Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Najbolja vijest: kvalifikacije

Dvije Dalićeve Hrvatske: Zabrinjavajuća statistika nakon finala Svjetskog prvenstva

Suho statistički, Zlatko Dalić je brojnim porazima na klupi hrvatske reprezentacije postao jedan od njezinih najslabijih izbornika. Ali, što se krije iza te suhe statistike? I što to znači za naša očekivanja?

Nakon Svjetskog prvenstva, hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala 18 utakmica, od čega je osam dobila, čak šest izgubila, i četiri puta remizirala. Gol razlika je još gora: 30:30!

Kad to usporedimo s učinkom do Svjetskog prvenstva, razlika je očita. U tom razdoblju, Hrvatska je odigrala 14 utakmica, osam puta pobijedila, a samo tri puta izgubila. Pad u rezultatima nakon finala je (priličnih!) 20-ak posto.

Vatreni suvereno tamo gdje je bilo najvažnije - u kvalifikacijama

Međutim, kad podijelimo ovu post-mundijalsku fazu na: prijateljske utakmice, Ligu nacija i kvalifikacije za Euro, vidimo da je onome glavnom, kvalifikacijama, Hrvatska opet bila uvjerljiva: pet pobjeda, dva remija, samo jedan poraz!

A pogledajte Ligu nacija: samo jedna pobjeda u šest utakmica, uz groznu gol-razliku 7:18. Dva su razloga: prvi, što ovdje igramo protiv svjetskih sila; i drugi, što su kvalifikacije važnije, pa izbornik ovdje eksperimentira s novim igračima.

Još šest utakmica ove jeseni

I evo koliko će još prilika imati izbornik Dalić za eksperimentiranje, ali i uzvrate u Ligi nacija: čak šest utakmica do kraja godine, sve uz prijenos na Novoj TV i GOL.hr-u.

Najprije u listopadu: prijateljska protiv Švicarske, pa Liga nacija protiv Švedske i Francuske. Pa u studenom: prijateljska protiv Turske, i kraj Lige nacija protiv Švedske i Portugala.

A ubrzo nakon toga, 29. studenog čeka nas i ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo! I među ostalim baš zbog toga: poraze se ne smije shvaćati olako. Naime: u ovom ždrijebu kvalifikacija, Hrvatska zasad ima status nositelja, što znači i povoljniji ždrijeb! A porazima, taj status može se izgubiti.

On se određuje preko službene FIFA-ine ljestvice, na koju utječu svi rezultati svih reprezentacija. Ovo je kretanje našeg plasmana: od 20. mjesta uoči Mundijala u Rusiji, popeli smo se na četvrto, i dugo smo bili tamo. Pa smo počeli padati: na peto, šesto, osmo mjesto. Onda smo se opet popeli na šesto, i sad ćemo na idućoj ljestvici opet pasti na osmo. A neki veći pad na ovoj ljestvici ne bismo trebali dopustiti.

Sažetak i svi golovi utakmice Francuska - Hrvatska

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider