Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Teško će se priviknuti

Engleska prvi put u povijesti igra ovakvu utakmicu: Hrvatska, nažalost, iskusna

Engleska nogometna reprezentacija u petak će protiv Hrvatske u Rijeci prvi put u svojoj povijesti igrati neku službenu utakmicu bez gledatelja, dok će hrvatskoj vrsti to biti peti takav dvoboj.

Engleski reprezentativci (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Engleska reprezentacija prvu je međunarodnu utakmicu igrala 1872. godine protiv Škotske, a dvoboj protiv Hrvatske bit će njezina 988. utakmica, a prva bez gledatelja.

Engleski klubovi također nisu imali previše prilika igrati pred praznim tribinama. Samo u tri navrata. West Ham 1980. godine, Aston Villa dvije godine kasnije te Manchester City 2014. godine. West Ham i Villa na svom stadionu protiv Castille i Bešiktaša, a City na gostovanju u Moskvi protiv CSKA-a.

West Ham je uzvratni susret 1. kola Kupa pobjednika kupova protiv Castille igrao bez gledatelja jer su njegovi navijači u Madridu izazvali nerede. Španjolci su u prvom susretu slavili s 3:1, no West Ham je u uzvratu nakon produžetaka pobijedio s 5:1

"Bila je to najčudnija utakmica u mojoj karijeri. I danas se pitam je li se ona uopće igrala," prisjetio se legenda Čekićara Trevor Brooking.

"Jedino smo čuli radijske reportere koji su se derali s trbina", dodao je Brooking kazavši kako je vodstvo kluba organiziralo trening utakmicu bez gledatelja kako bi se igrači privikli na neobičnu situaciju.

Aston Villa je pred praznim tribinama Villa Parka igrala protiv Bešiktaša u 1. kolu Kupa prvaka 1983. godine i pobijedila 3:1. Momčad iz Birminghama sezonu ranije postala je europski prvak pobijedivši u finalu Bayern 1:0, no njezini su navijači u polufinalu uoči utakmice protiv Anderlechta u Bruxellesu napravili šou, pa je klub kažnjen s tri utakmice igranja pred praznim tribinama.

Pred praznim tribinama igrao je i Manchester City prije četiri godine u natjecanju po skupinama Lige prvaka u Moskvi protiv CSKA, a susret je završio s 2:2.

Za razliku od engleske vrste, Vatreni su do sada igrali četiri utakmice bez gledatelja i niti jednu nisu izgubili.

U lipnju 2015. igrali smo 1:1 protiv Italije na praznom Poljudu u sklopu kvalifikacija za EP 2016. Hrvatska je kažnjena s jednom utakmicom igranja pred praznim tribinama te s 50.000 eura zbog rasizma i pirotehnike protiv Norveške.

Upravo na utakmici protiv Italije dogodio se i novi incident. Uoči utakmice na travnjaku Poljuda iscrtan je kukasti križ, pa je Hrvatska kažnjena s dvije utakmice bez publike, oduzimanjem jednog boda i 100.000 eura.

Prva utakmica bez publike odrađena je na susretu protiv Bugarske u istim kvalifikacijama, a završila je našom pobjedom 3:0. Iduća je ova protiv Engleske.

Luka Modrić i društvo bez gledatelja su odigrali i dvije utakmice u kvalifikacijama za SP 2018. u Rusiji, i to protiv Turske (1:1), te protiv Islanda (2:0). Reprezentacija je kažnjena zbog neprimjerenog navijanja hrvatskih navijača na prijateljskim utakmicama s Izraelom i Mađarskom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider