrvatska izgubila s identičnim rezultatom kojim je pobijedila u Zagrebu (2:1).

Na taj način Vatreni su zadržali treće mjesto prije posljednjeg kola jer imaju bolju gol-razliku od Švedske, odnosno obje momčadi imaju -6 gol razliku, ali Hrvatska je postigla više golova. Stoga Hrvatska prije zadnjeg kola još uvijek drži sve u svojim rukama.

gol expired Razočarani Vlašić: "Netipično za nas, zasluženo smo izgubili" divider

Dobro je što je Francuska pobijedila Portugal i osigurala prvo mjesto. Portugalci stižu u Split bez previše motiva jer ne mogu bolje od drugog mjesta. 

Loša igra ne može se prebrisati krpom

S druge strane, teško je očekivati da će Švedska iznenaditi Francusku u gostima, iako ni Tricolorima ništa ne treba, ali ipak igraju kod kuće i nije im svejedno kako će proći. Čak i ako Hrvatska izgubi od Portugala, može se nadati da će Francuska pobijediti Švedsku s dovoljnom gol-razlikom, pa će na kraju ostati treća.

To je sreća u nesreći, no ne može se i ne smije prebrisati krpom to što smo vidjeli na travnjaku. Hrvatska je opet odigrala jako loše, posebice u prvom poluvremenu. U drugom je bilo nešto bolje, ali ne bitno bolje. Vatreni su djelovali totalno raštimano, bez jasne ideje, plana i sustava igre. 

Ne znamo ima li smisla analizirati pojedinačni učinak igrača jer skoro ništa nije funkcioniralo kako treba. Šveđani su u potpunosti nadigrali Vatrene, to se treba priznati.

Najbolji trenuci utakmice Švedska - Hrvatska

Kovačić ne može glumiti Brozovića

Ako baš moramo nešto istaći, to je da se Brozovićev izostanak vidi iz aviona. Jedna iluzija mora pasti: Kovačić ne može glumiti Brozovića, barem ne dovoljno kvalitetno.

Jednostavno nisu isti tipovi igrača. Jedan uz drugog da, ali kad su razdvojeni, Kovačić teško odigrati to što igra Brozović. Igra se mora mijenjati, a Hrvatska pokušava igrati isto. Očito je da to ne ide.

Zlatko Dalić Dalić zavapio: "Nedostajalo nam je sedam-osam igrača. Jedva čekam da ovo prođe" divider

Bila je to partija skoro na razini one užasne utakmice u Portugalu. Takav bi vjerojatno bio i rezultat da je na terenu bila reprezentacija koja je kvalitetnija od Švedske.

Već je deplasirano pisati o primljeni golovima, to je već deseta utakmica u nizu u kojoj je Hrvatska primila barem jedan gol. Još je dosadnije isticati da je opet primljen gol iz prekida. Sve to već i vrapci na grani znaju.

Postoje objektivni problemi, ali...

Postoje objektivni problemi, Daliću je nedostajalo nekoliko važnih igrača, umor je evidentan, i to je činjenica, ali nije se igralo s Francuskom, nego sa Švedskom. I Šveđani su umorni, i oni su odigrali puno utakmica u kratkom razdoblju.

Nije drama, nije ni katastrofa, Liga nacija ionako nije prevažno natjecanje, ali već kad se igra, Hrvatska bi trebala bolje izgledati. Ako ništa drugo, onda zbog ugleda i obraza. Zna se koliko je teško stečen. Šefovima u HNS-u zacijelo nije svejedno, jer elitna skupina Lige nacija donosi lijepu financijsku korist.

gol expired Livaković optimist uoči Portugala: "Ako je Francuska drhtala u Zagrebu, zašto ne bi i Portugal u Splitu?" divider

Ako se Vatreni ne mogu motivirati za elitne reprezentacije, kako će za drugorazredne? I u Ligi B se mora igrati, a donosi puno manje novca. I naposljetku tko će to gledati, koga će to zanimati?

Dalića očekuje veliki posao

Sve su to razlozi zbog kojih se Vatreni moraju pokušati rekuperirati, prestrojiti i skupiti snage za okršaj s Portugalcima. I nekompletna Hrvatska može puno bolje, nadajmo se da ćemo to vidjeti već u utorak na Poljudu.

Na Daliću je veliki posao da u kratkom vremenu, ponajprije u mentalnom smislu podigne momčad. Još ga veći posao očekuje u smislu dovršenja smjene generacija. Dugačak je to proces, ne smije se ni pomisliti da je završen.

Međutim, vrijeme isprobavanja je prošlo, izbornik mora lupiti šakom o stol, napraviti jasnu selekciju i podvući crtu tko što može igrati. Kvalifikacije će brzo doći. 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider