Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
a tko ispada?

Dalić nakon Slovenije ipak mijenja formaciju, Budimir upada u prvih 11 Vatrenih!

Izbornik Zlatko Dalić i napadač Ante Budimir održali su press-konfenreciju uoči utakmice Hrvatska - Cipar.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči utakmice drugog kola skupine H Hrvatska - Cipar kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. izbornik Zlatko Dalić je najavio ono što nas čeka u subotu od 18 sati na Rujevici.

Vatreni su kvalifikacije otvorili porazom od Slovenije u Ljubljani i imaju imperativ osvajanja bodova u dvostrukom programu koji ih čeka u Rijeci - prvo u subotu protiv Cipra, a onda i u utorak protiv Malte.

Reprezentacija je ušla u zonu komfora. Kako vratiti onu energiju i iskru u očima koju nismo vidjeli u Ljubljani?

"Slažem se da uvijek treba biti najbolji, to je ono što se od nas očekuje. Taj poraz u Sloveniji je sve nas zabolio, sigurno je to ostavilo posljedice, dva dana smo razgovarali o tome. Svjesni smo da nije bilo dovoljno dobro, da nismo bili dovoljno dobri da napravimo rezultat ili barem izvučemo neriješeno. Zaslužili smo kritike, pogotovo ja kao izbornik. Moja je ambicija puno veća nego ovo što sad Hrvatska igra i što pokazuje. Vjerujem da smo dali gol u one šanse u prvih 15 minuta da bi priča bila puno drugačija, da bi govorili o super Vlašiću i Kramariću, da bi romb bio dobar. Moramo biti puno aktivniji, ići jedan na jedan, tražiti proboj, višak, to je ono što mi imamo i što možemo."

Dalić vraća provjerenu formaciju 4-2-3-1

Kako riješiti napadačke probleme - promjenom formacije ili igrača?

"Vratit ćemo se mi našem sistemu, iako se ja ne mogu oteti dojmu da to nije bilo loše prvih 15-20 minuta. Pokušat ćemo sad preko bokova stvoriti višak, protivnik će biti u formaciji 5-4-1 s pokušajima kontre i polukontre, ali mi moramo uzeti veći rizik i postaviti se kao viceprvaci svijeta."

"Očekivao sam dobar rezultat u Sloveniji pa ionako napraviti neke izmjene. Ući ćemo s Budimirom kao centralnim napadačem i dva visoka krilna igrača na bokovima, to je ono što će biti drukčije nego protiv Slovenije."

Vrsaljko i Kovačić su kazali da možda nije problem taktika nego nešto drugo.

"Dečki su rekli, nedostajalo je više energičnosti i proboja jedan na jedan. Nismo uzeli odgovornost, ja bih tako to rekao, nismo ulazili u prazan prostor nego smo dodavali loptu u noge. Nije problem u taktici, mi smo znali kakav će biti slovenski sastav dva dana prije utakmice. Šime će igrati protiv Cipra, pokazao je dosta dobru energiju, spreman je i može."

Koliko je Cipar nepoznanica?

"Mi smo ih pogledali, oni su u prošlim kvalifikacijama osvojili 10 bodova. Imaju smjenu generacija, novu ekipu stvaraju, a od prvih 11 osam ih je iz ciparske lige, a ona je po UEFA koeficijentu ispred hrvatske lige. Njihova su dva kluba u Ligi prvaka. Mi to moramo jako ozbiljno shvatiti."

Budimir mijenja Petkovića na isturenoj špici

Prvi je pred novinare izašao Ante Budimir.

"Utakmica je ovo u kojoj idemo na tri boda, definitivno nakon poraza od Slovenije naše razgovore želimo prenijeti na teren, želimo biti ekipa."

Počinje li sutra utakmicu, pitali su novinari napadača Osasune, a da počinje potvdio je glasnogovornik Pacak koji je rekao da na press-konferenciju mora dovesti prvotimca.

"Što se utakmice tiče, Cipar je ekipa koja se dosta gusto brani, s dosta igrača. Treba napadati dubinu i prostor iza njihovih leđa. Moramo biti skoncentrirani i strpljivi, imamo zadnji trening pa ćemo vidjeti što i kako. Nadam se da će biti dobro."

"Gledam na to da su ovo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, treba pustiti na stranu te neke individualne utakmice ili bilo što. Važno je ono naše što želimo, da budemo kolektiv, neću ja pobijediti utakmicu niti će Lovren obraniti gol. Bitno je da napravimo korak u želji i htijenju za svaku loptu. Kvalitetu imamo, nadam se da će sve stvari doći."

Gledali ste utakmicu Cipar - Slovačka. Što je izbornik rekao?

"Cipar je jedna ekipa koja je dosta kompaktna i agresivna i kad god imaju pozitivan rezultat oni su dosta živi i organizirani. Imaju kvalitetnog napadača, dobra su ekipa. Pogledamo li rezultate, utakmice su dosta izjednačene, bez obzira na protivnike i zato se trebamo usmjeriti na nas."
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider