Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Dalić je postao totalno nepredvidljiv: Treba li išta mijenjati? Koja će biti postava i taktika za Rusiju?

U odlučujućoj utakmici kvalifikacija za SP 2022. Hrvatska na rasprodanom Poljudu dočekuje Rusiju u sjajnoj atmosferi…

A sad finale kvalifikacija na rasprodanom Poljudu, Hrvatska protiv Rusije.

U pretposljednjem kolu kvalifikacija za SP 2022. i Hrvatska i Rusija odradile su domaću zadaću za čistu peticu. Rusija je deklasirala Cipar, a Hrvatska Maltu.

Očekivale su se pobjede favorita skupine, možda ne tako visoke, ali bilo je posve jasno da će Hrvatska i Rusija u međusobnom okršaju odlučivati o prvom mjestu.

Hrvatska pobjeda bila je očekivana, ali ne i postava koju će izbornik Zlatko Dalić izvesti na travnjak. Dalić je povukao raritetan potez promjene vratara.

Tri Dalićeva iznenađenja

To se još nije dogodilo u povijesti hrvatske reprezentacije. Izbornik je odlučio dosadašnjeg prvotimca Dominika Livakovića ostaviti na klupi, a šansu je dao debitantu Ivi Grbiću. Očito je procjena da Livaković nije u formi i da je veći rizik ostaviti ga na vratima nego uvesti debitanta.

I na mjestu drugog stopera izbornik je povukao iznenađujući potez, dao je prednost Duji Ćaleti-Caru ispred dvojice senatora Dejana Lovrena i Domagoja Vide.

Lovro Majer Neočekivano dobio priliku od prve minute i oduševio: Majer otkrio što je ključ njegove forme divider

Treće iznenađenje bio je Lovro Majer, kojeg je postavio na desnu stranu, dok je Andreja Kramarića plasirao u špicu. Dalić je odlučio dati prednost igračima koji su u boljoj formi u svojim kubovima. To je promjena kursa, koja je već najavljena poslije Eura, ali Dalić dosad nije povlačio baš ovako radikalne poteze. 

Svi spomenuti igrači opravdali su izbornikovo povjerenje, Hrvatska je dominirala i suvereno došla do pobjede, no teško da bi bilo puno drukčije i da je bilo tko igrao protiv nejakih Maltežana, koji su, realno rečeno, napravili puno kardinalnih pogrešaka i tako olakšali posao Vatrenima, ali to je njihov problem. Pristup Vatrenih od prve sekunde bio je takav da pobjeda nije mogla doći u pitanje.

Utakmica se odvijala kako je izbornik priželjkivao. Već u prvom poluvremenu sve je bilo jasno, pa je u drugom dijelu mogao glavne uzdanice izvesti iz igre i odmoriti za Rusiju.

Koju će postavu i taktiku Dalić izabrati za Rusiju?

Hrvatska je rutinski riješila Maltu, odigrala je odlično, no bilo bi odveć neoprezno donositi neke euforične zaključke. I Rusija i Hrvatska igrale su protiv reprezentacija koje su već odavno izgubile sve šanse za neki bolji plasman, a kvalitetom ne mogu stati u isti red s favoritima skupine. Jednostavno, teško da mogu biti neko mjerilo.

E, sad, ključno je pitanje koju će momčad izvesti Dalić na Poljud? Smiješak na Dalićevu licu nakon utakmice govorio je da je jako zadovoljan. Ima logike da mijenja, ali još više da ne mijenja. Kad se ovako dobro odigra, obično se ne mijenja, ali mora se imati u vidu i s kime se igralo. Taktičke postavke za Rusiju bit će ipak drukčije.

Zlatko Dalić Dalić euforičan poslije sedmice na Malti: "Čeka nas spektakl u Splitu, moja vjera u pobjedu je ogromna" divider

Jedino je sigurno da ništa nije sigurno jer Dalić se od školskog ziheraša pretvorio u nepredvidljivog revolveraša koji lako poteže obarač i povlači neočekivane poteze. Za koju varijantu će se odlučiti, to je sad jako teško pretpostaviti. Valerij Karpin imat će o čemu razmišljati.

Nepredvidljivost može biti dobra, ali i ne mora. U nogometu je sve relativno, krajnji rezultat sve diktira. Znači li nešto to što je Majer odigrao svih 90 minuta? Je li Lovren čuvan za Rusiju?

Hrvatska je veliki favorit i može biti optimistična

Kako će Dalić postaviti momčad, koju taktiku će izabrati? Jasno je da Vatreni moraju biti ofenzivni, ali koliko ofenzivni? Hoće li naložiti napad i opću jurnjavu od prve minute ili će postaviti igru ipak malo opreznije?

Sve su to pitanja na koja nemamo precizan odgovor. Može se reći da je Dalić pogodio u centar protiv Malte, no tek nakon utakmice s Rusijom moći će se donositi neki konkretniji zaključci. Tako je to u nogometu, konačni plasman određuje ukupan dojam.

gol expired VIDEO Perišić načeo, Majer dvostruki strijelac, zabio i Modrić... Pogledajte sve golove iz velike pobjede Vatrenih divider

U svakom slučaju, Hrvatska se napunila samopouzdanjem i s velikim optimizmom ulazi u odlučnu utakmicu. Doduše, isto se može reći i za Ruse, ali Vatreni su favoriti, i to dosta veliki. To sugerira i kladioničarski koeficijent, SuperSport plaća pobjedu Hrvatske s 1,65.

Realno je reći da je kvaliteta na strani Vatrenih, da Hrvatska ima bolje igrače. Nije nevažno i što se igra na rasprodanom Poljudu. Atmosfera će sigurno biti sjajna, Rusima neće biti lako istrčati u poljudsko grotlo.

Sve što stoji na papiru mora se potvrditi igrom na travnjaku. Dakako da u nogometu ništa nije sigurno, no Hrvatska nije bez razloga favorit i nadajmo se da će opravdati tu ulogu.

Vjerujete li u pobjedu protiv Rusije na Poljudu?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider