Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
inovacije u nogometu

Hrvatska protiv Tunisa prvi put po novim pravilima: Pogledajte koje su najveće promjene

Prvi put u Hrvatskoj igrat će se utakmica po novim nogometnim pravilima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prva utakmica u Hrvatskoj odigrana po novim pravilima nogometne igre bit će prijateljski susret Hrvatske i Tunisa, objavio je HNS u priopćenju. Izravni prijenos gledajte na Novoj TV i GOL.hr-u već od 20:15, kada počinje specijalna emisija.

Na 133. Općem godišnjem sastanku Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB), održanom u škotskom Aberdeenu, prihvaćen je niz promjena i objašnjenja Pravila nogometne igre za sezonu 2019./2020.

Tri promjene odobrene su nakon dvije godine eksperimenata diljem svijeta:

• Uvođenje žutih i crvenih kartona za nesportsko ponašanje službenih osoba - ukoliko se ne može identificirati počinitelja, žuti ili crveni karton bit će pokazan glavnom treneru u tehničkom prostoru

• Igrač koji pri zamjeni napušta teren za igru mora izaći na najbližoj točki granične crte

• Pri udarcu s vrata i slobodnom udarcu za obrambenu momčad u vlastitom kaznenom prostoru, lopta je u igri čim se udarac izvede (može se igrati loptom prije nego što izađe iz kaznenog prostora)

Ostale promjene uključuju: jasniju definiciju igranja rukom, igrači napadačke momčadi moraju stajati najmanje jedan metar od obrambenog živog zida (ukoliko prekrše ovo pravilo, dosuđuje se neizravan slobodni udarac), vratar mora imati samo jedno stopalo na gol-crti pri izvođenju kaznenog udarca i pritom ne smije dodirivati vratnice ili mrežu te novi postupak spuštanja lopte (uključujući i spuštanje lopte u slučaju da lopta pogodi člana sudačkog tima te uđe u vrata, promijeni se momčad u posjedu lopte ili započne obećavajući napad).

Što se tiče spuštanja lopte, više neće biti sudačkog podbacivanja nakon kojeg igrač vraća loptu protivnicima, nego se lopta spušta jednom igraču, a svi ostali moraju biti udaljeni barem četiri metra.

Promjene u igranju rukom odnose se na vratare. Čuvari mreže neće dobivati kartone zbog nepropisnog igranja rukom u vlastitom šesnaestercu. Ukoliko nakon ubacivanja ili namjernog suigračevog dodavanja vratar neuspješno udari loptu ili je pokuša udariti kako bi je vratio u igru, smije igrati rukom.

Nadalje, sudac može odgoditi pokazivanje žutog ili crvenog kartona do idućeg zaustavljanja igre ukoliko momčad koja nije počinila prekršaj brzo izvede slobodni udarac i stvori priliku za postizanje pogotka.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider