Reporter Dnevnika Nove TV Milan Stjelja analizirao je novi popis izbornika Zlatka Dalića, koji je objavio imena na koja računa za oglede protiv Slovačke i Azerbajdžana.

Novi popis izbornika Dalića nije donio nikakva prevelika iznenađenja, pa su tako pozvana očekivana trojica vratara Kalinić, Livaković i Sluga.

Na popisu su osmorica braniča, Vida, Lovren, Jedvaj i Barišić, te povratnik Matej Mitrović, Karlo Bartolec, Mile Škorić i Dario Melnjak.

Veznu liniju predvodi i dalje službeno najbolji igrač svijeta Luka Modrić, a tu su još i Rakitić, Brozović i Kovačić, te Badelj, Pašalić i Vlašić.

Od napadača pozvani su Perišić, Rebić, Brekalo i Petković, te novo ime na popisu - Mislav Oršić, a za njega se može reći da je svojim kontinuitetom pokazao i dokazao reprezentativni potencijal.

Prošle je sezone bio jedan od nositelja Dinamove igre s 13 pogodaka i 7 asistencija u 44 utakmice, a dobro je otvorio i ovu novu sezonu - 3 gola i 3 asistencije u svega 5 nastupa. Dres hrvatske reprezentacije nosio je prije 6 godina, ali u mladoj reprezentaciji,

Radi se o vrlo modernom krilu kojeg krasi izrazita prodornost, razvijen smisao za suradnju, ali i ono što je posebno važno - vrlo odgovorno odrađivanje zadataka i u obrani.

Osim Oršića i ostalih spomenutih, izbornik Dalić još je uputio pretpozive petorici nogometaša: Rogu, Benkoviću, Caktašu, Juranović i Čolaku, te još jednom igraču - Andreju Kramariću.

Jasno da se radi o praktički standardnom prvotimcu, ali Kramarić muku muči s ozljedom koljena. Zbog nje je odigrao samo jednu pripremu utakmicu svog Hoffenheima i odmah postigao pogodak. Ali nakon toga više nije igrao, a Dalić ga čeka ukoliko dođe do kakvog poboljšanja situacije.

Upravo se od ozljeda i operacija koljena i dalje oporavljaju Šime Vrsaljko te Marko Pjaca. Bez ove trojke, a sa svima koje je pozvao, Dalić ulazi u možda i presudnu fazu kvalifikacija, a trenutačna situacija je slijedeća:

Mađari su vodeći s 9 bodova, ali i jednom odigranom utakmicom više od ostalih, a Vatreni se nalaze na 3. mjestu, s istim brojem bodova kao i Slovačka, no slabijom gol-razlikom.

Zato će prvi rujanski ogled, gostovanje upravo kod Slovačke, biti od goleme važnosti. Pobjeda bi Vatrene značajno pogurala prema EURO-u, dok bi poraz, jasno, sve jako zakomplicirao. Vatreni u ova dva dvoboja moraju uzeti minimalno 4 boda.

Dalić ima nekoliko problema, najviše s minutažom važnih braniča, ali situacija je više-manje pozitivna i treba vjerovati da će Hrvatska rujanski ciklus završiti na uspješan način.