Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Zvijezdi Dinama prijeti 'let niz štange': Zamjena već pronađena!

Zoran Mamić zauzeo je oštar kurs u uvođenju reda u momčad Dinama i s njega ne odstupa…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo niže poraze na pripremnim utakmicama. U posljednja dva ogleda s Zürichom (2:4) i Metalurgom iz Donjecka (2:3) „modri“ su primili čak sedam golova.

„To je neuobičajeno za nas i zaista je puno primljenih golova. Tko zna zašto je to dobro?“ kazao je za službenu web stranicu „modrih“ sportski direktor i trener Dinama Zoran Mamić, koji vjeruje da će „modri“ ipak biti pravi na početku nastavka sezone.

Dinamo je tijekom cijelih priprema imao velikih problema s ozlijeđenim igračima, i to vrlo važnim karikama. U međuvremenu treninzima su se vratili Pivarić i Brozović, uskoro će i Jeremy Taravel, pojačanje iz Lokerena, no pitanje je koliko će spomenutim igračima trebati vremena da se vrate u pravu formu.

Konačno kvalitetne pripreme 'modrih'

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da nastavak sezone ne nudi ništa dobro za „modre“. Međutim, ne treba donositi konačne zaključke na osnovu pripremnih utakmica koje ionako služe za uigravanje momčadi. Rezultat nije u prvom planu, treneru dosta miksaju, mijenjaju, traže druga rješenja, a u takvim okolnostima izlaze nerealni rezultati. Jasno, uvijek je bolje pobjeđivati nego gubiti, no postoji dobar razlog zbog čega Dinama u ovoj fazi priprema „šteka“.

Prema informacijama koje dolaze iz Turske, Mamić zajedno sa svojim pomoćnicima znatno je pojačao intenzitet rada u odnosu na svoje prethodnike koji su vodili „modre“ proteklih godina. U Dinamu su konačno shvatili da zimske pripreme moraju poslužiti za akumuliranje snage kako bi spremni dočekali kvalifikacije za Ligu prvaka, jer u ljeto jednostavno nema vremena za klasične bazične pripreme. Prijašnji treneri uglavnom su na zimskim pripremama brinuli o tome kako da relaksiraju igrače. Bile su to „kamilice od priprema“. Sada se radi puno kvalitetnije.

„Bivši“ nisu htjeli riskirati da im se dogodi niz loših rezultata na startu proljetne sezone. Zna se što bi to značilo. A kad bi došlo ljeto nije bilo vremena za ozbiljnije pripreme pa se opet uglavnom radilo na uigravanju i relaksaciji. Posljednje kvalitetne pripreme Dinamo je odradio pod vodstvom Velimira Zajeca. „Zeko“ je taj ceh platio porazom od Šerifa, a Vaha je pokupio šlag s torte preuzevši izvanredno spremnu momčad. Nasljednici su vidjeli da je to veliki rizik i uglavnom su brinuli kako da sačuvaju stolicu.

Mamić nagazio 'modre'

„Modrima“ se već nekoliko sezona zaredom događa da kopne snagom već u doigravanju za Ligu prvaka, a u listopadu i studenom gotovo krahiraju. To se ne vidi toliko u utakmicama HNL-a koliko u europskim ogledima. U prvom dijelu sezone Dinamo je primio previše bezveznih golova, uglavnom u drugim poluvremenima, da bi to bilo slučajno ili samo pitanje dekoncentracije. Uostalom, do dekoncentracije najčešće dolazi zbog manjka snage.

Kako je napad na Ligu prvaka prvi i osnovni cilj Dinama, Zoran Mamić odlučio je „nagaziti“ svoje igrače po cijenu toga da zbog „olovnih nogu“ ne uđu najbolje u nastavak sezone. Plan je doći u top formu nešto kasnije i držati je do kraja sezone. To bi trebalo biti dovoljno za osvajanje nove titule bez većih stresova. U ljetnoj stanci pristupit će se samo finom „poliranju“, održavanju i tempiranju forme koja treba biti na vrhuncu u doigravanju za Ligu prvaka.

Kadar za napad na Ligu prvaka

Plan je također bio da kralježnica momčadi bude sastavljena na zimskim pripremama. Ako na ljeto bude većih izmjena u kadru, sve što smo naveli past će u vodu. Zoranu Mamiću to je više nego jasno. Stoga inzistira na što ranije kompletiranju kadra. Za sada su dovedena dva igrača koji bi trebali biti pojačanje, već spomenuti francuski stoper Taravel i brazilski „špilmaher“ Cleyton, koji bi trebao zamijeniti Sammira. Nismo ih gledali i stoga ne možemo nešto konkretnije reći o njihovim kvalitetama. Cleyton je prvi nastup za Dinamo ostvario protiv Metalurga. Odigrao je drugo poluvrijeme.

„Svatko vidi da se radi o pravom igraču i da će biti pojačanje za nas. Naravno, fizički je daleko od onoga što nama treba i moramo biti oprezni da se i on ne ozljedi“, kaže Mamić o Brazilcu koji je stigao u Dinamo iz Kayserispora, gdje mu je donedavno trener bio Robert Prosinečki. Mamiću, jasno, ne preostaje ništa drugo nego da hvali igrača kojeg je doveo. Recenzije Prosinečkog također su više nego dobre, tvrdi da Dinamo nema takvog igrača. Vidjet ćemo…

Halilović najveće pojačanje, Junior Fernandes na listi za odstrel

Iz Turske također stižu vijesti kako mlade Dinamove nade Halilović, Murić i Brodić napreduju iz dana u dan. Ni to nije ništa novo, do sada su sa svakih priprema stizale slične vijesti. Ono što je činjenica koja se ne može pobiti jest to da je Halilović u završnici jesenskog dijela sezone značajno podigao formu u odnosu na prvi dio prošle godine i početak ove sezone. Ako se nastavi taj trend, Halilović bi mogao biti najveće pojačanje „modrih“ u proljetnom dijelu sezone. Bude li Haliloviću forma rasla, Mamić neće imati druge nego mu pronaći mjesto u udarnoj postavi.

Mamić je pokazao odlučnost kada je Sammiru i Rukavini uručio otpusno pismo. I ne misli stati, bez obzira na ime i prezime. Čišćenje svlačionice od nepoćudnih elemenata još nije završeno, čini se da ima novih kandidata za let u jednom smjeru. Junior Fernandes dobio je jasnu poruku: ako se ne uozbilji u nastavku priprema, mogao bi i on „letjeti niz štange“. Iako to „modri“ kriju kao zmija noge, saznajemo da čelnici Dinama imaju na „piku“ napadača koji trenutačno nastupa u turskoj ligi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider