Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Klasik na otvaranju

Hrvatska je veliki favorit čak i ako dobije Srbiju: Vatreni su dobro prošli, bolje biti drugi nego prvi

Hrvatska reprezentacija nalazi se u skupini D Europskog prvenstva zajedno s Engleskom i Češkom, a skupinu će popuniti pobjednik doigravanja lige C Lige nacija…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U nogometu se često dogodi da se zaredaju okršaji istih suparnika. Hrvatska i Engleska opet će odmjeriti snage, to je već klasik europskog i svjetskog nogometa. Od 2007. Hrvatska se peti put sastaje s Engleskom u kvalifikacijama ili na velikim turnirima. Polufinalisti Svjetskog prvenstva u Rusiji ovaj put sastat će se u prvoj fazi Eura 2020.

Vatreni će izaći na megdan Englezima na Wembleyju, a potom će sljedeće dvije utakmice u skupini odigrati na Hampden Parku u Glasgowu; prvo s Češkom, a potom s pobjednikom doigravanja u ligi C. Tamo se u polufinalu sastaju Norveška i Srbija te Škotska – Izrael.

Ne treba puno pojašnjavati koliko bi temperatura u skupini porasla ako Srbija prođe dalje. Ni Škotska ne bi bila puno bolji izbor. Škoti bi bili domaćini u Glasgowu, a Hrvatska nema baš lijepa iskustva s njima. Iako je trenutačno velika razlika u kvaliteti, treba imati na pameti da su Vatreni pet puta igrali sa Škotima i nijednom nisu pobijedili.

gol expired Daliću se ispunila želja na ždrijebu Eura, ali ima jasnu računicu: ''Moramo proći'' divider

Budući da se ne zna tko će proći dalje u play-offu, u ovom trenutku teško je decidirano reći da je Hrvatska jako dobro prošla u ždrijebu. Sve ovisi iz kojeg kuta gledate, odnosno idete li korak dalje i gledate koji su mogući protivnici u sljedećem krugu. Nama se čini da je ždrijeb bio dosta povoljan za Hrvatsku.

Bolje biti drugi nego prvi u skupini

Apsurdno zvuči da je u skupini bolje biti drugi nego prvi. Kad pogledate s kime se dalje igra, sve je jasno; prvi iz hrvatske skupine križa se sa skupinom smrti (F), gdje su Njemačka, Francuska i Portugal, dok drugi ide na drugog iz skupine E, gdje su Španjolska, Švedska i Poljska.

Budući da je Španjolska veliki favorit te skupine, dosta je velika šansa da će drugoplasirani iz hrvatske skupine igrati u osmini finala protiv Švedske, Poljske ili momčadi koja će se plasirati kroz doigravanje iz lige B, gdje igraju Bosna i Hercegovina i Sjeverna Irska te Slovačka i Republika Irska.

Hrvatska na Euru EURO 2020: Rezultati svih utakmica Europskog prvenstva divider

Četiri reprezentacije proći će dalje kao trećeplasirane, no tu je previše kombinacija pa ih u ovom trenutku nema smisla razrađivati. Uglavnom, ako iz hrvatske skupine treći prođe dalje, ide na pobjednika skupina B, E ili C.

Tko god joj došao kroz play-off, Hrvatska će uz Englesku biti veliki favorit skupine, tu nema dileme. Hrvatska je prema procjeni najpoznatije engleske kladionice William Hill deveti favorit turnira s koeficijentom 26. S Vatrenima se završava lista favorita čiji koeficijenti ne prelaze 30. Rusija, Wales, Poljska i Švicarska dijele deseto mjesto s koeficijentom 67. To dovoljno govori kolika je razlika na papiru između prvih devet reprezentacija i ostalih.

Engleska i Hrvatska veliki favoriti skupine

Engleska je drugi favorit Eura s koeficijentom 5.5, Češka tek 22. s 151. Srbija je, primjerice, 14. favorit s koeficijentom 101, dok je Škotska 25. s 201. Norveška je 26. s 201, a Izrael 28. s 251. Za William Hill prvi favorit turnira je Francuska s koeficijentom 5. Španjolska je četvrta s 8, a Švedska 18. sa 101.

gol expired Krenule prijave za ulaznice za Euro 2020: Cijena, procedura i pravila kupnje! divider

Naravno da neće biti lako, nikad nije lako, ali s obzirom na kvalitetu, Hrvatska bi trebala bez većih stresova proći skupinu. Ne treba zaboraviti da i treći ide dalje. U ovom formatu natjecanja, četiri osvojena boda bit će gotovo sigurno dovoljna za plasman u drugi krug.

Prisjetimo se prošlog Eura kada je Portugal prošao skupinu s tri remija i na kraju je osvojio Euro. Hrvatska ima svjetsku kvalitetu i ne mora se nikoga bojati. Ni najvećih favorita, a kamoli onih koji su kvalitativno ispod nje. Uostalom, ako želite otići daleko, morate pobjeđivati sve koji vam se nađu na putu. Prije ili poslije stići će i najveći suparnici. No jasno je da je bolje dođu poslije nego prije.

KOMBINACIJE:

Prvi iz skupine D ide na drugog iz skupine F (Njemačka, Portugal ili Francuska)

Drugi iz skupine D ide na drugog iz skupine E (Poljska, Švedska ili možda BiH)

Treći iz skupine D ide na nekog od ova tri vjerojatna pobjednika skupina: B (Belgija), C (Nizozemska), E (Španjolska)

Jeste li zadovoljni grupom na Euru?

Ukupno glasova:


 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider