Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Lako ćemo za Francuze

Vatreni u listopadu ostvarili glavni cilj: Hrvatska je koračić bliže Svjetskom prvenstvu

Završio je listopadski ciklus, vrijeme je za sumiranje dojmova.

Hrvatska nogometna reprezentacija u listopadu je odigrala tri utakmice, jednu prijateljsku i dvije natjecateljske, i pritom je upisala dvije pobjede i jedan poraz.

S trijumfima u prijateljskom dvoboju u Švicarskoj te protiv Švedske u Ligi nacija značajno je popravljen dojam u odnosu na ono što smo od Vatrenih vidjeli u rujnu. No ono što je pritom najvažnije - Hrvatska je dodatno učvrstila svoj status nositelja uoči skorašnjeg ždrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Ždrijeb će se održati u prosincu u Kataru, koji će biti i domaćin svjetske smotre u jesen za dvije godine.

Ukupno 55 reprezentacija koje se natječu pod okriljem UEFA-e naći će se u ždrijebu i u kvalifikacijama će biti razvrstane u 10 skupina, od kojih će pet imati po pet reprezentacija (grupe A, B, C, D, E), a pet po šest reprezentacija (grupe F, G, H, I, J).

Najbolji trenuci s utakmice Švicarska - Hrvatska

Nositelji skupina, oni koji će imati povlašteni status u ždrijebu i biti u prvom potu, bit će određeni na temelju FIFA-ine ljestvice koja će biti objavljena u drugoj polovici studenog, po završetku grupne faze Lige nacija. I tu dolazimo do toga zbog čega su ove dvije pobjede koje su Vatreni ostvarili u listopadu iznimno bitne.

Naime, Hrvatska je na posljednjoj objavljenoj (17. rujna) ljestvici FIFA-e na ukupnom osmom mjestu, a što se europskih reprezentacija tiče, tu je šestoplasirana. Ispred su bile Belgija, Francuska, Engleska, Portugal i Španjolska, a iza Italija, Nizozemska, Njemačka i Švicarska.

Tih 10 reprezentacija u trenutku posljednje objave imalo je status nositelja, ali za nekoliko dana će se situacija promijeniti jer svi su nedavno odigrali jednu prijateljsku i tri službene utakmice. Za Zlatka Dalića i njegove igrače najvažnije je da će za Vatrene to biti promjena nabolje, odnosno Hrvatska će zabetonirati svoje mjesto među 10 najboljih reprezentacija Starog Kontinenta jer je u izravnim dvobojima svladala dvije ekipe (Švicarsku i Švedsku) koje pretendiraju na takvu poziciju.

Pobjeda Hrvatske protiv Švedske u Ligi nacija

Mjesto nositelja u ždrijebu nije mala stvar. Dapače, strašno je bitno jer samo će pobjednici kvalifikacijskih skupina izboriti izravan plasman u Katar, dok će svi ostali drugoplasirani morati u dva kruga razigravanja kako bi našli svoje mjesto pod suncem.

Sam pogled na popis onih koji će sasvim sigurno biti nositelji sugerira da će dio reprezentacija iz drugog pota naletjeti na neprijelaznu prepreku. Primjerice, jao onome tko bude u grupi s Francuskom ili Belgijom...

Najbolje europske reprezentacije na FIFA-inoj ljestvici:

1. Belgija 1773 boda
2. Francuska 1744
4. Engleska 1664
5. Portugal 1653
7. Španjolska 1642
8. HRVATSKA 1628
12. Italija 1612
13. Nizozemska 1603
14. Njemačka 1602
15. Švicarska 1600

16. Danska 1593
18. Švedska 1567
19. Poljska 1558
21. Wales 1550
24. Ukrajina 1539
27. Austrija 1505
31. Srbija 1486
...

Lovrenov kung-fu potez 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider